Търсене в този блог

неделя, 19 март 2017 г.

Десерт с чиа и плодове

    Семенцата от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Те се считат за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри те могат да помогнат, ако искаме да отслабнем, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини, освен това стабилизират нивата на холестерола и триглицеридите и намаляват общото количество натрупани мазнини. 
  Лично аз винаги държа чиа в шкафа си и я ползвам почти ежедневно. Обикновено си приготвям с нея закуска, като я разбърквам в плодово мляко, с други видове семена, като ленено, конопено семе, кокос, сусамово семе, годжи бери и нарязани плодове. Получава се изключително вкусно и полезно с лъжица сироп от Агаве.
     Десертът, който днес ви поднасям, освен, че е много колоритен е и много здравословен. В него няма захар, яйца, шоколад или пък брашно и можете да го хапвате с чиста съвест, дори и за закуска. Чиата ще ви държи дълго сити. Състои се само от вкусни пресни плодове, магическите семенца чиа, ядково мляко и подсладител по избор, в моя случай сироп от Агаве.


Продукти за 2 бр:

8 с.л. семенца чиа
12 с.л. бадемово-кокосово мляко
(или друго мляко по избор)
1 капка есенция ванилия
2 с.л. сироп от Агаве (или кленов сироп)
2 бр. киви
8  бр. ягоди
1 банан
2 с.л. бадемово-кокосово мляко
2 с.л. сироп от Агаве
2 с.л. семенца чиа
портокалова кора за украса

Сложете в купа семенцата чиа. Полейте ги с млякото и добавете ванилия и сироп от Агаве. Разбъркайте и оставете семенцата да се желират за 15 минути и да станат гелообразни.
През това време измийте и обелете кивитата. Нарежете ги на кръгчета, а след това всяко кръгче на две половинки.
В каната на блендер сложете ягодите и банана. Добавете млякото и сиропа от Агаве. Пасирайте до гладкост. След това разбъркайте вътре семенцата чиа.  Оставете за малко настрана.
Пригответе две стъклени чаши. На дъното сложете слой от чиа сместа. Заравнете, като се стараете да пазите чиста чашата. След това подредете по ръба на чашата половинките киви, като ги редувате една нагоре, една надолу. За финал внимателно налейте с помощта на каната ягодово-банановата смес по средата. Поръсете с портокалова кора за украса. Охладете за няколко часа и поднесете.


Да ви е сладко!

     Скъпи приятели, много съм щастлива да Ви съобщя, че Вкуснотека за трета поредна година е номинирана, този път, в цели три категории от конкурса за Годишни награди на кулинарните блогове - Жител на света (Най-добър блог с чуждестранни рецепти), Бързо и вкусно (Най-добър блог с практични, ежедневни рецепти за цялото семейство), Крилце или кълка (Най-добър блог с рецепти с месо и дивеч). За мен е огромна чест и отново ще Ви помоля за Вашата подкрепа, като дадете своя глас за Вкуснотека, тук: https://kulinarninagradi.com/nominacii/. Благодаря ви от сърце за подкрепата и безрезервното доверие в рецептите на Вкуснотека.

4 коментара:

  1. Чудесна и много вкусна закуска Ани.Правя подобни и аз, много е вкусно и здравословно.
    Поздрави и честита пролет !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Освен закуска може да бъде и много елегантен десерт за гости! Честита пролет и на теб :)

      Изтриване
  2. Благодаря за чудесната рецепта! Ползвам чия в най- различни закуски , но по този начин не съм правила. Изглежда превъзходно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко! Много се радвам, че ви харесва.

      Изтриване