Търсене в този блог

неделя, 15 януари 2017 г.

Хляб от лимец и кокосово брашно


     Щастлива съм, че успях да приготвя хляб с брашно от лимец и кокосово брашно, при това много вкусен.


   Лимецът е древен сорт пшеница, който не се поддава на химическа обработка и замърсявания в почвата.

   Съдържанието на глутен в Лимеца е много минимално, за това Лимеца е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на Лимеца – глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях Лимеца дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот. Целиакията е състояние, изискващо специална диета и постоянен контрол на приеманата храна. Белтъчините в зърната Лимец са различни по състав и молекулна маса и не предизвикват симптомите, причинявани от протеина в обикновеното пшенично зърно. Завръщането на Лимеца като храна на нашата трапеза улеснява и подобрява качеството на живот на извънредно много хора, които досега имаха твърде малко алтернативи. То е много добър антиоксидант и успешно решава анемични проблеми. От другите видове жито, Лимеца има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А. Ако желаете можете да замените маята с квас или с безглутенова мая.
    Хлябът стана много вкусен, с лек аромат на кокос. Хрупкав отвън и мекичък отвътре. Хареса ми фактът, че не е глетав или мокър отвътре. 



Продукти:

400 г брашно от лимец
100 г кокосово брашно
7 г суха мая
50 мл. зехтин
1 стрък пресен розмарин
1 ч.л. сол
вода


Сложете маята в купа, добавете малко топла вода и я оставете настрана, на топло, докато започне да образува балончета на повърхността. 
Смесете в купа двата вида брашно. Добавете солта, зехтина и нарязан на ситно розмарин. Разбъркайте с дървена лъжица и направете дупка по средата. Изсипете сместа с маята по средата и налейте малко вода. Разбъркайте с лъжицата, докато получите тесто. Ако е необходимо добавете още малко вода. Прехвърлете го върху набрашнен плот и омесете тестото. Оформете го по дължина. 


Сложете го в намазнена със зехтин форма за печене на хляб. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в загрята на 60 градуса фурна да втаса за 40 минути, докато се надигне. 


Извадете го формата и го премесете отново. Оформете го отново по дължина и го върнете във формата. Втасайте отново за 40 минути. Извадете, направете леки разрези на повърхността. Загрейте фурната на 200 градуса, махнете фолиото и печете хлебчето 30 минути до готовност. Клечка, забодена в него трябва да излиза суха. Охладете добре, преди да разрежете. 


Да ви е сладко!

Източник за лимеца: http://www.darlimec.com/kakvo-e-limec.aspx

6 коментара:

  1. Страхотно е станало хлебчето, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Весе. Радвам се, че ти харесва хлебчето! Води до пристрастяване. Много е ароматно!

      Изтриване
  2. Здравейте! Може ли тестото да се омеси в хлебопекарна и колко е количеството на водата? Благодаря.
    Много интересна рецепта за хляб, със сигурност ще се пробва. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Нямам хлебопекарна и не мога да ви кажа. Не познавам функционалностите й. Водата е около 150 мл.

      Изтриване
    2. Благодаря! Ще пробвам и ще кажа резултата. :-)

      Изтриване
    3. Да ви е сладко! Надявам се да ви хареса.

      Изтриване