сряда, 18 април 2018 г.

Пресен лапад с ориз

    Когато през пролетта излезе пресният лапад нямам търпение да приготвя с него някои от любимите ми ястия. Поднасям ви традиционен лапад с ориз с пресен лук и чесън и свеж аромат на джоджен.


Продукти:

500 г пресен лапад
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 морков
30 мл. зехтин
1 ч.л. джоджен
4 стръка прясна мащерка
1 кафена л. червен пипер
черен пипер
сол
1 ч.ч. ориз
2 и 1/4 ч.ч. вода или бульон

заквасена сметана или кисело мляко за поднасяне


Измийте листата от лапад, прегънете ги през средата и с острието на ножа отстранете жилата. Нарежете ги на ситно.
Нарежете на ситно пресния лук, чесъна и моркова. Задушете ги в тенджера с малко зехтин и вода до омекване. Добавете пресния лапад и го задушете за няколко минути. Подправете с черен пипер, сол, джоджен и прясна мащерка. 
Добавете 1 ч.ч. измит ориз и разбъркайте. Налейте 2 и 1/4 ч.ч. вода или бульон. Разбъркайте добре и намалете котлона на минимум. Затворете капака и гответе до готовност на ориза.

Поднесете със заквасена сметана или с кисело мляко.


Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. Правя това ястие със спанак, Ани, но ще опитам и с лапад.

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    много често го правя точно като теб с лапад.Много вкусно става, готвеният лапад според мен е най - вкусен.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,
    много често го правя точно като теб с лапад.Много вкусно става, готвеният лапад според мен е най - вкусен.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване