неделя, 13 ноември 2022 г.

Чийзкейк с кондензирано мляко и рачел от тиква

   Вдъхновение за този вълшебен чийзкейк получих от един чийзкейк със сладко от зелени смокини, който наскоро опитах в Столично заведение. Реших да опитам да го приготвя у дома. За съжаление се оказа, че нямам сладко от зелени смокини, но за сметка на това имам буркан рачел от тиква, купен на път за София, навръщане от Троян. Обожавам рачел. Хрупкав отвън и мекичък отвътре, с много любим вкус. Вдъхнових се и запретнах ръкави. Тръпнех в очакване дали ще се получи, защото предполагах какви са съставките, но не знаех в какви пропорции. Като основен вкус усещах кондензирано мляко.

   За моя огромна радост се получи превъзходен чийзкейк, идеално балансиран на вкус, без никаква захар, защото кондензираното мляко и рачела са достатъчно сладки. Семейството сподели, че на вкус много се доближава до крем карамел. Хрупкавата коричка с дъх на масло и орехи се съчетава чудесно с лекотата на чийз крема, с дъх на портокал и хрупкавостта на рачела от тиква. 

Продукти за основата:

2 пакета чаени бисквити с масло

125 г масло

80 г орехи


Продукти:

350 г кондензирано мляко (Dutch Lady)

3 яйца

кора от 1 портокал

1 ванилия

200 мл. заквасена сметана

175 г крема сирене

200 г рачел от тиква

Загрейте фурната на 200 градуса.

Стопете маслото на котлона. Смелете бисквитите и орехите в блендер. Налейте стопеното масло и блендирайте. 

Покрийте форма за торта със свалящ се ринг с хартия за печене и стегнете ринга. Излейте сместа и оформете дъно и борд, с помощта на супена лъжица. Заравнете.


В купа разбийте яйцата, заедно с кондензираното мляко. Добавете портокалова кора и ванилия. След това сложете крема сиренето и заквасената сметана. Разбийте с миксер сместа. Отцедете парчетата рачел от сока и ги нарежете на парчета. Добавете ги в сместа и разбъркайте с вилица.

Излейте сместа върху бисквитената основа и внимателно поставете формата във фурната. 

Печете чийзкейка 40 минути до готовност.

Охладете напълно и приберете в хладилник за няколко часа.

Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Може ли рачела да се замени с варена тиква или печена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се. С печена тиква, нарязана на кубчета ще се получи много добре. Можете също така да замените рачела със сладко от зелени смокини.

      Изтриване
  2. Какво крема сирене и заквасена сметана използвайте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, крема сиренето е Филаделфия, а сметаната предпочитам на Данон.

      Изтриване
  3. Отново отлично предложение, браво! ще се пробва с варена тиква!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви! Препоръчвам Ви, по-скоро с печена тиква, не с варена.

      Изтриване
  4. Представям си какъв разкош е, уви спазвам по неволя диета и не мога да го опитам, но мога да се опитам да пригодя някак.

    ОтговорИзтриване