Представям Ви Италианска торта Капрезе, по оригинала рецепта от о.Капри, Амалфи.
Много шоколадова торта, без глутен, леко хрупкава и изключително ароматна с дъх на шоколад, ядки и бадемов екстракт. Създадена по погрешка от Кармин ди Фиоре, около 1920 г., който забравя да добави брашно в сладкиша и получава тази сочна и мека текстура на така известната в наши дни торта Капрезе.
170 г натурален шоколад
170 г пудра захар
170 г краве масло (12 часа по-рано извадено на стайна температура)
25 г царевично нишесте
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
85 г жълтъци (около 5 яйца L размер, на стайна температура)
148 г белтъци (около 5 яйца L размер, на стайна температура)
1,5 с.л. натурално какао
85 г сурови бадеми
85 г сурови лешници
1/2 ч.л. бадемова есенция
пудра захар за поръсване
малко масло за намазване на формата
малко царевично нишесте за дъното на формата
Сложете бадемите и лешниците в блендер и ги пасирайте. Трябва да получите смлени ядки. Отделете ги.
Ако сте купили шоколад на копчета, сложете и него в блендера и го пасирайте до фини трохи.
Ако сте взели цял шоколад можете да го настържете на ренде и да го отделите.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци в отделни купи. Отмервайте с кантарче, за да сте сигурни в грамажите.
В купа смесете всички сухи съставки. Сложете смлените бадеми и лешници, блендирания шоколад, добавете натуралното какао, царевичното нишесте, бакпулвера и разбъркайте добре.
В друга купа разбийте мекото масло, заедно с 1/2 (85 г) от пудрата захар. Добавете ванилия и щипка сол. След това внимателно добавете жълтъците, като ги наливате в сместа на части и разбивате с миксер.
Измийте бъркалките и подсушете добре. Разбийте белтъците, с останалата пудра захар (85 г), до гладки връхчета.
На този етап трябва да имате три готови смеси - суха смес с ядки, маслена смес и разбитите белтъци.
Загрейте фурната на 170 градуса на горен и долен нагревател.
Започнете на части да добавяте от белтъчната и сухата смес, едно след друго в маслената смес, като вече бъркате с шпатула или лъжица. Първо слагате 1/3 от белтъчната, разбърквате, след това 1/3 от смлените ядки и отново разбърквате. След това повтаряте още два пъти в тази последователност, докато свършат смесите.
Разбърквате внимателно добре, стараейки се да запазите въздуха в сместа.
Пригответе форма за торта, със свалящ се ринг, с диаметър 22 см. Намаслете и поръсете с царевично нишесте по дъното и стените.
Излейте сместа и заравнете добре.
Печете торта Капрезе за 45 минути на 170 градуса. Охладете напълно. Прекарайте нож по ръба и внимателно отстранете ринга. Захлупете с голяма, плоска чиния, като поднос, с диаметър по-голям от ринга и внимателно обърнете на обратно тортата. Леко отстранете дъното на формата. По желание поръсете с пудра захар, като ползвате шаблон.
Да ви е сладко!
Източник: https://www.youtube.com/watch?v=t1GuUQSmu-4
Няма коментари:
Публикуване на коментар