Търсене в този блог

неделя, 26 септември 2010 г.

Торта Аида

  
   Здравейте. След кратко отсъствие, дължащо се на факта, че се завърнах в света на реалния бизнес, ви представям най-специалната торта, която съм правила досега - тортата за втория рожден ден на дъщеричката ми Аида. Отне ми два дни да я приготвя, но резултатът си заслужваше. Получи се много вкусна, ароматна и лека торта, перфектна за детски рожден ден.
   Заложих на лек крем с цедено кисело мляко, пандишпанови блатове, плодове и изящна украса върху ганаш от бял шоколад. Децата веднага я нападнаха..



   Количеството продукти е за 1 блат. Направих два блата и много крем, защото обичам тортите да са с повече крем и да не са сухи. Използвах правоъгълна форма за блатове, защото трябваше да постигна 30-35 парчета торта.



Продукти за 1бр. блат:

6 жълтъка
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
6 белтъка
1 буркан конфитюр от боровинки

продукти за крема:

3 бр. кутии цедено кисело мляко от 500 мл.
300 мл. течна сладкарска сметана
кора от 2 лимона
сок от 1/2 лимон
1 1/4 ч.ч. кафява захар
2 ванилии
200 гр. сини боровинки

продукти за ганаша:

200 мл. течна сладкарска сметана
300 гр. бял шоколад

продукти за украсата:

боровинки, малини, къпини, грозде без семки, кора от лайм, пакет желатин, листа мента

   За да приготвите 1 бр. блат разбийте жълтъците със захарта. След като продуктите се смесят добре разбийте в друга купа белтъците на сняг и ги добавете към яйчената смес. Бъркайте с шпатула. Накрая добавете и брашното. Излейте сместа върху хартия за печене и опечете блата в предварително загрята фурна на 170 градуса, за около 10 минути.


По същия начин пригответе и опечете и втория блат, като използвате същите купи.
   За да приготвите крема изсипете съдържанието на трите кутии цедено кисело мляко ( аз използвах Бор Чвор) във висока купа. Разбийте го с кафявата захар до пълното й абсорбиране. Прибавете ванилиите, кората от два лимона и сокът от половин лимон. В друга висока купа разбийте сметаната на пяна. За целта трябва да сте я извадили непосредствено преди това от хладилника. В голяма тенджера или друг дълбок съд смесете двата крема. Получава се доста голямо количество розов, пухкав крем.
   Измийте и отстранете дръжките на 200 гр. сини боровинки. Изсипете ги в блендера и добавете малка част от крема. Пюрирайте. Прибавете боровинковата смес в останалата част от крема и разбъркайте добре с дървена лъжица или шпатула.
   Сглобяване на тортата:
   Стоплете на котлона боровинковия конфитюр, като му добавите малко вода, за да стане по-течен.
   Сложете първия блат върху картона. Сиропирайте го обилно с боровинковия конфитюр. Отгоре намажете почти половината от крема. Отгоре подредете боворинки и малини.


Сложете втория блат и отново го сиропирайте с останалия конфитюр. Завършете с крем, като си оставите малка част, за да измажете тортата отстрани.


   Сложете тортата в хладилника, за да се охлади. През това време пригответе ганаша от бял шоколад. Стоплете на котлона 1 голяма ч.ч. сметана. Щом клокне я отдръпнете от котлона и прибавете 3 бели шоколада. Бъркайте до пълното им стопяване. Оставете сместа да се поохлади и леко да се сгъсти. Излейте я върху охладената торта, като я оставите леко да се стече неравномерно отстрани. Прибере я отново в хладилника за една нощ. На другия ден можете да се захванете с украсата. Аз се спрях на пеперуда и цветя от плодове, върху тревичка от кора от лайм.
   За украсата:



   Изрежете си шаблон на пеперуда и го прерисувайте с помощта на клечка за зъби върху тортата. Пригответе си купички с плодовете, които ще използвате. Аз се спрях на къпини за тялото и главата на пеперудата, сини боровинки, малини и грозде за украсата на крилете. Цветята направих от малини, къпини и грозде.


   Започнете внимателно да подреждате избраните плодове, като се стараете да не излизате от контурите.


   Оформете и цветята. Поръсете повърхността на тортата с настъргана кора от лайм. Стои чудесно върху белия фон.
   Разтопете желатин и преди да се е сгъстил напълно намажете внимателно с четка плодовете, за да се запазят свежи.
   Украсете с няколко листенца мента непосредствено преди поднасянето.

  
   Да ви е сладко!

31 коментара:

  1. Aни, Честит Празник на теб и Честит Рожден Ден на детенцето ти!
    Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е хубава,Ани! Поздравления, невероятна торта! Напълно обяснимо е наличието на толова нетърпеливи ръчичк, протегнати към тортата :)
    Да е жива и здрава малката госпожица, безгрижно и щастливо детство и пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна торта, Ани! Много ми хареса украсата от плодове, чудесно си се справила с направата на пеперудата.

    А вкуса, който си избрала е наистина много подходящ за детски рожден ден! Сигурна съм, че както малките палавници, така и техните родители са си облизали пръстите! :-)

    Да е жива и здрава малката Аида! Нека расте усмихната, щастлива и обградена от много обич и разбирателство!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина много хубава и свежа украса.
    Ще я взаимствам за някой подобен повод!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, честит празник на теб и на дъщеричката ти! Тортата е много красива и сигурна съм, вкусна. Пеперудата ме грабна, а сигурно и децата :). Поздрави и хубава година за цялото ви семейство!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Ани!
    Да ти е жива и здрава малката Аида!
    Невероятно свежа и красива торта!
    Пеперудата от плодове е разперила крилца, аха да литне към малките дечица!
    Прекрасна торта!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Това прекрасно име Аида .... така мелодично и древно.Да е жива и здрава малката принцеса.Да расте безгрижна и много усмихната.

    А тортата е просто вълшебна.Направена от две вълшебни ръчички.

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден на малката голяма :))) Аида!
    С пожелание за много здраве и сладостни моменти в живота :)

    Чудесна торта, и визия и вкус :)

    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ани,
    честит празник на малката принцеса! А майка й и е спретнала невероятна вкусотия - лека и свежа. Добра идея с декорацията от плодове. Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятна торта!
    Допринесла е за прекрасен празник.
    Пожелавам здраве, късмет и щастливо детство на малката ти дъщеричка ( и моята дъщеря е на същата възраст) :))
    Сърдечен поздрав и въпреки връщането към работата, ти пожелавам да се наслаждавате пълноценно с малката фея на времето прекарано заедно!

    ОтговорИзтриване
  11. Еос, благодаря ти за пожеланията.
    Приятен уикенд

    pep-4o, дечицата наистина много я харесаха,започнаха да си "крадат" плодове отгоре още преди да духне свещичката Аида. Всички си хапнаха, особено рожденичката отмъкна две парчета:)
    Благодаря ти за добрата оценка!За мен значи много!

    Иринче, признателна съм за хубавите думи. Пеперудата наистина много добре се получи. Доста си поиграх да е прецизна и максимално реалистична, за да я познаят децата.
    А за пълнежа - да и аз именно по тази причина, че гостите ни са основно 2 годишни човечета заложих на нещо леко и плодово. Много се хареса наистина :)
    Ведър уикенд

    Rayna, благодаря, удоволствието ще бъде изцяло мое.

    Мира, благодаря ти за високата оценка. Радвам се, че ти е харесала.
    Хубава вечер

    rusanka, както винаги безкрайно щедра на добри думи. Благодаря ти, за мен е чест!
    Приятен уикенд

    Йоли, благодаря ти за чудесните пожелания. Като гледам имаме от твоите музикални заложби. Май певица ще става Аида :)
    Ако моите ръчички са вълшебни, то ти си истинска фея в кухнята!!! :)
    Приятна почивка

    fedora, благодаря ти, много се радвам, че ти е харесала тортата!
    Поздрави

    Дани, от ценител и естет като теб този комплимент означава много!Благодаря ти
    Хубава вечер

    Lety, много се радвам,че децата ни са наборчета. Значи сме на една вълна. Да ти е жива и здрава и твоята дъщеричка :)
    Много се радвам, че ти е харесала тортата :)
    Спокойна вечер

    ОтговорИзтриване
  12. O, плодова и вкусна.. чудна!

    Поздравления за мама и за дъщеричка! Прекрасно име си й избрала, Ани! От сърце ви пожелавам здраве и още много, много поводи за радост и празнуване :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Divna, čarobno lepa torta, dekoracija je za 10* mila! Pozdrav iz Beograda :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления за прекрасния блог, Ани! Има много изкушения, които съм си набелязала да направя! Тази торта май ще е първа. В края на месеца моята дъщеричка ще стане на една годинка и ми се иска да направя тази торта, но ще се наложат някои промени. Може ли да заменя с нещо ганаша отгоре или направо да го пропусна? Предполагам няма проблем, ако използвам растителна сметана за крема. Правоъгълната ми форма за печене е 38 / 25 см, дали ще стане? Извинявай, че така те засипвам с въпроси, но не искам да се проваля ;) Другото, което ме притеснява са плодовете за декорирането. Много често замразените са смачкани и след размразяване стават на каша, а пресни не знам дали ще мога да намеря или не поне от всички видове. Може ли да ме посъветваш нещо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте branka :) и добре дошла във Вкуснотека. Радвам се, че ви харесва моя блог и намирате в него вкусни идеи.
      Имате си прекрасен повод и сте си избрали една много специална за мен торта. Първата торта, която направих с много любов за голямата ми дъщеря.
      Направо към въпросите ви:
      - ганашът придава завършен вид на тортата, но ако искате можете да го пропуснете. Кремът е плътен и няма да мръдне. Стои стабилно и ще понесе украсата.
      - сметаната, която ползвам е растителна
      - формата ще стане да, достатъчно голяма е
      - не ползвай замразени плодове, лигавят се. Опитайте се да намерите поне ягоди, които може да нарежете и да импровизирате с тях, ще е хубаво да имате за контраст и някой тъмен плод. Ако не, манго, киви, каквото намерите ще стане цветно. Ще ви пусна и още една идея за бебешка торта. Може другата декорация да ви допадне повече.

      Изтриване
    2. Ето тази декорация с плодове: http://www.vkusnoteka.bg/2014/07/blog-post.html

      Изтриване
    3. Благодаря за изчерпателния отговор! Другата декорация също е много сладурска и подходяща за случая. Ще импровизирам с плодовете, дано се получи хубава торта.
      Поздрави и още веднъж благодаря!

      Изтриване
  15. Здравей, Ани!
    Пиша ти, за да споделя резултата от направата на тортата за рождения ден на дъщеря ми. Получи се! Наистина е много ароматна и лека торта! В крайна сметка я направих с ганаша. Всички бяха възхитени, рожденичката също - хапна си вкусно, вкусно :) Много добре си обяснила всичко и не се затрудних при приготвянето! И да, права си, отделеното време си струва! Със сигурност ще пробвам и други рецепти, представени тук!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  16. Привет,
    тортичката изглежда супер. Исках да питам с какви разммери е формата за блата и мога ли към крема вместо 1500к. мляко да сложа 1000к. мляко и 500 маскар.
    поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да. Опитайте на вкус как е. Формата не съм я мерила, но максимума на правоъгълната форма, една тава от фурната като размер.

      Изтриване
    2. Здравейте,
      ако блата се направи в по малка тава с това количество продукти, може ли да се разреже на две вместо да се пече втори блат?

      Изтриване
    3. Здравейте Ивелина.
      Можете да направите кръгла торта и тогава да изпечете един блат, който да разрежете на две. Не бих ви посъветвала да разрязвате правоъгълен блат.

      Изтриване
    4. По принцип не ми е проблем да направя два отделни правоъгълни блата, но моята форма е наполовина на тази, която казвате че сте ползвали Вие и се притеснявам блатовете да не станат прекалено дебели.А ако разделя количеството на продуктите на две? Извинявам се, че задавам толкова въпроси, но не съм много добра готвачка :)

      Изтриване
    5. Да, тогава разделете количеството на две.

      Изтриване
    6. Много Ви благодаря. Ще пиша после как се е получило и дали са я харесали :)

      Изтриване
  17. Здравейте, страхотна торта, много ми хареса като избор на продукти и визия. Срещнах обаче следния проблем - втечни ми се крема. Сметаната ми беше твърда, така че ми остава да обвинявам киселото мляко. Не съм го бъркала с миксер, само на ръка. Та въпроса ми е има ли някаква тънкост при приготвянето на крема и дали може да ползвам желатин ако следващия път пак се втечни (защото много ми хареса и със сигурност ще повторя)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      има значение какво цедено мляко ползвате. Аз винаги избирам Бор Чвор, заради чудесната му гъстота. Досега не ме е подвеждало. Сметаната си я биете с миксер. Този крем е доста гъст и не би трябвало да ви се втечнява. Няма тънкост, наистина.Радвам се, че сте харесали тортата.

      Изтриване
  18. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте, тортата е прекрасна!
    Синът ми има рожден ден в края на септември и съм решила да я приготвя, но имам няколко въпроса...
    Понеже живея във Франция не съм сигурна, че ще успея да намеря цедено кисело мляко, около мен няма и български магазини. Чудех се дали бих могла да заменя крема от цедено кисело мляко, с мус от Fromage blanc и Crème fraîche и добавя плодове? А може би крем с Маскарпоне или заквасена сметана... Бих била изключително благодарна, ако може да ми дадете съвет за крема ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мая. Можете да го замените с Маскарпоне и сладкарска сметана, с плодове. Но първо пасирайте плодовете и ги претрийте и чак тогава внимателно ги разбъркайте в крема. Все пак маскарпонето е по-деликатно и да не се пресече с миксер.

      Изтриване