четвъртък, 8 май 2014 г.

Паста от Камут с пиле, артишок и бяло вино

    Днес в рубриката Гурме с магазин "Дар от Боговете" и Вкуснотека ще ви разкажа за една нова за България зърнена култура на име Камут. 
  Камут е древноегипетско жито, което съществува от 3000 години, още от времето на египетските пирамиди. От там идва и името му - Камут е египетското наименование на пшеница. 
   По своята същина Камут е древен сорт твърда пшеница. Зърната му съдържат по-малко фибри, но за сметка на това съдържа по-малко глутен в сравнение с пшеницата. Това го прави подходящ за хора алергични към глутен. Освен това Камут се отличава с много високо съдържание на протеини (30% повече от пшеницата). Благодарение на високото си съдържание на селен, Камут има антиоксидантни свойства. Камут съдържа и много минерали - селен, фосфор, цинк, мед, магнезий, витамини от групата B и E, както и липиди, които ще ви дадат много енергия, след консумацията му. 
    Камут можете да закупите не само на зърна и брашно, но вече и под формата на паста на италианската марка Morelli, чийто вносител е магазин "Дар от Боговете". 


При тях можете да намерите паста от Камут под формата на спагети и фузили. Освен това в магазина ще откриете богата селекция от био храни от най-различен вид. Не случайно години наред магазин "Дар от Боговете" е синоним на качествената, гурме храна. 
Трябва да ви призная, че партньорството ми с тях ми даде възможност опитвайки и споделяйки с вас да опозная много от техните първокласни продукти. Камут беше новост и за мен. Но уверявам ви за в бъдеще планирам да го включа редовно в менюто ни, тъй като освен, че е много полезен, много ми хареса. Изключително вкусна паста, дори бих казала, според мен, повече от обикновената. Приготвих я със сос от пиле, маринован артишок и бяло вино Marlborough Sauvignon Blanc. Знаете, че за едно вкусно ястие не се прави компромис с качеството на виното. Получи се много вкусна и ароматна паста, която поръсих с пресен босилек и настърган Пармезан и поднесох с чаша бяло вино.


Продукти за пастата: 

400 г. паста от камут (фузили) Morelli
черен пипер
сол
бучка масло

продукти за соса: 

4 бр. пилешки гърди Айа, Италия
50 мл. зехтин
черен пипер
сол
2 скилидки чесън
200 мл. бяло вино Marlborough Estate Reserve 2012 Sauvignon Blanc
150 г маринован артишок, Дар от Боговете
две шепи настърган Пармезан Zanetti
шепа пресен босилек

Пармезан за поръсване


Сложете пастата в тенджера с вода и малко сол и след като кипне я гответе 9 минути. Излейте внимателно горещата вода, като запазите малко на дъното. Сложете бучка масло и поръсете с малко сол. Разбъркайте, докато се стопи.
Нарежете пилешките гърди и артишока, поотделно и ги оставете настрана. 
Загрейте зехтина в тиган и сложете нарязаните на ситно пилешки гърди. Поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте и гответе няколко минути, докато добият златист загар. Стиснете скилидките чесън и гответе още минута. След това сложете нарязания артишок и налейте бялото вино. Гответе няколко минути, докато виното поизври и се сгъсти. Изключете от огъня и сложете две шепи настърган пармезан и шепа, нарязан пресен босилек. 
Поднесете пастата, полята със сос и поръсена с настъгран Пармезан. Декорирайте с пресен босилек и поднесете с чаша бяло вино Marlborough 2012 Sauvignon Blanc.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://www.myrecipes.com/

Kamut pasta with chicken, artichoke and white wine

Today in the section "Gourmet shop "Gift from the Gods" and Vkusnoteka" will tell you about a new for Bulgaria cereal called Kamut. 
Kamut is an Egyptian wheat that has existed for 3000 years, since the time of the Egyptian pyramids. Hence its name - the Egyptian name Kamut wheat. 
In its essence Kamut is an ancient variety of durum wheat. Grains contain less fiber, but instead they contain less gluten than wheat. This makes it suitable for people allergic to gluten. Moreover Kamut has a very high protein content (30% more than wheat). Thanks to its high content of selenium, Kamut has antioxidant properties. Kamut contains many minerals - selenium, phosphorus, zinc, copper, magnesium, vitamins B and E, and lipids that will give you lots of energy after consumption. 
Kamut you can purchase not only grain and flour, but now in the form of pasta of the Italian brand Morelli, originating from the shop "Gift from the Gods." 
You can find Kamut pasta as spaghetti and fusilli. Moreover, in the store you will find a wide selection of organic food of various kinds. 
I must admit that my partnership with them enabled me to get to know many of their premium products.Kamut was new to me. But I assure you in the future I plan to include it in our menu regularly as besides being very useful, I loved it. Extremely tasty pasta, I would even say to me, more than usual. I made it with a sauce of chicken, marinated artichokes and white wine Marlborough Sauvignon Blanc. You know that a tasty dish cannot be made compromising the quality of the wine. The pasta was very tasty and aromatic, sprinkled with fresh basil and grated Parmesan. I offered it with a glass of white wine.
Ingredients for pasta:
400 years of kamut pasta (fusilli) Morelli
pepper
salt 
pat of butter

products for the sauce: 

4 pcs. Ayia chicken breast, Italy 
50 ml. olive oil 
pepper
salt 
2 cloves garlic 
200 ml. white wine Marlborough Estate Reserve 2012 Sauvignon Blanc
150g marinated artichokes, Gift of Gods
two handfuls of grated Parmesan Zanetti 
handful fresh basil 
Parmesan for sprinkling

Put the pasta in a saucepan with water and a little salt and then cook it as a boil 9 minutes. Carefully pour hot water, keep a little on the bottom. Put a knob of butter and sprinkle with a little salt. Stir until melted.
Cut the chicken and artichokes separately and put them aside. 
Heat the olive oil in a pan and put chopped chicken breast. Sprinkle with pepper and salt. Stir and cook a few minutes until they turn golden. Squeeze the garlic cloves and cook another minute. Then put the chopped artichokes and pour the white wine. Cook a few minutes until the wine is evaporated and thickened. Turn off the fire and put two handfuls of grated Parmesan cheese and a handful of chopped fresh basil. 
Serve pasta with sauce and sprinkle with Parmesan. Decorate with fresh basil and serve with a glass of white wine Marlborough 2012 Sauvignon Blanc.

Enjoy your meal!

5 коментара:

  1. Не бях чувала за този вид пшеница, но щом има такива показатели, ще ми хареса. А маринованият артишок кисели ли много? Веднъж попаднах на един, който трайно ме уплаши и вече не смея да купувам. Е, освен пресен, но пък той иска толкова обработка, че ме обезкуражава... :)
    Страхотни снимки и рецепта, обаче! Поздравления! :)
    Усмивка и пожелание за лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни снимки на несъмнено вкусна паста, звучи много интересно. Бях пленена от един италиански артишок, който не се продава тук, но предложеният от теб може да се появи скоро в кухнята ни, струва си да се пробва. Страхотно ястие, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Цялата ти нова серия е страхотна, Ани,
    чудесни идеи и предложения с впечатляващи снимки -
    едно много специално място, за ценители!
    Комплименти за теб, сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
  4. A classic and delicious recipe. Wonderful recipe, congratulations!

    ОтговорИзтриване