вторник, 9 ноември 2010 г.

Мусака с патладжани


Продукти:

4-5 патладжана
зехтин
сол
500 гр. кайма
1 голяма глава лук
3 скелидки чесън
2 малки домата или доматено пюре
1 връзка магданоз
2 дафинови листа
сол и черен пипер

продукти за заливката:

50 гр. масло
3 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. индийско орехче
сол и черен пипер
2 яйца
(пармезан по желание)



   Измийте и нарежете патладжаните на кръгчета. Посолете ги и ги оставете да се "изпотят", за да изкарат горчивата вода. Подсушете ги и ги подредете в тавичка, върху хартия за печене. Полейте със зехтин и поръсете със сол. Печете ги около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
   Задушете в малко зехтин и вода нарязания на ситно лук и чесън. Когато омекнат добавете каймата и я раздробете. Овкусете с дафиновите листа, солта и пипера. Накрая прибавете магданоза и доматите.
   За да приготвите заливката трябва да направите сос бешамел и, когато изстине да добавите двете яйца. Започнете като разтопите маслото в тигана. Намалете котлона на слаб огън. Сложете върху маслото брашното и бъркайте постоянно, до получаване на хомогенна смес. Налейте част от млякото постепенно, без да спирате да бъркате. Когато го поеме, налейте на части и останалото мляко. Бъркайте, до получаването на еднороднна смес. Овкусете с индийското орехче, солта и пипера. Оставете я да се охлади добре и прибавете разбитите яйца към соса.
   Сглобете мусаката, като редувате ред патладжани, кайма, ред патладжани и завършите със заливката. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-30 минути. По желание можете да поръсите с настърган пармезан.
  
   Да ви е сладко!

   Адаптирано от сп. "Кулинарен журнал"

6 коментара:

  1. Много отдавна се каня да направя мусака с патладжани, но само с намерението си оставам.
    Твоята изглежда много вкусна, а е и такава, знам аз :)

    Хубав ден, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно парче, Ани, обожавам мусака с дебела заливка, като твоята :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава комбинация, Ани -
    патладжан и плътна заливка.
    Харесва ми, изглежда много апетитно.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че ви допадна рецептата момичета. Много бързо изчезна у дома:)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Днес направих тази чудна мусака и всички е харесаха. Благодарим Ани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно е, че сте я опитали. Тя е здравословна алтернатива на пържената.

      Изтриване