петък, 9 май 2014 г.

Лазаня с Норвежка сьомга и пресен спанак

   От 7-17 Май в София се провежда седмица на Норвежката култура, под егидата на Посолство на Кралство Норвегия в България. Част от тази инициатива е кулинарна и включва представянето на Норвежката сьомга в дните на морската Норвежка кухня. Зад кампанията стои Norwegian Seafood Council
    Аз имам честта и удоволствието, в този период, да ви предложа няколко идеи за това как да си приготвите вкусна Норвежка сьомга. Ако и вие сте от хората, които като мен, много ценят тази риба съм сигурна, че ще намерите рецептите за много интригуващи! 
     Норвежката сьомга е здравословна и питателна. Освен, че е много богата на Омега 3 мастни киселини, норвежката сьомга съдържа много йод, който регулира по естествен начин хормоните. Рибата съдържа и Витамин B12, който подпомага формирането на червените кръвни клетки и витамин D, който играе важна роля в регулирането на нивото на калции в кръвта. Висококачествената Норвежка сьомга може да се консумира както сурова (под формата на суши), така и сготвена. Повече информация можете да прочетете на сайта на Norwegian Seafood Council. В София рибата може да бъде закупена на щанда за прясна риба в магазини Метро.
    Рецептата, която днес ще ви представя е вдъхновена от прекрасните рецепти на сайта на съвета, разбира се пречупена през моя кулинарен поглед! Приготвих пресни кори за лазаня, между които подредих задушен пресен спанак с лук и чесън, прясна Норвежка сьомга и ароматен сос Бешамел. Завърших със златиста коричка от кашкавал. Надявам се резултатът да ви хареса :) Ако желаете да си спестите време можете да използвате готови кори за лазаня.


Продукти:

450 г прясна Норвежка сьомга
500 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса бешамел:

бучка масло
3 с.л. брашно
400 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

продукти за пресните кори за лазаня:

300 г брашно от твърда пшеница Semolina
3 яйца, размер М
1 с.л. зехтин

150 г кашкавал за поръсване



Ето тук можете да прочетете подробно как да приготвите домашната паста. Единствената разлика е, че четирите топки ги разточвате  на кори на дължина и след това ги режете на две. Ще получите 8 кори за лазаня. 


Докато чакате тестото да почине в хладилник 30 минути пригответе спанака. Измийте и нарежете спанака на ситно. Почистете и нарежете връзка пресен лук и връзка пресен чесън. Задушете ги в малко зехтин и вода до омекване и добавете спанака. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол и разбъркайте, докато омекне. Отстранете от огъня. 


Сложете в тенджера бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно и бъркайте с бъркалка, докато стане на кашичка. Това е така нареченото Ру. Внимателно налейте малко мляко и бъркайте. След като се поеме налейте останалото мляко и хубаво разбъркайте, докато стане хомогенна смес. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол и изчакайте леко да се сгъсти на бавен огън, преди да го отстраните от котлона. 


Нарежете сьомгата на малки парчета и я поръсете с черен пипер и сол.


Сложете малко от соса Бешамел на дъното на йена или тава, в която ще сглобявате лазанята. 
Сложете две от корите и разпределете една част от спанака. Отгоре разпредете 1/3 от сьомгата. Покрийте с втори ред кори и отново ги напоете със сос. Сложете спанак, сьомга и отново кори. Продължете в същата хронология. Завършете с кори, покрити обилно със сос. Затворете капака на йената и я сложете в студена фурна. Загрейте на 200 градуса и след като индикатора за нагряване изгасне печете лазанята 30 минути, до готовност. 
Пет минути преди края отворете внимателно капака и поръсете с настърган кашкавал. Запечете, при отворен капак още 5 минути, докато добие златист загар. Поднесете лазанята топла.


Да ви е сладко!

Lasagna with Norwegian salmon and fresh spinach

During 7-17 of May in Sofia has been held a week of Norwegian culture, under the auspices of the Royal Norwegian Embassy in Bulgaria.Part of this initiative includes culinary presentation of Norwegian salmon in the days of maritime Norwegian cuisine. The Norwegian Seafood Council stands behind the campaign. 
I have the honor and pleasure at this time to offer a few ideas on how to prepare delicious Norwegian salmon. If you like me appreciate this fish I'm sure you will find the recipes to be very interesting! 
Norwegian salmon is healthy and nutritious. Besides being very rich in Omega 3 fatty acids, Norwegian salmon contains a lot of iodine, which regulates hormones naturally. Fish contains vitamin B12, which contributes to the formation of red blood cells and vitamin D, which plays an important role in the regulation of the calcium level in the blood. High quality Norwegian salmon can be consumed raw (as sushi) and cooked. More information can be found on the website of the Norwegian Seafood Council . In Sofia, the fish can be purchased at the booth for fresh fish shops in Metro.
The recipe that I will present today is inspired by the wonderful recipes on the site of the council, of course, through my culinary vision! I have prepared fresh lasagna sheets, between which I have arranged the steamed fresh spinach with onions and garlic, fresh Norwegian salmon and spicy sauce bechamel. I finished with a golden crust of cheese. I hope you like the result :) If you want to save time you can use ready-made lasagna sheets.

Ingredients:

450 g fresh Norwegian salmon
500g fresh spinach
bunch fresh onions
bunch fresh garlic
1/4 tsp nutmeg
pepper
salt
olive oil

products bechamel sauce: 

pat of butter
3 tablespoons flour
400 ml. milk
1/4 tsp nutmeg
pepper
salt

products fresh lasagna sheets: 

300g flour wheat Semolina 
3 eggs size M 
1 tablespoon olive oil 
150g cheese for sprinkling

Here you can read in details how to prepare homemade pasta. The only difference is that the four balls have to be flattened long and then sliced in half. You will receive 8 sheets of lasagna. 
While waiting for the dough to rest in refrigerator 30 minutes, prepare the spinach. Wash and chop spinach finely. Clean and chop the onion and fresh garlic. Saute them in a little olive oil and water until soft and add the spinach. Season with pepper, nutmeg and salt and mix until soft. Remove from heat. 
Put in a pan knob of butter, along with 3 tablespoons flour and stir with a mixer until it is soft. This is called Roo.Carefully pour a little milk and stir. After that pour the remaining milk and mix well until it is homogeneous. Season with pepper, nutmeg and salt and allow to thicken slightly on slow fire before you remove it from the heat. 
Cut the salmon into small pieces and sprinkle with pepper and salt.
Put a little of the sauce bechamel on the bottom of the pan or yen, in which the lasagna will be assembled. 
Put two sheets  and distribute a portion of spinach. Distribute on top one third of the salmon. Cover with second pastry and line them again soaked in sauce. Put spinach, salmon and peel again. Continue in the same chronology. Finish with sheets, covered with plenty of sauce. Close the yen and put it in a cold oven. Preheat to 200 degrees after heating indicator goes off bake lasagna 30 minutes, until tender. 
Five minutes before the end, open the lid and carefully sprinkle with grated cheese. Bake with open cover another 5 minutes until it turns golden. Serve lasagna hot.

Enjoy your meal!



3 коментара:

  1. Направо натиснах М доста продължително, но се коригирах:). Страхотна си, Ани, предложенията ти винаги са съблазняващи. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Представям си уханията, които са се разнесли в кухнята ти, Ани! Изглежда божествено вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, Ани!
    И прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване