Търсене в този блог

събота, 26 ноември 2022 г.

Домашен хляб от лимец и бадемово брашно

   Вчера в забързаното ежедневие, между две задачи минах да хапна набързо в любимо мое заведение на бул. Витоша, за което Ви споделих в стори в Инстаграм. Знаете, ако ме следвате там, че често споделям местенца, които са ми направили добро впечатление с качеството на храната си и отношението към детайла.

   Поръчах си любимата салата и миш маш, който беше поднесен с филийка, препечен хляб от лимец. Така ми се услади..Вдъхнових се и на път за дома купих био брашно от лимец от едно малко био магазинче.

   Веднага щом се прибрах приготвих домашен хляб от лимецово и бадемово брашно. Буквално го забърках за минути. След това навих таймера на телефона ми, докато втаса 40 минути и го изпекох за още 30 минути. Домът ухаеше на уют и топлина. Нищо не може да се сравни с този аромат.

   Получи се страшно вкусен хляб, който със сигурност ще приготвям отново. Хрупкава коричка и чудесен вкус. 

Продукти:

400 г брашно от лимец

100 г бадемово брашно

1 пакетче суха мая

200 мл. вода

50 мл. зехтин

1 ч.л. сол

Загрейте фурната на 60 градуса.

Налейте купичка с 80 мл. топла вода и разтворете в нея пакетчето мая. Разбъркайте и оставете, докато образува балончета на повърхността.

В купа смесете двата вида брашно от лимец и бадемово. Направете кладенче. Добавете сол и зехтин и налейте маята. Разбъркайте добре и налейте още около 120 мл. вода. Разбъркайте, докато получите тесто.

Поръсете работния плот с брашно и прехвърлете сместа върху плота. Започнете да го месите и го оформете като салам по дължина. 

Намажете със зехтин продълговата форма за кекс и поставете тестото в нея. Покрийте с прозрачно, кухненско фолио и поставете в загрята на 60 градуса фурна да втаса за 40 минути.

Извадете и отстранете фолиото. Направете леки разрези отгоре с нож.


Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете хляба за 30 минути, до готовност.

Оставете го да се охлади и нарежете.


Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар