петък, 7 ноември 2014 г.

Венец с кайма и карфиол

    Много, много вкусно ястие! Ароматно, сочно и много апетитно, с любимия карфиол. Горещо го препоръчвам!


Продукти:

500 г кайма смес (телешка и свинска плешка)
1 глава лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.л. ретро (едрозърнеста горчица)
2 филии намокрен хляб
връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. риган
1 яйце
черен пипер
сол

малка глава карфиол
1 ч.л. сол

продукти за сосът:

50 г масло
2 с.л. с връх брашно
125 мл. пилешки бульон
125 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
100 г краве сирене

100 г настърган Пармезан
100 г настърган кашкавал


Смесете в купа всички съставки за каймата, заедно с нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете 3 с.л. вода и  я омесете хубаво с ръка. 
Измийте карфиола, отделете розичките и ги сварете за 5 минути във вода с 1 ч.л. сол. Отцете ги.
В тиган стопете маслото, добавете брашното и бульона, като бъркате непрекъснато. Накрая налейте и прясното мляко. Сосът започва да се сгъстява. Подправете го с индийско орехче и черен пипер. Накрая натрошете сирене в соса. 


Загрейте фурната на 200 градуса.

Сглобяване на венеца:

Аранжирайте каймата във формата за печене, като оставите дупка по средата. 


Подредете розичките карфиол в нея 


и залейте цялото ястие със соса. 


Печете 30 минути, след което поръсете с настърганите Пармезан и кашкавал и допечете за още 10 минути.
Поднесете ястието топло.


Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Прелест е този венец,Ани!
    Поздравления и благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Изключително интересна комбинация, Ани!

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее, много симпатично звучи този венец, Ани.

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,жестоко вкусна гозба си приготвила,благодаря за прекрасната рецепта и постъпковите снимки!Сиренето в соса ме грабва на мига!Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно стана, изяде се за една вечер :)

    ОтговорИзтриване
  6. Божествен, невероятен вкус! Благодаря Ви за чудесната рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че сте изпробвали рецептата. Наистина е фантазия. Поздравявам ви!

      Изтриване