Търсене в този блог

вторник, 13 декември 2016 г.

Унгарски Гулаш (Gulyás)

    Миналата седмица пътувах до Будапеща по работа. Останах очарована от града. Имах своите, явно нереалистични очаквания, и трябва да Ви призная, че Будапеща е не по-малко красива и пленителна от всяка друга Европейска столица, като Виена, Париж или Прага. Коледният дух е обвзел града, а Коледният базар в центъра е забележителен. Отвсякъде ухае на греяно вино и канела.
    Огромни, широки булеварди и кръстовища, изящни сгради с неповторима архитектура в готически, неоренесансов и бароков стил, бурен нощен живот, добра храна и много, много история. Будапеща се нареди сред най-красивите столици, които съм виждала до момента, и непременно ще го посетя отново за по-дълго време, за да успея да видя всичко.






    В хотелската ми стая бяха оставили кулинарна книга за традиционната Унграска кухня. Какъв късмет?! :)) Изчетох я в захлас, докато пиех горещ шоколад, след поредната смразяваща от студ разходка из Будапещките улици.


      Набелязах си много рецепти, но на първо място реших да опитам традиционния Унгарски Гулаш, прославил Унгарската кухня по света. Приготвих го у дома в уред за бавно готвене - мултикукър. Единствената промяна, която направих бе, че сготвих ястието със свинско, вместо с телешко месо, защото исках да бъде по-крехко, както и пропуснах пастата, която се добавя в края на готвенето, тъй като по здравословни причини ограничавам глутена. 
     Извънредно вкусно и ароматно ястия. Особено поднесено с лъжица заквасена сметана и чаша червено вино, в студеното, зимно време. Не го пропускайте. Готви се доста бавно, така че се запасете с търпение, но повярвайте ми резултатът си заслужава. Оставя ти прекрасен послевкус, който не искаш да разваляш. Ароматно и уютно блюдо.

Продукти:

600 г свинско или телешко месо на хапки
2 глави лук
100 мл. олио
2 моркова
2 парчета целина
3 големи картофа
3 скилидки чесън
3 ч.л. червен пипер
1 ч.л. смлян ким
черен пипер
сол
шепа дръжки от магданоз

заквасена сметана за поднасяне


Подгответе си зеленчуците. Обелете ги. Нарежете лука на ситно. Морковите на кръгчета, целината на кубчета, а картофите на малко по-едри парчета. Обелете чесъна. 


Включете уреда на функция FRY (пържене), излейте олиото, сложете лука, добавете малко вода и задушете лука, до омекване. Добавете месото, което трябва да бъде нарязано на кубчета и го запържете, докато добие златист загар, с непрекъснато разбъркване. Когато водата се изпари сложете 3 ч.л. червен пипер, смления ким и 200 мл. вода. Преминете на програма BOIL (варене) и гответе, докато водата се изпари, при отворен капак. Отново долейте 200 мл. вода и повторете тази стъпка 3-4 пъти, докато месото омекне достатъчно. При мен отне 4 пъти и няколко часа по-късно..Стиснете скилидките чесън, добавете сол и налейте 500 мл. вода. Кипнете отново и добавете нарязани на кръгчета моркови, нарязани дръжки от магданоз и целина на кубчета. Гответе при затворен капак около 20 минути и добавете картофите. Поръсете със сол и черен пипер. Преминете на програма STEW (яхния) и гответе ястието 1 час на бавен огън. По желание на този етап можете да добавите любим вид дребна паста. 


Поднесете топло или студено с лъжица, две заквасена сметана и мек хляб.
Да ви е сладко!


Адаптирано от: книгата Hungarian Cuisine
Снимки Будапеща: http://mese4inkata.blog.bg/

16 коментара:

  1. Само един чардаш ми липсва тук и се пренасям на мига при теб, Ани! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма вкусотия, никога не съм го приготвяла, а като гледам неустоимите ти снимки си мисля, че май е време :) Разкошно ястие!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,
    имам някакава рецепта за унгарски гулаш, но не знам дали е оригинала.Но никога не съм посещавала Будапеща.Знам,че Унгария е много красива страна, само съм минавала оттам.Има големи къщи, разположени в средата на огромни градини.Дядо ми беше фронтовак и е бил в Унгария, разказвал е за тази страна.Чудесно и много вкусно !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Будапеща е фантастичен град Ели. Пожелавам ти да го посетиш скоро.

      Изтриване
  4. Ето товa е рецептaтa!!! Блaгодaря много! Бях в Будaпещa и толковa много ми хaресa гулaшa, от тогaвa не ми дaвaше мирa, че не го докaрвaх нa вкус...и ето с тaзи рецептa нaй-после се получи чудесно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви харесва. Съжалявам не сте посочили име. Да ви е уютно, топло и вкусно.

      Изтриване
    2. Слага се кимион, не ким, пикантен лют пипер и паста, въпреки картофите. Пастата се пррави с едно цяло яйце, сол на вкус е брашно, за да сатен твйрдо тесто, разточвате го с длани да стане по-тънки от карначета, късате на малки парченца, пускате ги след като яденето е почти увряло. това са така наречените чипетки.

      Изтриване
    3. Благодаря ви за подробната информация! :)

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Да в оригиналната рецепта имаше и паста, която аз пропускам, заради наличието на картофи.

      Изтриване
  6. Това е едно от местата, които посешавам най-често като източник на рецепти, защото всичко, което съм правила по ваша рецепта, е сполучливо! Благодаря!
    Веднъж съм пробвала да направя гулаш, но не ми се получи. Сега се чудя дали ще се получи без мултитутър, като готвя по-продължително на по-ниска степен в нормална тенджера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Елена. Много ви благодаря за милите думи. Радвам се, че намирате вдъхновение при мен. Ако ще го готвите в обикновена тенджера, аз бих задушила за кратко месото в тенджера под налягане, за да съм спокойна, че ще стане крехко.

      Изтриване
  7. В момента го готвя,надявам се да се получи,поне засега много добре изглежда

    ОтговорИзтриване