Търсене в този блог

неделя, 11 декември 2022 г.

Боровинков крамбъл

   Крамбъл е вид английски десерт, който се приготвя от различен вид плод в комбинация с хрупкава коричка от маслени трохи с брашно и захар.

   Аз, за себе си открих една малко по-полезна комбинация, която е много успешна и вкусна. Приготвям крамбъла без глутен и захар, като ползвам бадемово брашно, овесени ядки, кокос и мед. Разбира се добавям задължително и масло. Получава се изключително ароматно, хрупкаво и вкусно, а в комбинация с домашното сладко от боровинки имаме един лек, не много сладък и изключително добре балансиран десерт.


Продукти за крамбъла:

200 г бадемово брашно

100 г фини овесени ядки

50 г кокосови стърготини

1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. бадемов екстракт

2 с.л. ядково мляко

1 ванилия

90 г студено масло

3 с.л. течен мед

кората от 1 лимон


450 г пресни боровинки

2 с.л. течен мед

1 ванилия


Измийте боровинките и ги сложете в малка тенджерка на котлона. Добавете мед и ванилия и кипнете, докато получите боровинково сладко. Охладете напълно.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Смесете в купа всички сухи съставки. Сложете бадемовото брашно, фините овесени ядки, кокосовите стърготини, бакпулвера и ванилията. След това добавете течния мед, ядковото мляко, бадемовия екстракт и нарежете маслото на малки парченца. На финала настържете кората от един лимон и разбъркайте всичко много добре.

Започнете да претривате с ръце, докато получите маслени трохи.


Покрийте форма за торта с хартия за печене и изсипете 1/2 от сместа. Разпределете сместа равномерно на дъното, без да натъпквате. Изпечете основата на 200 градуса за 15 минути, докато леко добие златист цвят. 

Отгоре разпределете равномерно боровинковото сладко и поръсете останалата половина от крамбъла. Оставете го леко рошав.


Изпечете за още 15 минути. Охладете и поднесете с топка сладолед по желание.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар