неделя, 25 май 2014 г.

Черешов сладкиш

     Днес ви представям един много вкусен черешов овесен сладкиш, приготвен с екологично чисти, домашни черешки, които набрахме от дървото в двора на къщата. Веднага се изкуших да направя сладкиш за кафенцето. Импровизирах и много ни хареса резултата! Аромат на череши и масло в хрупкава текстура. Непременно ще повторя. Все пак имаме още много череши за оползотворяване :) 


Продукти:

300 г брашно
150 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
1 яйце

3 с.л. овесени ядки

200 г почистени от костилките пресни череши
5 с.л. захар
кората от един лимон
1 с.л. нишесте (или брашно)


Сложете в купа брашното, захарта и ванилията. Нарежете маслото на малки парченца в купата и претрийте с ръка, докато получите маслени трохи. 
Отделете в друга купа 5 с.л. от сместа и добавете 3 с.л. овесени ядки. Разбъркайте добре. Оставете я настрана.
Накрая добавете и едно яйце в останалото количество от маслените трохи в другата купа. Доомесете, докато получите тесто. Увийте го във фолио и го приберете в хладилник за половин час.
През това време изсипете почистените от костилките череши в тиган, добавете 5 с.л. захар и ги кипнете. Настържете кората от един лимон. Гответе ги, докато течността се изпари, след което добавете 1 с.л. нишесте и разбъркайте, докато черешовото сладко се сгъсти.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете тестото от хладилника и с помощта на ръцете си го разпределете равномерно на дъното на малка правоъгълна тавичка (28:17 см.) Разпределете отгоре сладкото от череши и поръсете отгоре от отделената суха маслено-овесена смес. 
Изпечете сладкиша на загрята на 200 градуса фурна за половин час.
Вкусен е и топъл и студен.


Да ви е сладко!


Cherry pie

Today I present to you one delicious cherry oat cake prepared with clean, domestic cherry picked from the tree in the courtyard. I was tempted to make a coffee cake. Improvised and loved the result! Aromas of cherries and butter in a crispy texture. I will surely repeat. I still have a lot of cherries :) 

Ingredients:

300 g flour
150 g butter
1/2 cup sugar
1 vanilla
1 egg 
3 tablespoons oatmeal 
200 g of cleaned fresh pitted cherries 
5 tablespoons sugar 
lemon zest
1 tablespoon cornstarch (or flour)

Put in a bowl the flour, sugar and vanilla. Cut the butter into small pieces and knead by hand until you get oil crumbs. 
Take another bowl  and transfer 5 tablespoons the mixture. Add 3 tablespoons oatmeal. Mix well. Leave it aside.
Finally, add one egg in the amount of remaining crumbs. Knead until you have a dough. Wrap it in foil and store in the refrigerator for half an hour.
During this time, pour the cleaned cherries in a pan, add 5 tablespoons sugar and boil them. Grate the rind of one lemon. Cook them until the liquid has evaporated, then add 1 tablespoon cornstarch and stir until thickened cherry jam.
Preheat oven to 200 degrees.
Remove the dough from the refrigerator and using your hands spread it evenly on the bottom of small rectangular baking dish (28:17 cm) Distribute cherry jam on top and sprinkle with the separated oat mixture. 
Bake the cake into preheated 200 degree oven for half an hour.


It is delicious hot and cold.
Enjoy



20 коментара:

  1. Прекрасен! Много свеж и красив сладкиш! Браво Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, благодаря ти мила. Това е от онези бързи десерти, които винаги са много вкусни! :) Прегръдки

      Изтриване
  2. Разкошен е Ани! Със сигурност и много вкусен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, вкусен, хрупкав и ароматен :) Ще се радвам ако го опиташ :)

      Изтриване
  3. Ани, колко си бърза само! Знаех аз, че ще приготвиш задължително, но ти просто задмина и светлината... Прекрасен сладкиш, голяма вкусотийка ще е бил! :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, бърза ами, няма време :) Аз го приготвих и снимах още щом ги набрахме от дървото. После само го публикувах мила :) Прегръдки

      Изтриване
  4. Разкошно черешово вдъхновение, Ани,
    с чудесна рецепта - аромат, цвят, вкус и страхотни снимки!
    Поздравления за теб, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много се радвам, че ти харесва! Комплимент от теб за моите снимки означава много за мен! Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  5. Обичам този тип сладкиши - хрупкава основа и повърхност и плодов пълнеж, включвам го в предстоящи за правене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, и аз много ги обичам. Сладкиши тип крамбъл. Много са вкусни :) Благодаря ти и хубав ден.

      Изтриване
  6. Едва ли трябва да казвам колко обичам череши, Ани! А по този начин - още повече! Много вкусна, свежа и лесна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, и аз много обичам череши и вишни. Рецептата е лесна, с малко продукти и много вкусна. Благодаря ти и да знаеш, че съжалявам, че не се видяхме в неделя :)

      Изтриване
  7. Несъмнено неустоим десерт от любима категория,Ани!Взимам си парченце с голяма охота и пожелавам прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси. Виждам, че и ти си на любимата черешова вълна ;))

      Изтриване
  8. Изглежда ми мноого вкусен-браво,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го Живе, и сама прецени :) Много ти благодаря!

      Изтриване
  9. Този красавец го гледах на няколко места;) Черешата всеки момент ще узрее и ще видиш ти;)
    Мерси, Ани! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, непременно си приготви това изкушение с истинските ти черешки. Прегръдки

      Изтриване
  10. Съвършен е, Ани! Сочен, златист, с хрупкава посипка - истинска мечта. Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еве, много си мила, благодаря ти за добрата оценка!

      Изтриване