Търсене в този блог

неделя, 11 май 2014 г.

Сьомга с песто от шам фъстък, запечена в прошуто

     Втората рецепта, която ще ви предложа с фантастичното филе от Норвежка сьомга, е с песто от шам фъстък, запечено в прошуто Парма. Песто, и то от оригинален турски шам фъстък, което стана в прекрасен зелен цвят и придаде хрупкава коричка на рибното филе. Крехко, сочно и много ароматно, а освен това се приготвя за минути. Поднесох с печени чери домати, печен, небелен чесън и задушени пресни картофки. Фантазия!



Продукти:

450 г филе от Норвежка сьомга
черен пипер

продукти за пестото от шам фъстък:

150 г  печен, белен шам фъстък
шепа листа пресен босилек
4 с.л. настърган Пармезан
1 скилидка чесън
100 мл. зехтин
сол

10 слайса прошуто Парма
чери домати
3-4 небелени скилидки чесън
зехтин
пресен босилек за декорация


Нарежете филето по дължина на парчета. Поръсете го с черен пипер. Не слагайте сол. Прошутото и пестото са достатъчно солени. 
Сложете в блендер обеления шам фъстък, добавете листата босилек, Пармезан, чесън, зехтин и сол и пасирайте, докато получите песто.
Намажете по 1-2 с.л. песто върху всяко от рибните филета, 


след което напречно ги увийте в два-три слайса прошуто.
Подредете филетата в малка тавичка, а между тях сложете половинки чери домати и няколко небелени скилидки чесън. 


Полейте леко със струйка зехтин и печете на загрята на 200 градуса фурна 20-25 минути максимум. 
Поднесете топла със задушени пресни картофи и печените чери домати.



Да ви е сладко!


Salmon with pistachio pesto, roasted in prosciutto

The second recipe that I will offer you is a fantastic fillet of Norwegian salmon with pistachio pesto, roasted in prosciutto Parma. Pesto, out of the original Turkish pistachios, which occurred in a lovely green color and give a crispy crust on the fish fillets. Tender, juicy and very flavorful, and it is prepared in minutes. I have served it with roasted cherry tomatoes, roasted garlic and steamed fresh fries. Fantasy!
Ingredients:

450 g fillet of Norwegian salmon
pepper 

products pistachio pesto: 

150g roasted, peeled pistachios
handful of fresh basil leaves
4 tablespoons grated Parmesan cheese
1 clove garlic
100 ml. olive oil 
salt 
10 Parma prosciutto slices
cherry tomatoes
3-4 peeled cloves of garlic
olive oil

fresh basil for decoration

Cut salmon fillets to lengthwise pieces. Sprinkle it with pepper. Do not add salt. Pesto and prosciutto are salty enough. 
Put in blender peeled pistachios, add the basil leaves, Parmesan, garlic, olive oil and salt and blend until you have a pesto.
Apply 1-2 tablespoons pesto on each fish fillets then cross wrap them in two or three slice prosciutto.
Arrange fillets in a small baking dish and put in between halves cherry tomatoes and some unpeeled garlic cloves. 
Sprinkle lightly with olive oil and bake to a preheated 200 degree oven 20-25 minutes maximum. 
Serve hot with steamed new potatoes and roasted cherry tomatoes.

Enjoy your meal!

9 коментара:

  1. Страхотно предложение, Ани! В къщи сме луднали по сьомга и песто. Пестото го слагаме почти на всичко. Благодаря за споделената рецепта:)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Сладко ни е! Давам пармезанова коричка за хапка с шам фъстък.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудя се какво да кажа! Толкова вкусно ми изглежда, че гледах едната снимка доста дълго! Отметната рецепта, задължително! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, изглежда умопомрачително вкусно и красиво!

    ОтговорИзтриване
  5. Направо си е фантазия, Ани, прекрасно е! Хубав ден ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Не можахме да се залюбим вкусово с тази рибка,Ани,но ти имам пълно доверие,че си я приготвила греховно вкусна!Много апетитни кадри!Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Абсолютно гурме предложение, великолепно приготвена риба! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване