Търсене в този блог

петък, 27 май 2016 г.

Веган яхния с нахут, патладжан, тиквичка и къри

    Наскоро случайно попаднах в едно заведение за веган кухня в центъра, в което на принципа на шведска маса се предлагат много интересни ястия за обяд, всички със заместители на месо и млечни продукти. За моя огромна изненада се оказа много вкусно и вдъхновяващо за мен местенце. Опитах доста неща и особено се впечатлих от яхния с нахут, патладжан и къри, леко в индийски стил. Реших да се опитам да я приготвя у дома и за моя радост пожъна огромен успех. Получи се много вкусно и изключително ароматно ястие с източен привкус, което освен всичко друго е и доста засищащо, поради наличието на нахут. 
    За рецептата ползвах готово сварен нахут от буркан и предварително изпекох патладжана със зехтин, за да пусне своят аромат.


Продукти:

400 г сварен нахут
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 парче, колкото палец джинджифил
1 и 1/2 ч.л. къри
1/2 ч.л. куркума
1/4 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
черен пипер
2 дафинови листа
2 патладжана
1 тиквичка
1 домат
100 мл. олио или зехтин
магданоз за поръсване


Измийте патладжаните и ги обелете на ивици. Нарежете ги на кубчета. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер и сол, полейте ги със струя зехтин и ги изпечете до готовност на силно загрята фурна на 250 градуса. Извадете ги и ги охладете.

Нарежете или блендирайте на ситно лука, чесъна и джинджифила и ги задушете в олио с малко вода, до омекване. Добавете всички ароматни подправки - къри, куркума, сол, пипер, захар, дафинови листа. Изсипете нахута и разбъркайте. Нарежете на кубчета и добавете и тиквичката. Налейте 1 ч.ч. вода и оставете да кипне, след това намалете и гответе на бавен огън до омекване на тиквичката. Прибавете нарязан на кубчета домат, и печения патладжан. Гответе още 10-15 минути, докато ястието се сгъсти. Накрая добавете ситно нарязан магданоз.

Ястието е вкусно топло и студено.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ани,
    прекрасно е ястието, правила съм подобно, но патладжанът го ползвам суров.
    Задушавам го заедно с тиквичките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. За мен патладжанът отпуска ароматът си и изостря вкуса си при пържене или печене. Затова го обработвам предварително. Изпращам ти прегръдки :)

      Изтриване
  2. много вкусно ястие!

    ОтговорИзтриване
  3. Бяхме на къмпинг в Гърция преди седмица и моята леля , която има страст към кулинарията ни направи това невероятно ястие. Рецептата е открила във вашия блог и естествено сподели с мен, защото аз си "изядох пръстите" , а и исках да пресъздам и вкъщи, за да може и моят мъж който е Унгарец да се наслади на една хубава гозба :) . Днес направих сама ястието , следвайки рецептата и отново се получи превъзходно. Благодаря Ви за хубавата, лесна и интересна рецепта . Нямам търпение да опитам и някои от другите Ви предложения . Успех на Вас и на Вкуснотека !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Симона :)
      Много ме усмихна вашия коментар. :)) Особено частта с изядените пръсти :))
      Много се радвам, че сте харесали рецептата. Опитайте и другите ми веган предложения. Надявам се да откриете своето място тук :) Приятно готвене :)

      Изтриване