Търсене в този блог

понеделник, 5 декември 2022 г.

Италианска торта Капрезе

   Представям Ви Италианска торта Капрезе, по оригинала рецепта от о.Капри, Амалфи.

 Много шоколадова торта, без глутен, леко хрупкава и изключително ароматна с дъх на шоколад, ядки и бадемов екстракт. Създадена по погрешка от Кармин ди Фиоре, около 1920 г., който забравя да добави брашно в сладкиша и получава тази сочна и мека текстура на така известната в наши дни торта Капрезе.


Продукти за форма 22 см:

170 г натурален шоколад

170 г пудра захар

170 г краве масло (12 часа по-рано извадено на стайна температура)

25 г царевично нишесте

1 ванилия

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

85 г жълтъци (около 5 яйца L размер, на стайна температура)

148 г белтъци (около 5 яйца L размер, на стайна температура)

1,5 с.л. натурално какао

85 г сурови бадеми

85 г сурови лешници

1/2 ч.л. бадемова есенция


пудра захар за поръсване

малко масло за намазване на формата

малко царевично нишесте за дъното на формата


Сложете бадемите и лешниците в блендер и ги пасирайте. Трябва да получите смлени ядки. Отделете ги.

Ако сте купили шоколад на копчета, сложете и него в блендера и го пасирайте до фини трохи.

Ако сте взели цял шоколад можете да го настържете на ренде и да го отделите.


Разделете яйцата на жълтъци и белтъци в отделни купи. Отмервайте с кантарче, за да сте сигурни в грамажите.

В купа смесете всички сухи съставки. Сложете смлените бадеми и лешници, блендирания шоколад, добавете натуралното какао, царевичното нишесте, бакпулвера и разбъркайте добре. 

В друга купа разбийте мекото масло, заедно с 1/2 (85 г) от пудрата захар. Добавете ванилия и щипка сол. След това внимателно добавете жълтъците, като ги наливате в сместа на части и разбивате с миксер.

Измийте бъркалките и подсушете добре. Разбийте белтъците, с останалата пудра захар (85 г), до гладки връхчета.

На този етап трябва да имате три готови смеси - суха смес с ядки, маслена смес и разбитите белтъци.


Загрейте фурната на 170 градуса на горен и долен нагревател.

Започнете на части да добавяте от белтъчната и сухата смес, едно след друго в маслената смес, като вече бъркате с шпатула или лъжица. Първо слагате 1/3 от белтъчната, разбърквате, след това 1/3 от смлените ядки и отново разбърквате. След това повтаряте още два пъти в тази последователност, докато свършат смесите. 


Разбърквате внимателно добре, стараейки се да запазите въздуха в сместа.

Пригответе форма за торта, със свалящ се ринг, с диаметър 22 см. Намаслете и поръсете с царевично нишесте по дъното и стените.

Излейте сместа и заравнете добре.


Печете торта Капрезе за 45 минути на 170 градуса. Охладете напълно. Прекарайте нож по ръба и внимателно отстранете ринга. Захлупете с голяма, плоска чиния, като поднос, с диаметър по-голям от ринга и внимателно обърнете на обратно тортата. Леко отстранете дъното на формата. По желание поръсете с пудра захар, като ползвате шаблон.


Да ви е сладко!

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=t1GuUQSmu-4


Няма коментари:

Публикуване на коментар