Търсене в този блог

вторник, 10 май 2016 г.

Месни сармички с лапад

    Шегувам се със семейството у дома, че съм открила нова спортна дисциплина - навиване на сармички. Смешно или не, но след навиване на една тенджера сармички с лапад, на другия ден имах мускулна треска на раменете и плешката. :) Но няма да ви се оплаквам, защото двучасовото усилие за тези сармички си заслужава на 100%! Божествено вкусни, меки и сочни сармички с лапад, които няма да искате да свършват.  Моите момичета, които са доста придирчиви напоследък по отношение на храната, буквално са влюбени в тях. След като излапаха, всяка по две порции, заявиха, че и на другия ден искат същото за вечеря.
     Сега им е сезонът. Не пропускайте да им се насладите! :)



Продукти за плънката:

500 г кайма смес
1 скилидка чесън
1 и 1/2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
1 кафена чаша измит ориз
черен пипер
сол

около 1 кг. листа лапад
30 мл. зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус

50 г масло
1 ч.л. червен пипер

сух джоджен за поръсване



В купа смесете всички съставки за плънката - каймата, ориза и подправките. Стиснете и скилидка чесън. Добавете 1 с.л. вода и омесете добре.
Измийте внимателно листата. Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я отстраните. Кипнете вода с 1 ч.л. сол в тенджера и бланширайте за минута листата. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и отцедете. 
Работете върху дъска. Поставете малко от плънката в долния край на половинка листо и навийте сармичка. Можете да прехлупите две половинки листо и да ги навиете като една сармичка. И по двата начина става. Внимавайте, че след бланширане листата от лапад стават мноого крехки и нежни. Леко ги отлепвайте една от друга. Подредете навитите сърмички на дъното на мултикукъра, плътно една до друга. Поръсете с малко сол, черен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да ги покрие. Похлупете с чиния сърмичките да ги натисне, за да не се отварят. Затворете капака и включете уреда в контакта. От MENU изберете програма STEW. Натиснете START. Програмата е 1 час, но след 30 минути са готови и можете да изключите уреда. По същия начин можете да ги приготвите и в обикновена тенжера. Подреждате ги на дъното, поръсвате с подправките, наливате вода, захлупвате с чиния и варите, след завиране на бавен огън около 30-40 минути.
Пригответе млечния сос, директно в кутията от кисело мляко. 
Препържете маслото и червения пипер на котлона в малка касерола.
Сервирайте сармичките от лапад, поляти с млечно-чесновия сос, отгоре маслото с червения пипер и поръсете с джоджен за разкош.


Да ви е сладко!


7 коментара:

  1. Толкова обичам сармички ,а тези изглеждат толкова вкусни,точно както ги обичам . Твоите момичета са щастливи с такава мама.
    Поздрави и слънчен ден , Ани !

    ОтговорИзтриване
  2. Любими...Вярвам,че след два дни забравяш мускулната треска и започваш упражнението отново,Ани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат просто фантастично!
    Така ме разсмя с мускулната треска, не че и на мен не се е случвало подобно:)

    ОтговорИзтриване
  4. Хахахахаааа..... сълзи ми потекоха от смях с тази твоя мускулна треска, обаче рецептата си я заслужава на 100% просто:) Жестока ееееее!

    ОтговорИзтриване