Търсене в този блог

петък, 4 май 2018 г.

Пица с блат от сладък картоф

    Представям ви една изумителна пица без традиционното тесто от брашно. Приготвена е от блат от сладък картоф, който става много приятно хрупкав като се изпече и контрастира чудесно със солената плънка и леката киселинност на домата. Перфектен вкусови баланс и една много здравословна алтернатива на традиционната пица. 
   За първи път нямах притеснения, че пицата ми може да залепне за тавата, защото я пекох върху най-иновативния продукт на Fino тефлоново килимче за многократна употреба. Качеството на продукта ми позволява да го ползвам повече от 50 пъти, като само го забърсвам след употреба. Изключително практично! Освен това получавам по-добра коричка отдолу, защото задържа по-добре топлината и е термоустойчиво до 250 градуса. 
     Всички в къщи много харесаха пиците. От това количество продукти направих и още една, но този път голяма с шунка по желание на момичетата. Облизаха си пръстите. 


Продукти за блата:

1 бр. сладък картоф
1 ч.ч. овесени ядки
1 яйце
1 ч.л.сол
1/2 ч.л. сух риган

тефлоново килимче Fino 

продукти за плънката:

5-6 бр. гъби
10 бг. чери домати
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 бр. воден лук
листенца свеж босилек
зехтин
сол

80 г настърган кашкавал


Обелете сладкия картоф и го нарежете на малки кубчета. Сложете ги в блендера, заедно с овесените ядки и пасирайте. Чукнете едно яйце, солта и ригана. Разбъркайте и пасирайте до хомогенност.


Загрейте фурната на 220 градуса. 
Покрийте тава за печене с тефлоновото, не залепващо килимче на Fino  и изсипете сместа върху него. Оформете 4 малки пици и хубаво ги притиснете с ръце. Трябва да са сравнително тънки, около 0,5 см. Полейте със струя зехтин.
Печете блатовете  около 30 минути, докато изсъхнат. В средата на печенето превключете за 3-4 минути на вентилатор с горен нагревател. След това преминете на долен нагревател с вентилатор за 5 минути. След това печете отново на горен и долен нагревател. 


През това време си подгответе продуктите за плънката, като ги нарежете на парченца. 
Извадете блатовете и ги декорирайте със зеленчуците. По желание може да добавите и шунка. Поръсете със сол и полейте със струя зехтин. Печете още 5-6 минути, след това поръсете се настърган кашкавал и допечете за още минутка.
Поднесете пиците топли.


Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Ани,
    прекрасни пици, правила съм с картофи, но не и сладък картоф.Ще изпробвам тази рецепта, но за пръв път виждам подобно килимче.Сигурно го има навсякъде вече на пазара, трябва да проверя.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели, килимчето вече го има в големите хипермаркети. Потърси го, много практично решение за многократна употреба! Прегръдки

      Изтриване
    2. Изключително пошла реклама на "КИЛИМЧЕТО", друг е въпросът, че с обикновена хартия за печена - загарят отдолу. Винаги.

      Изтриване
  2. Изглеждат чудесни и много апетитни 😋лесни за изпълнение.
    Ще зарадвам внучето а и останалите от фамилията 😊
    Благодаря за споделената рецепта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Златка. Внучетата ще ги харесат гарантирано :) Моите момичета бях много доволни :)

      Изтриване