Продукти:
4-5 патладжана
зехтин
сол
500 гр. кайма
1 голяма глава лук
3 скелидки чесън
2 малки домата или доматено пюре
1 връзка магданоз
2 дафинови листа
сол и черен пипер
продукти за заливката:
50 гр. масло
3 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. индийско орехче
сол и черен пипер
2 яйца
(пармезан по желание)
Измийте и нарежете патладжаните на кръгчета. Посолете ги и ги оставете да се "изпотят", за да изкарат горчивата вода. Подсушете ги и ги подредете в тавичка, върху хартия за печене. Полейте със зехтин и поръсете със сол. Печете ги около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Задушете в малко зехтин и вода нарязания на ситно лук и чесън. Когато омекнат добавете каймата и я раздробете. Овкусете с дафиновите листа, солта и пипера. Накрая прибавете магданоза и доматите.
За да приготвите заливката трябва да направите сос бешамел и, когато изстине да добавите двете яйца. Започнете като разтопите маслото в тигана. Намалете котлона на слаб огън. Сложете върху маслото брашното и бъркайте постоянно, до получаване на хомогенна смес. Налейте част от млякото постепенно, без да спирате да бъркате. Когато го поеме, налейте на части и останалото мляко. Бъркайте, до получаването на еднороднна смес. Овкусете с индийското орехче, солта и пипера. Оставете я да се охлади добре и прибавете разбитите яйца към соса.
Сглобете мусаката, като редувате ред патладжани, кайма, ред патладжани и завършите със заливката. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-30 минути. По желание можете да поръсите с настърган пармезан.
Да ви е сладко!
Адаптирано от сп. "Кулинарен журнал"
Много отдавна се каня да направя мусака с патладжани, но само с намерението си оставам.
ОтговорИзтриванеТвоята изглежда много вкусна, а е и такава, знам аз :)
Хубав ден, Ани :)
Много апетитно парче, Ани, обожавам мусака с дебела заливка, като твоята :)
ОтговорИзтриванеМного хубава комбинация, Ани -
ОтговорИзтриванепатладжан и плътна заливка.
Харесва ми, изглежда много апетитно.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Радвам се, че ви допадна рецептата момичета. Много бързо изчезна у дома:)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Днес направих тази чудна мусака и всички е харесаха. Благодарим Ани.
ОтговорИзтриванеСтрахотно е, че сте я опитали. Тя е здравословна алтернатива на пържената.
Изтриване