Вчера в забързаното ежедневие, между две задачи минах да хапна набързо в любимо мое заведение на бул. Витоша, за което Ви споделих в стори в Инстаграм. Знаете, ако ме следвате там, че често споделям местенца, които са ми направили добро впечатление с качеството на храната си и отношението към детайла.
Поръчах си любимата салата и миш маш, който беше поднесен с филийка, препечен хляб от лимец. Така ми се услади..Вдъхнових се и на път за дома купих био брашно от лимец от едно малко био магазинче.
Веднага щом се прибрах приготвих домашен хляб от лимецово и бадемово брашно. Буквално го забърках за минути. След това навих таймера на телефона ми, докато втаса 40 минути и го изпекох за още 30 минути. Домът ухаеше на уют и топлина. Нищо не може да се сравни с този аромат.
Получи се страшно вкусен хляб, който със сигурност ще приготвям отново. Хрупкава коричка и чудесен вкус.
Продукти:
400 г брашно от лимец
100 г бадемово брашно
1 пакетче суха мая
200 мл. вода
50 мл. зехтин
1 ч.л. сол
Загрейте фурната на 60 градуса.
Налейте купичка с 80 мл. топла вода и разтворете в нея пакетчето мая. Разбъркайте и оставете, докато образува балончета на повърхността.
В купа смесете двата вида брашно от лимец и бадемово. Направете кладенче. Добавете сол и зехтин и налейте маята. Разбъркайте добре и налейте още около 120 мл. вода. Разбъркайте, докато получите тесто.
Поръсете работния плот с брашно и прехвърлете сместа върху плота. Започнете да го месите и го оформете като салам по дължина.
Намажете със зехтин продълговата форма за кекс и поставете тестото в нея. Покрийте с прозрачно, кухненско фолио и поставете в загрята на 60 градуса фурна да втаса за 40 минути.
Извадете и отстранете фолиото. Направете леки разрези отгоре с нож.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете хляба за 30 минути, до готовност.
Оставете го да се охлади и нарежете.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар