Крамбъл е вид английски десерт, който се приготвя от различен вид плод в комбинация с хрупкава коричка от маслени трохи с брашно и захар.
Аз, за себе си открих една малко по-полезна комбинация, която е много успешна и вкусна. Приготвям крамбъла без глутен и захар, като ползвам бадемово брашно, овесени ядки, кокос и мед. Разбира се добавям задължително и масло. Получава се изключително ароматно, хрупкаво и вкусно, а в комбинация с домашното сладко от боровинки имаме един лек, не много сладък и изключително добре балансиран десерт.
Продукти за крамбъла:
200 г бадемово брашно
100 г фини овесени ядки
50 г кокосови стърготини
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. бадемов екстракт
2 с.л. ядково мляко
1 ванилия
90 г студено масло
3 с.л. течен мед
кората от 1 лимон
450 г пресни боровинки
2 с.л. течен мед
1 ванилия
Измийте боровинките и ги сложете в малка тенджерка на котлона. Добавете мед и ванилия и кипнете, докато получите боровинково сладко. Охладете напълно.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки. Сложете бадемовото брашно, фините овесени ядки, кокосовите стърготини, бакпулвера и ванилията. След това добавете течния мед, ядковото мляко, бадемовия екстракт и нарежете маслото на малки парченца. На финала настържете кората от един лимон и разбъркайте всичко много добре.
Започнете да претривате с ръце, докато получите маслени трохи.
Покрийте форма за торта с хартия за печене и изсипете 1/2 от сместа. Разпределете сместа равномерно на дъното, без да натъпквате. Изпечете основата на 200 градуса за 15 минути, докато леко добие златист цвят.
Отгоре разпределете равномерно боровинковото сладко и поръсете останалата половина от крамбъла. Оставете го леко рошав.
Изпечете за още 15 минути. Охладете и поднесете с топка сладолед по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар