вторник, 17 август 2010 г.

Суфле от тиквички


   Днешната рецепта е взаимствана от списание Меню, брой 39. Хапваше ми се нещо леко, непретенциозно, компания на любимата ми доматена салатка. Спрях се на "Крема от тиквички" в едно от любимите ми кулинарни списания. За мен това си е чисто суфле :) Разбира се  направих някои промени. Пропуснах сметаната, тъй като не исках да бъде толкова калорично, добавих уханен чесън и зеленчуков бульон и замених лука с праз лук, за повече сладост. Гарнирах с моцарела. Резултатът бе пухкаво и леко предястие, върху хлебно канапе, което дори дъщеричката ми одобри :)

Продукти за 6 бр.:

4 средно големи тиквички
1 стрък праз лук
2 скелидки чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
4-5 стръка копър
сол и черен пипер на вкус
1/2 кубче био зеленчуков бульон
3 яйца

Продукти за канапетата:

6 бр. тостерни филии хляб
2-3 с.л. зехтин
шарена сол


                       

   Нарежете праз лука и чесъна на ситно и ги задушете в маслото и зехтина с малко вода до омекване. Овкусете с 1/2 зеленчуков бульон. Прибавете нарязаните на кубчета тиквички и разбъркайте. Изчакайте да покъкрят на бавен огън, докато омекнат. Отстраняват се от огъня и се изчаква да се охладят преди да се пюрират в блендера. Тъй като са воднисти, моят съвет е да ги прецедите през цедка, преди да ги сложите в робота. След като ги пасирате добавете яйцата и копърът.
   Намажете формичките за суфле с масло и разпределете в тях сместа. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна на водна баня около 45 мин.
   Ако желаете можете да оформите кръгли хлебни канапета с помощта на купичките за суфле. Моите филиики бяха по-малки, затова ги запазих в оригиналния им вид. Намажете ги с зехтин, поръсете ги с шарена сол и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до порозовяване.
   Готовото суфле се изчаква да се охлади и се обръща върху хлебното канапе. Гарнира се с парче моцарела . Аз украсих с цвете от домат и стръкче копър.

Да ви е сладко!

Източник: списание Меню, бр. 39



6 коментара:

  1. Много ми харесва, свежо е :)
    Хубав утрешен ден, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно, Ани!
    А с този чесън - и ароматно :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда лесно и апетитно! Бих го направила с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно изглежда, едно такова пухкаво и предполагам много нежно!
    Ще се пробва, само да изядем чушките и картофите :)))

    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  5. Лятно, леко, свежо с аромат на чесън!
    Страхотно е Ани!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви дами за хубавите думи, радвам се, че ви е харесала рецептата. Наистина е много пухкаво и нежно като консистенция. За вкуса няма какво да кажа :)))Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване