Търсене в този блог

петък, 21 ноември 2014 г.

Лесна домашна торта с банани

    Тази рецепта е от онези лесни, бързи и вкусни рецепти за домашна торта, които почти всяка домакиня има в тефтера си, записана от приятелка, от майка си, или от някоя книга. Аз получих моята рецепта от една позната, която ми сподели, че това е единствената торта, която от години приготвя у дома и винаги е с превъзходен резултат. Когато ми даде рецептата веднага се заинтригувах от леснотата на технологията. 
   Приготвя се шоколадова смес от стопени масло, захар, прясно мляко и какао. От така получената смес се отделя една чаша, с която да се сиропират в последствие блатовете, а в останалата се добавят 3 яйца, брашно и бакпулвер и се изпича един блат, който после се дели на две. Кремът е от заквасена сметана и кисело мляко. Много лек и свеж. Редуват се блат, шоколад, бял крем. За мен това е базова торта. Стъпвайки на нея можете да импровизирате с много и различни вкусове. Можете да й добавите по средата банани като мен, или да я направите с орехи. Лятото например можете да я декорирате с ягоди или малини. Всякак би била чудесна. Консумирайте я след като се охлади за няколко часа, за да поеме добре. Много вкусна и лека торта. Опитайте я и я превърнете във Вашата любима рецепта за домашна торта. 


Продукти:

200 мл. прясно мляко
170 г захар
125 г масло
5 с.л. натурално какао
3 яйца
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

продукти за крема:

400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
5 с.л. гъсто кисело мляко (3.6%)
1 ванилия

2 банана


Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете в тенджера прясното мляко, захарта, маслото и какаото. Сместа трябва да поври около 10 минути, докато стане хомогенна и леко се сгъсти. Отсипете 1 ч.ч. от шоколадовата смес, а останалата охладете напълно.


Добавете в нея трите яйца, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре с миксер. Изсипете сместа във форма за печене, отдолу покрита с хартия за печене и изпечете блата на 180 градуса за около 30-35 минути.


Проверете го с клечка. Охладете го добре и го разрежете по средата, хоризонтално, на два отделни блата.
Пригответе крема като смесите всички продукти за него.
Отделно си пригответе нарязани на кръгчета банани.
Поставете единия блат в чиния и го намажете с половината от шоколадовата смес.


Отгоре подредете кръгчета банани


и покрийте с половината крем.


Повторете отново с блат, шоколадовата смес и завършете с крем. Измажете и отстрани. Дори и да се смесят шоколад и крем не се тревожете. Това придава по-небрежен, домашен и натурален вид на тортата. Украсете по желание. Аз поръсих с какао и декорирах с резенчета банан.
Охладете добре за няколко часа преди консумация.



Да ви е сладко!

43 коментара:

  1. Чудесна торта, Ани!
    И несъмнено е вкусна!
    Хубав уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  2. Лека, приятна, домашна торта!
    Хубав ден, Ани)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тили. Ей така за подслаждане :)

      Изтриване
  3. тази тортичка трябва да я правя когато всички заспят, за да може да изчака поне 12 часа, Чудесна е

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да хубаво е да се охлади и да поеме от крема, защото иначе блатовете
      ще останат по-сухи. А може и леко да се сиропират според мен с компот или просто със затоплено мляко.

      Изтриване
  4. Чу - дес - но! Чак ми иде да скардирам! Прекрасна торта, Ани.

    ОтговорИзтриване
  5. Ха, току що с майка ми направихме подобна торта - почти почти същата :)))) Често я правим, защото става много вкусна, свежа и лека. Разликата в твоята рецепта и нашата , Ани е, че я сиропираме с кока кола + ром и аз предложих да сложим освен банани и киви, а отгоре настъргах черен шоколад! Най-трудна ми е винаги украсата на тортите....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виолка, наистина тази торта е от базовите, които всеки има в тефтера си. Ето, че и вие си имате такава торта. Да ви е сладко!

      Изтриване
  6. Ани, обичам тези както аз ги наричам "ежедневни торти", може да не са толкова представителни, но пък колко са вкуснииии. И тази влиза в графата веднагически:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, така е, не са толкова представителни, поне според мен, но пък за сметка на това, наистина са вкусни.

      Изтриване
  7. Здравейте,Ани! Много лесна и вкусна торта. Искам да ви попитам нормално ли е блатът да стане малко сбит или съм сбъркала някъде :) Роси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Роси, не сте сбъркали. Такъв си е блата. По-плътен.

      Изтриване
    2. Благодаря! Весели празници!

      Изтриване
  8. Чудесна тортичка! Вчера я направих - стана любима!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала. Да ви е сладко!

      Изтриване
  9. Днес пак я направих и по средата сложих парченца руло с крем и ягоди и между парченцата резенчета банани. Стана перфектна! Вяра Кръстева Плевен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Валя, сигурна съм, че сте придали изцяло ново амплоа на тортата с рулото от ягоди по средата. Весели празници.

      Изтриване
  10. Здравейте ,нещо ми е объркано по начина, по който е написана рецептата, в началото нали загряваме фурната, а после сте писали да добавим яйцата в сместа, след като се охлади напълно?Кога е охлаждането и кога печенето на блата?Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Цитирам текста: "Сложете в тенджера прясното мляко, захарта, маслото и какаото. Сместа трябва да поври около 10 минути, докато стане хомогенна и леко се сгъсти. Отсипете 1 ч.ч. от шоколадовата смес, а останалата охладете напълно.
      Добавете в нея трите яйца, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре с миксер. Изсипете сместа във форма за печене, отдолу покрита с хартия за печене и изпечете блата на 180 градуса за около 30-35 минути."
      Фурната се загрява, за да е готова в началото. Яйцата се добавят в охладената шоколадова смес, след това се пече блата.

      Изтриване
    2. Благодаря ви!

      Изтриване
  11. Здравейте, а какъв трябва да е диаметъра на тавата в която се пече блата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси! Получи се страхотна вкусотия!!!

      Изтриване
    2. Много се радвам, че тортата ви е харесала. Запишете си рецептата, защото това е базова рецепта за торта, върху която можете много да експериментирате.

      Изтриване
  12. Страхотна торта,много вкусна.Трябва да опитате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Мариам. Тортата наистина е много лека и лесна.

      Изтриване
  13. Здравейте,
    Вчера реших да направя тортата и съм много разочарована от себе си, защото блата не ми се насдигна изобщо и стана твърд, на какво може да се дължи това? Аз нямам ерлектрона теглилка и продуктите сдъм ги мерила по една чаена чаша, може ли това да е причината и бакчулвера 1 чаена лъжичка ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не бива да се разочаровате от себе си. Блатът е такъв, по-плътен. Точно толкова е бакпулверът да. Не сте сбъркала.

      Изтриване
  14. Здравейте, при мен резултатът беше същия като на Атанаска, дори се наложи да правя втори блат. Имам мерителна кана за продуктите и почти съм сигурна, че съм спазила пропорцията. И аз го отдадох на бакпулвера. Някакъв съвет?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте.Съжалявам, че сте имали неуспех с блата. По принцип той е по-плътен, не е лек и въздушен. Бакпулверът е 1 ч.л.

      Изтриване
  15. Привет,
    Има ли трикче за бързо охлаждане на шоколадовата смес? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запушвате канала на мивката. Пълните с ледена вода и слагате съда с шоколада в нея. Бъркате и след няколко минути е студена. ;)

      Изтриване
  16. Здравей Ани,
    Бих искала да попитам колко см. е формата, в която си изпекла блата. Моята е 26 см. и бих искала да знам дали за този размер количеството на продуктите трябва да бъде увеличено?
    Поздрави,
    Симона

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Симона, за 26 см трябва да увеличите с 1/2 продуктите.

      Изтриване
  17. Много ми харесва тази торта.Ще я направя за рожденият ден на сина ми,и за предстоящите празници,понеже той е роден на нова година.Ще ги съчетая двата празника с една торта.Много благодаря за тази разкошна рецепта.Само искам да попитам формата за печене каква големина е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен избор сте направили! Моята форма е 20 см. Ако желаете можете да увеличите продуктите с 1/2, за по-голям диаметър.

      Изтриване
  18. Това ми е любимата торта, правила съм я повече от 20 пъти, освен банани съм пробвала с горски плодове и пак става чудесна. За крема аз ползвам смес от заквасена сметана и маскарпоне. Благодаря ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотна вариация Мими. Радвам се, че ви харесва рецептата. Бърза и лесна е.

      Изтриване