вторник, 29 декември 2015 г.

Най-вкусният щрудел с ябълки, круши и тиква

    Представям Ви втория, най-вкусен щрудел, след невероятно любимия ни Тиквен щрудел със сушени кайсии, орехи, портокалова кора и много аромати. Тази година направих Щрудел с ябълки, круши и тиква. Мога откровено да заявя, че това е един от най-вкусните щрудели, които съм опитвала. Буквално прелива от аромати и вкусове. Плодовете хармонират прекрасно и го правят изключително лек и нежен. Няма да можете да се спрете, дори и да намерите скрития късмет ;) Надявам се за пореден път да ми се доверите и да блеснете пред Вашите близки на предстоящия празник - Нова Година. Очаквам Вашите коментари и снимки. Можете спокойно да го приготвяте и на Бъдни вечер, като замените маслото изцяло с олио или го намалите на половина, защото така става по-вкусно. 


Продукти:

3 ябълки
3 големи круши
1 по-голямо парче тиква
100 г. кафява захар
кора от 1/2 портокал
кора от 1/2 лимон
1/2 капачка коняк
1/2 ч.л. канела
150 г натрошени орехи
100 г масло + 50 мл. олио
1 пакет фини кори за баница

пудра захар за поръсване


Измийте, обелете и нарежете ябълките, крушите и тиквата на кубчета. 
Сложете ги в дълбок тиган с малко водичка и 100 г кафява захар и гответе до омекване на плодовете и изкипяване на течността. Добавете канелата, портокаловата и лимонова кора и коняка, разбъркайте и отстранете от огъня.
Стопете маслото, заедно с олиото. 
Загрейте фурната на 180 градуса.


Вземете една кора. Намажете я с помощта на четка с масло и олио и я прехлупете с втора кора. Отгоре сложете по дължина в единия край от плодовата плънка. Поръсете с натрошени орехи и навийте на руло. Завийте рулото в центъра на кръгла тава за печене. По същия начин навийте и останалите рула. Разрежете я с нож на парчета и полейте с останалата смес от олио и масло.
Печете щрудела до готовност или, докато добие златист загар отгоре.
Охладете напълно и поръсете обилно с пудра захар.

Не забравяйте да сложите късмети! :)


Да ви е сладко!




19 коментара:

  1. NEKA 2016 VI OBSIPVA S DRAZNOVENIA,USPEHI I SHTASTIE !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Успешна Нова година и за вас Стела.

      Изтриване
  2. Ани,
    чудесен е щрудела.Аз винаги правя щрудел като използвам комбинация от плодове - тиква, ябълка, круша, дюля.Така повече се харесва у дома.Винаги използвам плънката сурова и без захар.Захарта я наръсвам след поставяне на плънката върху всяка кора, за да не се разводнява пълнежът.По нашия край правят щрудела като мазнината я загряват и след като щруделът е вече готов заливат отгоре с горещата мазнина.В плънката мазнина няма.Така всяко парче щрудел е пръхкаво и много вкусно.Пробвай и ще видиш.Тавата също не се намазва с мазнина.След заливката с горещата мазнина тя се разпространява по цялата тава отдолу.
    Весели празници и приятна подготовка за предстоящата 2016 година ! Здраве, мир и благоденствие !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години Ели. Благодаря ти за рецептата от Вашия край. Звучи много интересно като технология. А плодовете сурови омекват ли достатъчно при печенето?

      Изтриване
  3. Прелестен щрудел!
    Честито Рождество,Ани и весело посрещане на 2016-та:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Милена. За много години. Бъди здрава и щастлива!

      Изтриване
  4. Не се получи този щрудел. Помислете дали не бъркате с количествата плодове - станаха твърде много. Мазнината се пропи навсякъде и корите слегнаха. ЧНГ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, съжалявам, че не ви се е получил. Количествата плодове са точни, може при вас да се е получило малко повече, ако плодовете ви са били по-големи. Ползвах три ябълки, три круши и едно парче тиква. След като я навиете, правите разрези и намазвате с останалата мазнина. При мен не е имало слепване. При печенето корите поеха всичко. Надявам се отново да опитате рецептата. Успешна година ви желая :)

      Изтриване
  5. Моят щрудел стана перфектен. Рецептата е много сполучлива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че щруделът ви е харесал. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  6. Здравейте! Бих искала да пробвам рецептата. Може ли да ме ориентирате горе-долу колко грама е тиквата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Още хапвайки парченце топъл щрудел, бързам да се похваля, колко вкусен се получи. Аз не слагах вода при задушаването на крушите, ябълките и тиквата. Дори и така, пак доста време отне докато се изпари водата от плодовете. Другият път може би ще намаля малко мазнината, защото отдолу щруделът ми е мазничък. Но и така е супер! Не знам дали е най-вкусният щрудел на света, но е най-вкусният щрудел, който аз съм правила :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, страхотна сте! Искам и аз едно парченце щрудел :))) Но съм сигурна, че отдавна е свършил :) Понякога плодовете пускат повече вода, друг път по-малко. Няма проблем. И мазнината е въпрос на вкус. Ако я обичате по-постна намалете малко другия път. Поздравявам ви!

      Изтриване
  8. Здравей, Ани! От скоро имам собствен кулинарен блог и включих в него моя прочит на твоя страхотен щрудел. Разбира се посочих, твоята рецепта за източник :-). Ще се радвам да ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  9. Щтрудела ми стана ФАНТАСТИЧЕН!!! Благодаря за прекрасната рецепта! Със сигурност ще намери място на Коледната ни трапеза.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова ме зарадвахте :))) Сърдечно ви благодаря за доверието!!

      Изтриване
  10. Ти да видиш! Коледно чудо! Децата проядоха щрудел!
    Благодаря за прекрасната рецепта - хем го направих постен, с олио и кокосово масло, и пак стана разкошен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) Страшно много се радвам Анна. И моите деца го обичат. Чудесно сте се справили! Весели празници!

      Изтриване