вторник, 3 август 2010 г.

Скариди със сос Виерже


   Лято е и е време за морски дарове. Ако сега не им се насладим, кога? Скаридите са добро начало, особено поднесени с лек, ароматен сос Виерже. Сосът е добро допълнение към топли зеленчуци или морски дарове.

Продукти:

400 гр. скариди
2 с.л. зехтин
черен пипер

за соса:

2 големи розови домата
5 скелидки чесън
1 глава лук
4 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
щипка захар
щипка сол
черен пипер
2 с.л. листа пресен босилек

     Почистете скаридите като първо отстраните главата, а след това обелите черупката и отстраните краката. По желание можете да запазите опашката, но можете и нея да махнете. Прокарайте нож по гърба на скаридата и извадете вената. В този си вид са готови да бъдат консумирани, тъй като обикновено се продават леко бланширани. Аз обаче леко ги обърнах в тигана с малко зехтин и черно пиперче. Готови са за минути.
   Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтина с малко водичка. Не ги запържвайте. През това време обелете доматите и ги накълцайте на ситно. Прибавете ги към вече задушените лук и чесън. Намалете котлона на по-слабо, за да къкри. Овкусете с балсамовия оцет, захарта, солта и пипера. Накрая добавете и нарязаните на ситно листа босилек.
   За ваше удобство първо пригответе соса и след това затоплете скаридите, за да не изстинат при приготвянето на соса.
   Поднесете в две купички, като в едната сложите скаридите, а в другата соса Виерже.

   Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. С морска храна винаги можеш да ме заплениш.Прекрасна рецепта пак си ни предложила Ани.Много апетитно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, скаридите изглеждат много апетитно, както и соса. Мислех си, че тези скариди могат да се направят и зиме, но пресните подправки и домати - наистина сега им е времето. Поздрави и приятни августовски дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Обожаваме скаридки вкъщи. Обаче срам не срам, съвсем скоро научих, че розовите скариди, които се продават са готови за консумация. Аз преди това ги варят по половин час и нагоре и се чудим защо стават жилави.. Ужас!

    Прекрасно е това сосче, обожавам такива комбинации! :-)

    Хубави почивни дни, Ани.

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, чудесна рецепта за скариди!
    Прекрасно съчетание от продукти и подправки!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви дами за чудесните думи:)Йоли, Мира, радвам се, че ви харесват скаридките. Много обичам морски дарове:)Скоро ме зове Гръцкото моренце и смятам да прекаля с тях в истинския смисъл на думата:))
    Ири, розовите скариди са леко бланширани да. Могат да се консумират и така, но аз лично предпочитам леко да ги обърна на тиганче с малко подправки за две-три минутки, стават ми по-сочни.
    Русанка, сосчето е много ароматно, опитай :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ako sloji6 malko limon, vkusa 6te stane po dobyr i pikanten

    ОтговорИзтриване
  7. vinny, със сигурност ще обогати вкуса.

    ОтговорИзтриване