Коледа наближава, а с нея започват и подготовките за Коледната трапеза. По молба на моя читателка приготвих Коледни сладки без глутен. Използвах бадемово брашно. Получиха се чудесни, хрупкави и с аромат на бадеми и масло сладки.
Продукти за 14 бр. сладки:
90 г бадемово брашно
90 г пудра захар
щипка сол
1 ванилия
1/2 ч.л. бадемов екстракт
1/3 ч.ч. счукани орехи
75 г меко масло
пудра захар за овалване
Смесете в купа бадемовото брашно, пудрата захар, солта и ванилията. Добавете бадемовия екстракт и счуканите орехи. Разбъркайте добре. След това добавете мекото масло и омесете с ръка, докато получите меко тесто. Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
Извадете тестото. Покрийте тава с хартия за печене.
Вземете от тестото, колкото орехче и го оформете първо на топче, а след това на фитил, който леко извийте във формата на полумесец. Поставете го върху хартията. По същия начин оформете и останалите сладки.
Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до готовност. Извадете ги леко меки. След като поизстинат се втвърдяват.
Оваляйте ги в пудра захар.
Да ви е сладко!
Можете да ги съхранявате в добре затворена кутия на стайна температура за около 3-4 дни или в хладилника до седмица.
Ако е с брашно колко грама, е то?
ОтговорИзтриванеОбикновеното брашно е отново една чаша, около 130 г.
ИзтриванеАко нямам глутенова непоносимост мога да ги направя и с брашно, нали?
ОтговорИзтриванеРазбира се, че можете да ги направите и с обикновено брашно.
ИзтриванеА ако не сложа орехите, трябва ли да увелича грамажа на брашното?
ОтговорИзтриванеДа добре е да го увеличите с около 40 г.
ИзтриванеМисля, че има грешка в пропорциите на продуктите. Смятам, че маслото е прекалено много. Като ги сложих в печката и след малко се разтекоха в тавата, сякаш пека не тесто, а масло.
ОтговорИзтриванеСложихте ли тестото в хладилник да стегне за половин час. Това е много важна стъпка в рецептата?
Изтриване