Вдъхновение за този вълшебен чийзкейк получих от един чийзкейк със сладко от зелени смокини, който наскоро опитах в Столично заведение. Реших да опитам да го приготвя у дома. За съжаление се оказа, че нямам сладко от зелени смокини, но за сметка на това имам буркан рачел от тиква, купен на път за София, навръщане от Троян. Обожавам рачел. Хрупкав отвън и мекичък отвътре, с много любим вкус. Вдъхнових се и запретнах ръкави. Тръпнех в очакване дали ще се получи, защото предполагах какви са съставките, но не знаех в какви пропорции. Като основен вкус усещах кондензирано мляко.
За моя огромна радост се получи превъзходен чийзкейк, идеално балансиран на вкус, без никаква захар, защото кондензираното мляко и рачела са достатъчно сладки. Семейството сподели, че на вкус много се доближава до крем карамел. Хрупкавата коричка с дъх на масло и орехи се съчетава чудесно с лекотата на чийз крема, с дъх на портокал и хрупкавостта на рачела от тиква.
Продукти за основата:
2 пакета чаени бисквити с масло
125 г масло
80 г орехи
Продукти:
350 г кондензирано мляко (Dutch Lady)
3 яйца
кора от 1 портокал
1 ванилия
200 мл. заквасена сметана
175 г крема сирене
200 г рачел от тиква
Загрейте фурната на 200 градуса.
Стопете маслото на котлона. Смелете бисквитите и орехите в блендер. Налейте стопеното масло и блендирайте.
Покрийте форма за торта със свалящ се ринг с хартия за печене и стегнете ринга. Излейте сместа и оформете дъно и борд, с помощта на супена лъжица. Заравнете.
Излейте сместа върху бисквитената основа и внимателно поставете формата във фурната.
Печете чийзкейка 40 минути до готовност.
Охладете напълно и приберете в хладилник за няколко часа.
Да ви е сладко!
Може ли рачела да се замени с варена тиква или печена?
ОтговорИзтриванеРазбира се. С печена тиква, нарязана на кубчета ще се получи много добре. Можете също така да замените рачела със сладко от зелени смокини.
ИзтриванеКакво крема сирене и заквасена сметана използвайте?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, крема сиренето е Филаделфия, а сметаната предпочитам на Данон.
ИзтриванеОтново отлично предложение, браво! ще се пробва с варена тиква!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря ви! Препоръчвам Ви, по-скоро с печена тиква, не с варена.
ИзтриванеПредставям си какъв разкош е, уви спазвам по неволя диета и не мога да го опитам, но мога да се опитам да пригодя някак.
ОтговорИзтриване