Тази рецепта е от онези лесни, бързи и вкусни рецепти за домашна торта, които почти всяка домакиня има в тефтера си, записана от приятелка, от майка си, или от някоя книга. Аз получих моята рецепта от една позната, която ми сподели, че това е единствената торта, която от години приготвя у дома и винаги е с превъзходен резултат. Когато ми даде рецептата веднага се заинтригувах от леснотата на технологията.
Приготвя се шоколадова смес от стопени масло, захар, прясно мляко и какао. От така получената смес се отделя една чаша, с която да се сиропират в последствие блатовете, а в останалата се добавят 3 яйца, брашно и бакпулвер и се изпича един блат, който после се дели на две. Кремът е от заквасена сметана и кисело мляко. Много лек и свеж. Редуват се блат, шоколад, бял крем. За мен това е базова торта. Стъпвайки на нея можете да импровизирате с много и различни вкусове. Можете да й добавите по средата банани като мен, или да я направите с орехи. Лятото например можете да я декорирате с ягоди или малини. Всякак би била чудесна. Консумирайте я след като се охлади за няколко часа, за да поеме добре. Много вкусна и лека торта. Опитайте я и я превърнете във Вашата любима рецепта за домашна торта.
200 мл. прясно мляко
170 г захар
125 г масло
5 с.л. натурално какао
3 яйца
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
продукти за крема:
400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
5 с.л. гъсто кисело мляко (3.6%)
1 ванилия
2 банана
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете в тенджера прясното мляко, захарта, маслото и какаото. Сместа трябва да поври около 10 минути, докато стане хомогенна и леко се сгъсти. Отсипете 1 ч.ч. от шоколадовата смес, а останалата охладете напълно.
Добавете в нея трите яйца, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре с миксер. Изсипете сместа във форма за печене, отдолу покрита с хартия за печене и изпечете блата на 180 градуса за около 30-35 минути.
Проверете го с клечка. Охладете го добре и го разрежете по средата, хоризонтално, на два отделни блата.
Добавете в нея трите яйца, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре с миксер. Изсипете сместа във форма за печене, отдолу покрита с хартия за печене и изпечете блата на 180 градуса за около 30-35 минути.
Проверете го с клечка. Охладете го добре и го разрежете по средата, хоризонтално, на два отделни блата.
Пригответе крема като смесите всички продукти за него.
Отделно си пригответе нарязани на кръгчета банани.
Поставете единия блат в чиния и го намажете с половината от шоколадовата смес.
Отгоре подредете кръгчета банани
и покрийте с половината крем.
Повторете отново с блат, шоколадовата смес и завършете с крем. Измажете и отстрани. Дори и да се смесят шоколад и крем не се тревожете. Това придава по-небрежен, домашен и натурален вид на тортата. Украсете по желание. Аз поръсих с какао и декорирах с резенчета банан.
Отгоре подредете кръгчета банани
и покрийте с половината крем.
Повторете отново с блат, шоколадовата смес и завършете с крем. Измажете и отстрани. Дори и да се смесят шоколад и крем не се тревожете. Това придава по-небрежен, домашен и натурален вид на тортата. Украсете по желание. Аз поръсих с какао и декорирах с резенчета банан.
Да ви е сладко!
Чудесна торта, Ани!
ОтговорИзтриванеИ несъмнено е вкусна!
Хубав уикенд от мен :)
Благодаря ти Дани. Радвам се, че ти харесва.
ИзтриванеЛека, приятна, домашна торта!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Ани)
Благодаря ти Тили. Ей така за подслаждане :)
Изтриванетази тортичка трябва да я правя когато всички заспят, за да може да изчака поне 12 часа, Чудесна е
ОтговорИзтриванеДа хубаво е да се охлади и да поеме от крема, защото иначе блатовете
Изтриванеще останат по-сухи. А може и леко да се сиропират според мен с компот или просто със затоплено мляко.
Чу - дес - но! Чак ми иде да скардирам! Прекрасна торта, Ани.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти любима. Прегръдки
ИзтриванеХа, току що с майка ми направихме подобна торта - почти почти същата :)))) Често я правим, защото става много вкусна, свежа и лека. Разликата в твоята рецепта и нашата , Ани е, че я сиропираме с кока кола + ром и аз предложих да сложим освен банани и киви, а отгоре настъргах черен шоколад! Най-трудна ми е винаги украсата на тортите....
ОтговорИзтриванеВиолка, наистина тази торта е от базовите, които всеки има в тефтера си. Ето, че и вие си имате такава торта. Да ви е сладко!
ИзтриванеАни, обичам тези както аз ги наричам "ежедневни торти", може да не са толкова представителни, но пък колко са вкуснииии. И тази влиза в графата веднагически:)
ОтговорИзтриванеВесе, така е, не са толкова представителни, поне според мен, но пък за сметка на това, наистина са вкусни.
ИзтриванеЗдравейте,Ани! Много лесна и вкусна торта. Искам да ви попитам нормално ли е блатът да стане малко сбит или съм сбъркала някъде :) Роси
ОтговорИзтриванеНе, Роси, не сте сбъркали. Такъв си е блата. По-плътен.
ИзтриванеБлагодаря! Весели празници!
ИзтриванеЧудесна тортичка! Вчера я направих - стана любима!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала. Да ви е сладко!
ИзтриванеДнес пак я направих и по средата сложих парченца руло с крем и ягоди и между парченцата резенчета банани. Стана перфектна! Вяра Кръстева Плевен
ОтговорИзтриванеЗдравейте Валя, сигурна съм, че сте придали изцяло ново амплоа на тортата с рулото от ягоди по средата. Весели празници.
ИзтриванеЗдравейте ,нещо ми е объркано по начина, по който е написана рецептата, в началото нали загряваме фурната, а после сте писали да добавим яйцата в сместа, след като се охлади напълно?Кога е охлаждането и кога печенето на блата?Благодаря!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Цитирам текста: "Сложете в тенджера прясното мляко, захарта, маслото и какаото. Сместа трябва да поври около 10 минути, докато стане хомогенна и леко се сгъсти. Отсипете 1 ч.ч. от шоколадовата смес, а останалата охладете напълно.
ИзтриванеДобавете в нея трите яйца, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре с миксер. Изсипете сместа във форма за печене, отдолу покрита с хартия за печене и изпечете блата на 180 градуса за около 30-35 минути."
Фурната се загрява, за да е готова в началото. Яйцата се добавят в охладената шоколадова смес, след това се пече блата.
Благодаря ви!
ИзтриванеЗдравейте, а какъв трябва да е диаметъра на тавата в която се пече блата
ОтговорИзтриване22 см.
ИзтриванеМерси! Получи се страхотна вкусотия!!!
ИзтриванеМного се радвам, че тортата ви е харесала. Запишете си рецептата, защото това е базова рецепта за торта, върху която можете много да експериментирате.
ИзтриванеСтрахотна торта,много вкусна.Трябва да опитате!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви Мариам. Тортата наистина е много лека и лесна.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеВчера реших да направя тортата и съм много разочарована от себе си, защото блата не ми се насдигна изобщо и стана твърд, на какво може да се дължи това? Аз нямам ерлектрона теглилка и продуктите сдъм ги мерила по една чаена чаша, може ли това да е причината и бакчулвера 1 чаена лъжичка ли е?
Здравейте, не бива да се разочаровате от себе си. Блатът е такъв, по-плътен. Точно толкова е бакпулверът да. Не сте сбъркала.
ИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЗдравейте, при мен резултатът беше същия като на Атанаска, дори се наложи да правя втори блат. Имам мерителна кана за продуктите и почти съм сигурна, че съм спазила пропорцията. И аз го отдадох на бакпулвера. Някакъв съвет?
ОтговорИзтриванеЗдравейте.Съжалявам, че сте имали неуспех с блата. По принцип той е по-плътен, не е лек и въздушен. Бакпулверът е 1 ч.л.
ИзтриванеКолко порции се получават?
ОтговорИзтриванеОколо 8 порции.
ИзтриванеПривет,
ОтговорИзтриванеИма ли трикче за бързо охлаждане на шоколадовата смес? :)
Запушвате канала на мивката. Пълните с ледена вода и слагате съда с шоколада в нея. Бъркате и след няколко минути е студена. ;)
ИзтриванеЗдравей Ани,
ОтговорИзтриванеБих искала да попитам колко см. е формата, в която си изпекла блата. Моята е 26 см. и бих искала да знам дали за този размер количеството на продуктите трябва да бъде увеличено?
Поздрави,
Симона
Здравейте Симона, за 26 см трябва да увеличите с 1/2 продуктите.
ИзтриванеМного ми харесва тази торта.Ще я направя за рожденият ден на сина ми,и за предстоящите празници,понеже той е роден на нова година.Ще ги съчетая двата празника с една торта.Много благодаря за тази разкошна рецепта.Само искам да попитам формата за печене каква големина е.
ОтговорИзтриванеЧудесен избор сте направили! Моята форма е 20 см. Ако желаете можете да увеличите продуктите с 1/2, за по-голям диаметър.
ИзтриванеТова ми е любимата торта, правила съм я повече от 20 пъти, освен банани съм пробвала с горски плодове и пак става чудесна. За крема аз ползвам смес от заквасена сметана и маскарпоне. Благодаря ви за рецептата!
ОтговорИзтриванеСтрахотна вариация Мими. Радвам се, че ви харесва рецептата. Бърза и лесна е.
ИзтриванеЗдравейте!Чета мнението на почитателите,които са пробвали тортата и дават мнение,че блата става твърд!Ако сложа пакетче бакпулвер от 15г,или от 10г(какво ще ме посъветвате),дали блата няма да стане по бухнал(по рехав),споделете,моля ви! Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, самият блат е по-плътен, не е пандишпанов. Бакпулверът е 1 ч.л. Ако искате може леко да напоите с мляко.
Изтриване