У дома пека домашен хляб с мая. Опитвала съм хляб с квас, но честно казано досега не ме е запленявал, дотолкова, че да започна да си отглеждам квас. Не ми е допадала по-плътната консистенция и леко киселия вкус.
Тези фактори вече не са проблем, защото когато ми се прияде един различен хляб с квас вече мога да отскоча до магазин Дар от Боговете и да си го купя от там.
Най-новата селекция от хлябове на магазина, който следва всички новости и нови тенденции в кулинарията, включва няколко фантастични хляба с квас на най-добрата френска марка BRIDOR:
- хляб Пошон с елда и квас - 450 г
- пшенично-ръжен хляб с мюсли, боровинки, лешници, сушени кайсии, бадеми, сусам и мед - 280 г
- пшенично ръжено-ечемичен хляб с квас и орехи - 400 г
- пшенично ръжено-ечемичен хляб с лимонови корички - 330 г
- био паве от спелта с квас и тиквени семки - 450 г
- багет Паризиен от бяло брашно, с хрупкава коричка, подходящ за сандвичи - 250 г
BRIDOR е френска марка с опит над 20 години в пекарството. Предлага готови и дълбоко замразени хлябове както за дома, така и за ресторанти, заведения и хотели. В магазин Дар от Боговете можете да закупите готово изпечен хляб от цялата гама хлябове с квас, както и да го купите дълбоко замразен и да си го изпечете у дома, по предварително зададени режим и температура от консултантите в магазина, и да се насладите на топъл, домашен хляб, без никакви консерванти, Е-та и подобрители.
Пошон е създаден като хляб, който има по груб селски вид, но с рецепта, следваща всички съвременни и актуални тенденции в хлебопекарството. Хлябът има лек вкус, благодарение на комбинацията от брашно от елда и брашното Camp Remy, както и почти никаква киселинност, идваща от дългата ферментация и подбора на квас, който само подчертава аромата на зърната, без да гидоминира. Името Пошон идва от формата на хляба, която е като затворен плик и оформя една много хрупкава коричка на хляба.
Останах много приятно изненадана от въздушната консистенция на хляба, както и от вкуса, който почти по нищо не се различава от обикновения хляб с мая. Веднага се вдъхнових да направя едни вкусни, гурме брускети с мус от козе сирене, грах и мента, с гриловани тиквички, Прошуто и сушени домати. Предизвиквам ви да ги опитате. Невероятно вкусни са! Мусът с козе сирене, грах и мента е истинско откритие. Опитах го и в увити гриловани тиквички, под формата на хапки - изключително вкусно! Подходящ е за кетъринг хапки.
Брускетите се оказаха много фотогенични, така че порадвайте се на красотата и колорита им :)
Продукти:
хляб от елда с квас Пошон Bridor
зехтин El Lagar del Soto bio extra virgin
за муса:
100 г козе сирене Chavroux Buche
2 шепи пресен (или замразен) грах
1 скилидка чесън
4-5 листенца прясна мента
1 с.л. зехтин
сол
2 тиквички
8 слайса Прошуто Крудо Монторси
сушени домати Дар от Боговете
зехтин
сол
Сварете граха за няколко минути и веднага ги сложете в студена вода. Отцедете. Пасирайте 100 г козе сирене с граха, чесъна, зехтин и малко сол, докато получите мус.
Измийте добре тиквичките, без да ги белите. Нарежете ги на тънки филии и ги изпечете с малко зехтин на оребрен грил тиган. Поръсете със сол.
Нарежете хляба на филии, накапете малко зехтин и ги запечете за не повече от 1-2 минути на силно загрята фурна на 200 градуса.
Намажете ги с муса от козе сирене и грах,
отгоре декорирайте с грилованите тиквички, Прошуто и нарязани сушени домати.
P.S. Рецептата може да бъде изпълнена и с други продукти, но крайният резултат и вкус ще се различават.
Ани, какви чудеса си приготвила пак... Жалко, че вече закусих. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Гери, благодаря ти за милия коментар :)
ИзтриванеНаистина изглеждат чудесни, но преди всичко здравословни ! Ще потърся дали и в Пловдив се продава такъв хляб .
ОтговорИзтриванеПоздрави ! Както винаги си вълшебница !
Юлия Кожухарова
Юле, здравей :)
ИзтриванеМисля, че Дар от Боговете нямат магазин в Пловдив. В София имат два. Благодаря ти!
Перфектни са, Ани :)
ОтговорИзтриванеnas, благодаря мила.
ИзтриванеОх, Ани, с твоите гурме предложения направо изкушаваш по късните часове:). Всъщност при теб всяка храна се превръща в изкушение! Страхотна презентация и ще търся тези хлебчета. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се, че те изкушават :) Много са апетитни. Непременно се възползвай от удобството да си купиш топло изпечен хляб с квас! Поздрави
ОтговорИзтриване