неделя, 30 ноември 2014 г.

Супа Чаудър с карфиол

    Чаудър е традиционна английска, гъста супа, приготвена, традиционно с морски дарове или зеленчуци и поднесена, най-често с крекери. Сгъстява се с мляко или сметана. Една от най-популярните чаудър супи е New England чаудър с миди.
   Моето предложение е за Чаудър с карфиол. Признавам, че не очаквах да стане толкова вкусна и ароматна. Приготвена с домашен пилешки бульон, супата е много питателна и много, много вкусна, особено, когато навън е студено и искате да се сгреете. Опитайте.


Продукти за домашен пилешки бульон:

1 пилешко бутче
1 малък картоф
1 морков
1 чушка
парче целина
връзка магданоз
1 дафинов лист
няколко зърна черен пипер
зехтин
4 ч.ч. вода

продукти за супата:

2 с.л. масло
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 моркова
1 червена чушка
парче целина
1/4 ч.ч. брашно
4 ч.ч. домашен пилешки бульон
1 ч.ч. прясно мляко
1 глава карфиол
1 дафинов лист
черен пипер
сол
връзка магданоз
няколко слайса прошуто


Започнете приготовленията като направите първо пилешкия бульон. Сложете всички продукти за него в тенджера, налейте водата, кипнете, след това намалете на минимум и гответе около 30 минути. Прецедете и отделете вкусен пилешки бульон. 



Измийте и отделете на малки розички карфиола.
Нарежете на ситно лука, чесъна, морковите, чушката и целината и ги задушете в масло с малко вода за няколко минути, докато поомекнат. Добавете карфиолените розички и дафиновия лист, разбъркайте и гответе 3-4 минути, докато поомекне.
Добавете брашното и разбъркайте добре, след това налейте 4 ч.ч. пилешки бульон и прясното мляко. Кипнете супата, след това намалете котлона и гответе около 15-20 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Ако чаудъра е прекалено гъст разредете по ваша преценка с още малко прясно мляко. Нарежете пресен магданоз и поднесете топла, с резен прошуто и стрък магданоз.


Да ви е сладко!

Източник: адаптирано от http://damndelicious.net/2014/03/22/cauliflower-chowder/


10 коментара:

  1. Чудесна и много ароматна супа, Ани!
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Това е една много сгряваща и хранителна супичка.

      Изтриване
  2. Ани, чудесна е! В България трудно се приемат новите ястия, но смятам, че този тип супа е много вкусна и ще се хареса на всеки, който се осмели да я приготви ! Браво за идеята, рецептата и изпълнението! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, благодаря ти. Права си, нещо ново е, но когато е вкусно не виждам причина хората да не го опитат. Убедена съм, че ще останат очаровани. Прегръдки

      Изтриване
  3. Това е изумително вкусна супа, Ани. Само като прочетох продуктите и ми е напълно ясно какъв вкус ще има. Страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е мила моя, наистина е изумително вкусна. И аз не очаквах. Аида се дърпа, дърпа, накрая излапа голяма купа и каза, че била много вкусна :) Много ще се радвам ако я опиташ.

      Изтриване
  4. Ох че апетитна! Богата на вкусове!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, богата и питателна супичка е това. Точно за студените зимни дни.Поздрави

      Изтриване
  5. Невероятна супа,точно от това имаме нужда в студеното време.Благодаря за идеята поздрави и весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Вероника, благодаря ви, че отделихте време да ми пишете, че сте харесали супата. У дома много се хареса от малки и големи, правих я два пъти. Да ви е сладко и весели празници.

      Изтриване