Търсене в този блог

четвъртък, 8 декември 2022 г.

Коледни, бадемови сладки без глутен

   Коледа наближава, а с нея започват и подготовките за Коледната трапеза. По молба на моя читателка приготвих Коледни сладки без глутен. Използвах бадемово брашно. Получиха се чудесни, хрупкави и с аромат на бадеми и масло сладки.


Продукти за 14 бр. сладки:

90 г бадемово брашно

90 г пудра захар

щипка сол

1 ванилия

1/2 ч.л. бадемов екстракт

1/3 ч.ч. счукани орехи

75 г меко масло


пудра захар за овалване

Смесете в купа бадемовото брашно, пудрата захар, солта и ванилията. Добавете бадемовия екстракт и счуканите орехи. Разбъркайте добре. След това добавете мекото масло и омесете с ръка, докато получите меко тесто. Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.


Загрейте фурната на 180 градуса с горен и долен нагревател.

Извадете тестото. Покрийте тава с хартия за печене.

Вземете от тестото, колкото орехче и го оформете първо на топче, а след това на фитил, който леко извийте във формата на полумесец. Поставете го върху хартията. По същия начин оформете и останалите сладки.


Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до готовност. Извадете ги леко меки. След като поизстинат се втвърдяват. 



Оваляйте ги в пудра захар.

Да ви е сладко!

Можете да ги съхранявате в добре затворена кутия на стайна температура за около 3-4 дни или в хладилника до седмица.

8 коментара:

  1. Ако е с брашно колко грама, е то?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновеното брашно е отново една чаша, около 130 г.

      Изтриване
  2. Ако нямам глутенова непоносимост мога да ги направя и с брашно, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че можете да ги направите и с обикновено брашно.

      Изтриване
  3. А ако не сложа орехите, трябва ли да увелича грамажа на брашното?

    ОтговорИзтриване
  4. Мисля, че има грешка в пропорциите на продуктите. Смятам, че маслото е прекалено много. Като ги сложих в печката и след малко се разтекоха в тавата, сякаш пека не тесто, а масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложихте ли тестото в хладилник да стегне за половин час. Това е много важна стъпка в рецептата?

      Изтриване