Търсене в този блог

вторник, 27 декември 2016 г.

Бъдни вечер в новия ни дом

    Вълението да посрещаме първата ни Коледа в новия ни дом бе огромно. Приготовленията започнаха месец по-рано. Украси, декорации, елха, планиране на менюто за Бъдни вечер, още с първия сняг. Като новодомци, разбира се, бяхме домакини. Посрещнах цялото семейство у дома с празнична трапеза. Менюто по традиция е едно и също, но всяка година се опитвам да разнообразявам с леки промени и малки новости. Отзивите бяха прекрасни! Всичко, до последната трошичка се изяде и всички бяха очаровани от новите рецепти.
    Тази година споделям с Вас две много успешни рецепти за Пълнени, сушени чушки с ориз, праз и манатарки, Задушен праз с бяло вино, мащерка и лешници, по рецепта на Гордън Рамзи, както и класическа рецепта за Гуакамоле.
     С пожелания за много здраве, щастие и любов през Новата Година..


Задушен праз с бяло вино, мащерка и лешници

Рецептата е страхотна и ястието е много подходящо за гарнитура към печена в сол риба или задушено месо.



Продукти:

2 връзки праз лук (само бялата част)
60 мл. зехтин
2 скилидки, небелен чесън
3 стръка мащерка (или суха)
бучка масло
150 мл. бяло вино
1 с.л. мед
черен пипер и сол
50 г печени лешници

Почистете стръковете праз и ги нарежете на парчета 7-8 см. Загрейте зехтина в тиган и запържете праза до златисто от всички страни. Обръщайте ги с щипки. Смачкайте леко две необелени скилидки чесън и ги сложете в тигана. Поръсете с черен пипер и сол. Сложете 2-3 стръка мащерка и бучка масло. Поръсете с мащерка. Полейте с бялото вино и добавете още една бучка масло, заедно с 1 с.л. мед. Намалете силата на огъня, затворете капака и задушете праза за около 20 минути. През последните 5 минути отворете капака. 
Подредете праза в поднос. Полейте го със соса и поръсете с натрошени лешници. 

Източник: Гордън Рамзи


Пълнени сушени чушки с ориз, праз и манатарки

Плънката от ориз с праз, моркови и манатарки е вълшебно вкусна. В бъдеща възнамерявам така да приготвям и ориз за гарнитура. Много ароматна!

Продукти за 8 бр. чушки:

60 мл. зехтин
2 стръка праз лук
1 морков
две шепи сушени манатарки
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. чубрица
черен пипер
сол
1 кафена чаша ориз
8 бр. сушени, червени чушки

Накиснете сушените манатарки в гореща вода за половин час. Накиснете и сушените чушки във вряла вода за 10 минути, до омекване. Отцедете.
Почистете и нарежете на ситно праз лука и моркова. Загрейте зехтина в тенджера и задушете с малко водичка праз лука и моркова до омекване. Добавете отцедените и нарязани на ситно манатарки. Поръсете с подправките и добавете измития ориз. Разбъркайте за кратко на силен огън и налейте 1 ч.ч. вода. Намалете котлона и изчакайте да поеме водата. Оризът няма да бъде напълно сварен. 
Напълнете сушените чушки с така приготвената плънка. Подредете ги в тавичка, поръсете с малко сол, полейте със струя зехтин и налейте вода до половината на тавата. 
Печете чушките 40 минути, до готовност.


Гуакамоле

Продукти:

2 бр. домат
2 бр. авокадо
1 връзка пресен лук
2 скилидки чесън
3-4 капки сос Табаско
черен пипер и сол
връзка пресен магданоз
3 с.л. зехтин
сокът от половин лайм

Нарежете домата на кубчета, като отстраните семките и сърцевината. Нарежете на ситно пресния лук и стиснете скилидките чесън. Разбъркайте с нарязаните домати. Изгребете авокадото с лъжица и го намачкайте с вилица по на едро. Разбъркайте го с доматите. Добавете ситно нарязания магданоз, сос Табаско, зехтин, сок от лайм, черен пипер и сол. Разбъркайте всичко добре и охладете. 

Да ви е сладко! Весели празници!


6 коментара:

  1. Честита Коледа,Ани!
    Честит ви и нов дом!
    Нека топлината и уюта никога не го напускат! А вие бъдете здрави и задружни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години Весе. Бъдете здрави и вие! Мир и спокойствие в дома Ви!

      Изтриване
  2. Ани,
    да ти е честит новия дом.Домът е нашето убежище в различни ситуации от живота.В него цари топлина, радост,чисти мисли и дела.
    Честито Рождество Христово ! Честита Коледа ! Мир, здраве, благодат и благополучие да царят в твоя дом ! Чудесно постно меню.И аз всяка година разнообразявам по един или друг начин постните ястия.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Ели за хубавите пожелания. За много години! Бъдете здрави, щастливи и честити!

      Изтриване
  3. Здравейте Ани, прекрасни снимки от прекрасен и топъл дом. Имам един съвсем практичен въпрос, който даже ми е неудобно да задам, но.... Откъде купихте сервиза за хранене? Търся точно тази комбинация на червено и зелено. Страхотен е. Благодаря Ви. А рецептата за френска селска торта е много приятна и успешна. И за нея благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Изобщо дори не е неудобен въпросът. Сервизът ми е подарък за сватбата. Не е нов. На Луминарк е. Наскоро дори видях в един магазин от него, но после закриха магазина. Съжалявам, че не мога да помогна.

      Изтриване