Търсене в този блог

събота, 25 декември 2010 г.

Коледна сладка супа ашуре (ануш абур)

   Правенето на ашуре по Коледа е традиция за всяко арменско семейство. На празничната трапеза редом със сърмичките с лозов лист, канела и стафиди, боба плакия, пълнените чушки с ориз, баницата с тиква и късмети, почетно място заема ашурето. Много го обичаме. То е идеалната компания на хубаво, ароматно кафе.
   Сега е моментът да пожелая на всички мои читатели Весела Коледа и една много успешна и щастлива Нова 2011 Година! Нека домовете ви се изпълнят с коледен дух, светлинки и вкусни аромати. Да е пълна трапезата ви и да ехти весел детски смях около вас.


Продукти:

1 пакет жито от 400 гр.
800 гр захар
4-5 с.л. розова вода
100 гр. стафиди
50 гр. цели печени, безсолни лешници
50 гр. печени, белени, безсолни бадеми
(по желание лимонова кора, парчета сладко от зелени смокини или парчета сушени кайсии)

при поднасяне:

смлени печени орехи
канела


   Почистете житото и го измийте в цедка. Изсипете го в най-голямата, висока тенджера, която имате, защото по време на варенето житото повишава нивото си. Долейте вода около пет пръста над нивото на житото. Сложете тенджерата да заври на силен котлон, със задължително открехнат капак, за да не изкипи, и след което намалете котлона на минимум. Варете житото приблизително три часа, като постоянно доливате вода, когато видите, че я поема. Не бива да става нито прекалено гъсто, нито прекалено рядко. Житото е сварено, когато  с небце можете да го стиснете. Трябва да е напълно разварено. Накрая започнете да прибавяте захарта. Опитвайте, за да определите сладостта. Ако обичате по-сладко, обаче, можете да прибавите още захар. При топенето на захарта количеството се увеличава и покачва допълнително нивото. Ако се налага прелейте част от ашурето в по-малка тенджера. Така направих и аз, тъй като нямам достатъчно голяма тенджера.
   Накрая сложете стафидите, които при варенето се подуват и придават допълнителна сладост. Добавете и печените цели лешници и нарязаните на половинки печени, белени бадеми. Сега е моментът да сложите и нарязаните сушени кайсии, смокини или лимонови кори, по Ваше усмотрение и вкус.
NB: В арменското ашуре не се слага боб.
  Придайте му допълнителен аромат като прибавите и 4-5 с.л. розова вода.
 Още гореща налейте сместа в стъклени купички и купи. Оставете ги на хладно за едно денонощие, за да се желират. При поднасянето поръсете с канела и печени счукани орехи.


Да ви е сладко!

27 коментара:

  1. Весела Коледа, Ани!
    Много здраве, щастие и късмет!
    Супичката ашуре е много вкусна и ароматна!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, Честито Рождество!
    С пожелания за много здраве, любов, късмет и благоденствие!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Весела и щастлива да е Коледата, Ани!
    Усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа,мила Ани!

    Здраве,любов и много радост да има в дома ти.

    Весели празници и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христово, Ани!
    Здраве и късмет, много любов и сбъднати мечти!
    Светли и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа, Ани!
    С пожелания за много здраве, топлинка и благоденствие в семейството!

    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа,Ани!
    С пожелания за здраве,късмет и много щастие в дома ви!Любов и сбъдване на всички мечти!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа, Ани!
    Много здраве, радост и късмет на теб и цялото ти семейство!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Русанка, Дани, Тони, Йоли, Диди, pep-4o, Диди, Лети, Весела Коледа приятели, благодаря ви за хубавите и мили пожелания! Да ви се връщат стократно:))

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Коледа,Ани!
    Много здраве и късмет !
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Pozdravi i ot men za praznizite (makar i sas zakasnenie..) tazi rezepta mi napomnia mnogo 6tastlivi momenti ot detstvoto mi, maika mi ima6e mnogo kolejki armenki,no nai dobre si spomniam lelia Evkine, koiato vinagi ni 4epe6e s podobni vkusnotii, maika mi pravi 4esto a6ure po neina rzepta...mmmm prekrasno. Mnogo krasivi snimki!

    ОтговорИзтриване
  12. Краси, Весела Коледа и на теб, с пожелания за много здраве, щастие и късмет!:)

    Ива, много се радвам, че този вкусен традиционен десерт ти навява такива мили спомени:)В такъв случай съм сигурна съм, че и вие му се наслаждавате подобаващо:)
    Весели и щастливи празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита нова година, Ани!
    Нека бъде здрава, успешна и изпълнена с много любов и доброта!
    За много години!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита нова година,сладурке!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Ани.
    С интерес следя блога Ви и съм силно впечатлена от арменските рецепти. Имам въпрос относно арменските курабии - използвате мерна единица 1 ч.ч. А с какъв обем е Вашата чаена чаша?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята ч.ч. отговаря на 225 мл. течност. Ако е сухо вещество грамажът ще е различен.

      Изтриване
    2. Сърдечно Ви благодаря, Ани! Веднъж пробвах да направя арменски сладки, но рецептата беше подобна на парено тесто и имаше набухвател сода бикарбонат. Не останах доволна от резултата и съм амбицирана да опитам вашето предложение. Благодаря Ви за красотата, която създавате и готовността да я споделите :) Поздрави: Ани

      Изтриване
  16. Чудесно ашуре! Бих искала да ви попитам откъде се снабдявате с розова вода? Защото това по аптеките и др. магазини ми се струва , че е за козметични нужди? Не съм сигурна... Не че не мога да го изпусна, но ми се ще да изпълня точно рецептата ви като начало, а следващия път да импровизирам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че сте избрали тази вкусна рецепта. Розова вода можете да намерите в магазина пред Природонаучния музей, има традиционно българско магазинче, както и едно на Дондуков, близо до ПАртийния

      Изтриване
  17. Мила Ани, позволявам си да направя едно малко но важно допълнение- житото обезателно трябва да бъде грухано. Намира се в църковните магазини.

    ОтговорИзтриване
  18. Ани, допусната е голяма грешка при превода- "Mais" e царевица, а жито на френски е BLÉ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз не съм превеждала тази публикация.Вие сте й пуснал автоматичния преводач и той ви го е превел грешно.

      Изтриване
  19. Автоматичният преводач е доста неграмотен. Имай го предвид, защото се получават безсмислици. Коко

    ОтговорИзтриване
  20. Честито Рождество Христово и щастлива нова 2018 година. Мила Ани желая на теб и твоето семейство много здраве, късмет, любов, щастие, успех и усмивки. Много вкусно е ашурето.

    ОтговорИзтриване
  21. аз знам че трябва да ври до някъде житото и да се вдигне от котлона и да се завие с одеало да речем за една вечер и на другия ден се досварява

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, възможно е. Не съм чувала. В съвременното, забързано ежедневие търсим бързи решения за заети домакини :) Благодаря за споделеното.

      Изтриване