сряда, 10 октомври 2018 г.

Праз с ориз, маслини и сушени домати

    Тази вкусна рецепта за праз с ориз е от рубриката Стари, но златни! Абсолютна класика, но не съвсем. Моят прочит включва ароматни маслинки и сушени доматчета. А като добавим и полезния ориз Баланс, който съчетава вкуса на белия ориз с полезните качества на кафявия, ястието става изключително вкусно и уютно. Чудесна, есенна гозба, която ви обещавам, че ще ви стане любима. 


Продукти:

1 връзка пресен лук
1 морков
30 мл. зехтин
3 стръка праз лук
1 домат
100 г черни маслини, без костилки
3 скилидки чесън
50 г сушени домати
1 кафена чаша ориз Баланс Крина
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
2 кафени чаши вода


Подгответе си продуктите. Почистете и нарежете пресния лук и моркова на парченца.
Обелете праза и го нарежете на шайби. Оставете го настрана.
Нарежете маслините на четвъртинки, а сушените домати на парчета. Обелете и нарежете на филийки скилидките чесън. Обелете домата и го нарежете на ситно.
Почистете ориз Баланс и го измийте, с помощта на цедка. 

Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и моркова, до омекване. Добавете шайбите праз лук и задушете за няколко минути, без да бъркате прекалено много.


След това добавете маслините, чесъна и сушените домати.



Оставете да покъкри още минута, две и излейте доматите. Подправете с черен пипер, сол и червен пипер.


Накрая добавете ориза и налейте 2 кафени чаши вода.


Разбъркайте и намалете котлона на минимум. Гответе под капак 30 минути, до готовност на ориза.




Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Наистина любимо ястие Ани.Чудесно се съчетават тези продукти.Бих добавила и малко каперси за разкош.Много красиво, много вкусно и атрактивно простичко ястие или гарнитура.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен се хареса, особено като съотношение ориз и зеленчуци, в полза на последните!

    ОтговорИзтриване