четвъртък, 14 юни 2018 г.

Торта "Килиманджаро"

    Представям ви една фантастична и много оригинална торта. Още в момента, в който я видях, публикувана в кулинарна група Домашни вкусотии във фейсбук от Наталия Иванова знаех, че ще я опитам. Обичам такива леки и свежи рецепти, същевременно поднесени по специален начин.
На мен ми изглежда като тиара. Страхотна торта "Килиманджаро".


Продукти за блатовете (3бр.):

180 г захар
5 яйца
2 ванилии
130 г брашно
30 г натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
50 г разтопено масло

продукти за крема:

400 г заквасена сметана
300 мл. течна сладкарска сметана
100 г пудра захар
15 г желатин
кората от 1 лимон
1 ванилия
компот от праскови

за декорация:

150 г натурален шоколад
пудра захар за поръсване

Загрейте фурната на 180 градуса.


Започнете с блатовете. Разбийте е купа яйцата, заедно със захарта и ванилиите до побеляване. В купа смесете брашното, какаото и бакпулвера. Пресейте ги и ги добавете в сместа. Разбъркайте добре. На финала добавете стопеното и охладено масло и отново разбъркайте добре. Покрийте форма със свалящ се ринг с хартия за печене и излейте сместа. Печете 35 минути до готовност. Проверете с клечка. Охладете напълно.

След като напълно се охлади блатът, а най-добре да го изпечете предишния ден и да го режете на следващия, за да не се рони. С помощта на нож за хляб внимателно разделете блата хоризонтално на три отделни блата.


Единия оставете цял. Него ще поставим на дъното на формата за печене. Втория го изрежете с по-малък диаметър, с помощта на чиния, а третия го разрежете на 16 равни триъгълника.


За крема 100 мл. от сока на компота го смесваме с желатина и го загряваме, без да кипва, на котлона, като разбъркваме, докато се стопи. Оставяме го да изстине напълно. 
Добавяме го към заквасената сметана и разбиваме за кратко.
В друга купа разбиваме сладкарската сметана на меки връхчета, добавяме захарта. Смесваме двете сметани и нарязваме праскови от компота на парченца, които добавяме в крема. Настъргваме кората от един лимон и слагаме една ванилия. Разбъркваме с лъжица. Запазваме 3-4 от най-хубавите половинки праскови за декорация на тортата.


Сглобяване:

Най-големия блат пристегнете на дъното на формата. Подредете по ръба триъгълниците вертикално с острия връх и нагоре. Аз ползвах най-горната страна на блата за триъгълниците. Сложете 1/2 от крема върху блата.


Отгоре поставете по-малкия по диаметър блат и отново намажете с останалия крем. Прехлупете тригълниците напред, така че да се образува купол. Декорирайте в центъра с нарязани на месечинки праскови. 

Приберете тортата в хладилник за една нощ.

Стопете на водна баня 70 г от шоколада и намажете най-долния блат с шоколад. Настържете останалия и го полепете по него в основата на тортата за по-завършен вид. Поръсете с пудра захар в средата.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Интересна идея за торта.Не съм правила подобна.Но е лесна макар,че в началото толкова трудна изглеждаше украсата.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Ели, никак не е трудна. Просто изглежда ефектна, а за направа е дори лесна.

      Изтриване
  2. Страхотно изглежда тортата,поздравления!Ще я направя,но бихте ли споделили колко см. е Вашата форма за торта?Мисля,че е най-важно да не се счупят
    триъгълниците при сглобяването,всичко друго е поправимо при тортите:)Благодаря за страхотното предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Евгения,диаметърът на формата е 24 см. Не се притеснявайте триъгълниците няма да се счупят. Моят съвет е да изпечете блата от предишния ден. Така ще почине и няма да се рони, когато го разрязвате на три.Успех :)

      Изтриване
  3. Интересна торта, не бях виждала, а и вкусна звучи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Веси. И аз не бях виждала и веднага прикова вниманието ми и събуди любопитството ми :) Страхотна е и на вкус!

      Изтриване