Търсене в този блог

четвъртък, 29 май 2014 г.

Брускети от хляб от елда с квас

    У дома пека домашен хляб с мая. Опитвала съм хляб с квас, но честно казано досега не ме е запленявал, дотолкова, че да започна да си отглеждам квас. Не ми е допадала по-плътната консистенция и леко киселия вкус. 
     Тези фактори вече не са проблем, защото когато ми се прияде един различен хляб с квас вече мога да отскоча до магазин Дар от Боговете и да си го купя от там. 
   Най-новата селекция от хлябове на магазина, който следва всички новости и нови тенденции в кулинарията,  включва няколко фантастични хляба с квас на най-добрата френска марка BRIDOR:

-  хляб Пошон с елда и квас - 450 г
-  пшенично-ръжен хляб с мюсли, боровинки, лешници, сушени кайсии, бадеми, сусам и мед - 280 г
-  пшенично  ръжено-ечемичен хляб  с квас и орехи - 400 г
-  пшенично  ръжено-ечемичен хляб с лимонови корички - 330 г
-  био паве от спелта с квас и тиквени семки - 450 г
-  багет Паризиен от бяло брашно, с хрупкава коричка, подходящ за сандвичи - 250 г

     BRIDOR е френска марка с опит над 20 години в пекарството. Предлага готови и дълбоко замразени хлябове както за дома, така и за ресторанти, заведения и хотели. В магазин Дар от Боговете можете да закупите готово изпечен хляб от цялата гама хлябове с квас, както и да го купите дълбоко замразен и да си го изпечете у дома, по предварително зададени режим и температура от консултантите в магазина, и да се насладите на топъл, домашен хляб, без никакви консерванти, Е-та и подобрители. 
Пошон е създаден като хляб, който има по груб селски вид, но с рецепта, следваща всички съвременни и актуални тенденции в хлебопекарството. Хлябът има лек вкус, благодарение на комбинацията от брашно от елда и брашното Camp Remy, както и почти никаква киселинност, идваща от дългата ферментация и подбора на квас, който само подчертава аромата на зърната, без да гидоминира. Името Пошон идва от формата на хляба, която е като затворен плик и оформя една много хрупкава коричка на хляба. 
     Останах много приятно изненадана от въздушната консистенция на хляба, както и от вкуса, който почти по нищо не се различава от обикновения хляб с мая. Веднага се вдъхнових да направя едни вкусни, гурме брускети с мус от козе сирене, грах и мента, с гриловани тиквички, Прошуто и сушени домати. Предизвиквам ви да ги опитате. Невероятно вкусни са! Мусът с козе сирене, грах и мента е истинско откритие. Опитах го и в увити гриловани тиквички, под формата на хапки - изключително вкусно! Подходящ е за кетъринг хапки.
     Брускетите се оказаха много фотогенични, така че порадвайте се на красотата и колорита им :) 
      

Продукти:

хляб от елда с квас Пошон Bridor
зехтин El Lagar del Soto bio extra virgin

за муса:
100 г козе сирене Chavroux Buche
2 шепи пресен (или замразен) грах
1 скилидка чесън
4-5 листенца прясна мента
1 с.л. зехтин
сол

2 тиквички
8 слайса Прошуто Крудо Монторси
сушени домати Дар от Боговете
зехтин
сол


Сварете граха за няколко минути и веднага ги сложете в студена вода. Отцедете. Пасирайте 100 г козе сирене с граха, чесъна, зехтин и малко сол, докато получите мус.
Измийте добре тиквичките, без да ги белите. Нарежете ги на тънки филии и ги изпечете с малко зехтин на оребрен грил тиган. Поръсете със сол. 


Нарежете хляба на филии, накапете малко зехтин и ги запечете за не повече от 1-2 минути на силно загрята фурна на 200 градуса. 


Намажете ги с муса от козе сирене и грах, 


отгоре декорирайте с грилованите тиквички, Прошуто и нарязани сушени домати. 


Да ви е сладко!

P.S. Рецептата може да бъде изпълнена и с други продукти, но крайният резултат и вкус ще се различават. 

8 коментара:

  1. Ани, какви чудеса си приготвила пак... Жалко, че вече закусих. ;)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина изглеждат чудесни, но преди всичко здравословни ! Ще потърся дали и в Пловдив се продава такъв хляб .
    Поздрави ! Както винаги си вълшебница !
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юле, здравей :)
      Мисля, че Дар от Боговете нямат магазин в Пловдив. В София имат два. Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Ох, Ани, с твоите гурме предложения направо изкушаваш по късните часове:). Всъщност при теб всяка храна се превръща в изкушение! Страхотна презентация и ще търся тези хлебчета. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, радвам се, че те изкушават :) Много са апетитни. Непременно се възползвай от удобството да си купиш топло изпечен хляб с квас! Поздрави

    ОтговорИзтриване