Търсене в този блог

неделя, 23 ноември 2014 г.

Ябълкова торта с нуга крем и овес

    Поводът да направя тази торта беше 25 годишнината на фирма БЕША. Създал я е моят баща Бедрос Шакарян, през далечната 1989 г. БЕША е специализирано часовникарско ателие, което предлага професионална услуга на Европейско ниво. Днес фирма БЕША е и официален представител за България на марката Rolex, както и Tudor и Lorenz. Ето тук можете да прочетете повече за вдъхновяващата семейна история: http://www.premium.bg/bg/ot-spisanieto/ot-solunska-do-zheneva.html.
  Датата беше отбелязана подобаващо, а десертът беше от мен. Торта е с ябълков блат, вдъхновен от Катето от http://mycandykitchen.blogspot.com/, нуга, Маскарпоне мус и шоколадов ганаш. Комбинацията е много интересна. Приготвена е само от ядки и овесени ядки. 
  В описанието можете да видите как да си приготвите домашно ябълково пюре, както и ябълкови рози за декорация от маслено тесто. Препоръчвам ви червен сорт ябълки, защото са по-сухи.


Продукти:

120 г фини овесени ядки
75 г фино смлени орехи
75 г фино смлени бадеми
150 г кафява захар
1 бакпулер
240 г домашно пюре от 3 червени ябълки
1 с.л. лимонов сок

продукти за нуга крема:

200 мл. сладкарска сметана
500 г сирене Маскарпоне
5 с.л. какаова нуга паста Nocciolata
1 ванилия

продукти за ганаша:

180 мл. сладкарска сметана
180 г натурален шоколад
30 г масло

продукти за ябълковите цветя: 

2 ябълки
1/2 ч.ч. захар
вода

120 г брашно
80 г масло
2 с.л. ябълкова вода (от варенето на ябълките)



* За ябълковото пюре:


Обелете и нарежете на кубчета три червени ябълки. Сварете ги на пара за 5 минути, след това ги пасирайте. Охладете напълно. 

Загрейте фурната на 180 градуса.
Смелете в блендер орехите и бадемите. Добавете овесените ядки, бакпулера и захарта и пасирайте до трохи. Накрая сложете ябълковото пюре и пасирайте до крем. 


Изсипете сместа във форма в тава, покрита с хартия за печене и печете блата 25-30 минути, до готовност, докато добие златист загар. Охладете го напълно и го обърнете внимателно върху поднос или картон. 
Разбийте сметаната на сняг. Добавете маскарпонето и ванилията. Накрая сложете 5.с.л. нуга шоколад и разбийте добре. 
Намажете блата с крем и охладете за няколко часа. 
Клокнете сметаната за ганаша на котлона. Добавете шоколада и маслото и бъркайте, докато се стопи. Излейте го върху крема и заравнете. Охладете тортата за няколко часа преди консумация, докато ганашът стегне. Декорирайте по желание. Аз украсих с млени орехи, спиралки бял шоколад и ябълкови цветя.

* За ябълковите цветя:


Измийте две червени ябъли и без да ги белите ги нарежете на тънки филии. 


Сложете ги в тенджерка с малко вода и 1/2 ч.ч. захар и ги кипнете. Когато омекнат внимателно ги извадете и ги подсушете с кухненска хартия. 
Загрейте фурната на 200 градуса. 
В купа сложете продуктите за тестото и го омесете. Охладете го за половин час, след това отрежете парче и го разточете на дълго. Отрежете парче 2,5 см. широко и подредете резенчета ябълки отгоре с леко застъпване. 


Навийте на рулце и го сложете в чашка за мъфин. По същия начин пригответе и останалите ябълкови рози. 


Изпечете ги за половин час на 200 градуса. 


Да ви е сладко!

Една снимчица, направена с телефон в ресторанта. Само, за да ви покажа колко е кремообразна и мека. 


11 коментара:

  1. Честита годишнина,Ани!Желая просперитет и устойчивост на фирмата и здраве и щастие на семейството!
    Тортата е красива,а съдейки по състава и,много вкусна...И аз се захласнах по нея от презентацията на Катето,но още не съм я опитала:))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, поздравления за тези 25 години зад които стои много
    труд и отговорност!
    Тортата е чудесна!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, желая да не свършват успехите за фирмата. Тортата ти е много, много интересна!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, прекрасен повод и прекрасна торта! Пожелавам още много успехи на всички ви! Тортата е наистина много апетитна и като гледам колко е голяма си мисля, че няма да забележиш, че едно парченце липсва. Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Овеса се смята за заразена култура и не се препоръчва да се консумира от хора с алергия към глутена.Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна,много фина торта и с много оригинална украса,Ани!Първо бих посегнала към розичките!Честита годишнина на фирмата с пожелание за много успехи!

    ОтговорИзтриване
  7. Много по мой вкус тортичка, Ани :) Чудна!!! Още й се облизвам...

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, страхотни са рецептите ти, правя много от нещата и съм супер доволна.

    Овесените ядки обаче съдържат глутен и може би е добре да махнеш "безглутенова" от заглавието, за да не заблуждава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за коментара. И друг читател ми писа. Почетох по темата и установих, че овесените ядки се водят заразена култура, защото растат близо до глутенови култури, но като цяло съдържат протеин, подобен на глутена, който не винаги предизвиква реакция при алергичните хора. Въпреки това ще променя заглавието.

      Изтриване
  9. В овеса има глутен. Хубаво изглежда, но не е безглутенова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за коментара. Коригирах заглавието. Наистина за мен това беше новост.

      Изтриване