Търсене в този блог

неделя, 27 ноември 2022 г.

Шоколадово-ванилени дънерчета

   След по-малко от месец наближава любимият ми празник Коледа. С Бети започнахме с пробите. Направихме Шоколадово-ванилени дънерчета, които станаха толкова вкусни, че една никога не е достатъчна, когато ги опиташ. Невероятно вкусни!

                           

продукти за                                                                            продукти за 

ваниленото тесто:                                                                  шоколадовото тесто:


155 г брашно                                                                          127 г брашно

55 г пудра захар                                                                     55 г пудра захар

112 г масло                                                                             112 г масло

ванилен екстракт                                                                    25 г какао

щипка сол                                                                                ванилен екстракт

                                                                                                 щипка сол


Започнете с ваниленото тесто. Смесете в купа брашното, пудрата захар, щипка сол и ванилен екстракт. Разбъркайте и прехвърлете в блендер. Нарежете маслото в него и блендирайте.

Прехвърлете върху плота и оформете на тесто. След това го оформете като салам по дължина. Увийте в кухненско фолио и приберете в хладилник за 15 минути.

По същия начин пригответе и шоколадовото тесто. В купа смесете брашното, пудрата захар, какаото, солта и ваниления екстракт. Разбъркайте и прехвърлете в блендера. Добавете маслото на парчета и блендирайте. Прехвърлете на плота и оформете като тесто, а след това по дължина като салам. Увийте във фолио и приберете в хладилника за 15 минути.

Извадете двете теста и всяко едно го разрежете на три равни части.

Вземете 1/3 от ваниленото тесто и я разточете на кръг с дебелина 0,5 см. По същия начин разточете и 1/3 от шоколадовото тесто. Поставете ваниленото върху шоколадовото. Можете да ползвате фина шпатула, за да си помагате да го повдигнете от плота. След това разточете двете теста, както са едно върху друго и разрежете наполовина. Поставете едната половина върху другата, така, че да се напаснат двете половини. След това отново разточете заедно и отново разрежете наполовина. Разточете и внимателно прехвърлете върху фолио. С негова помощ навийте на руло и приберете отново в хладилника за 1 час.


По същия начин оформете и останалите две рула, като повторите стъпките с останалите 4 топки тесто.

Загрейте фурната на 160 градуса с вентилатор.

Извадете едно руло и го нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене. По същия начин нарежете и останалите рула на кръгчета.

Печете бисквитките 12 минути на загрята на 160 градуса фурна с вентилатор. 


Когато ги извадите ще са леко меки, но като изстинат ще се втвърдят.

Можете да ги съхранявате в затворена кутия с капак.

Да ви е сладко.

Адаптирано от Бон Апети.


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)

4 коментара: