Тази вкусна рецепта за праз с ориз е от рубриката Стари, но златни! Абсолютна класика, но не съвсем. Моят прочит включва ароматни маслинки и сушени доматчета. А като добавим и полезния ориз Баланс, който съчетава вкуса на белия ориз с полезните качества на кафявия, ястието става изключително вкусно и уютно. Чудесна, есенна гозба, която ви обещавам, че ще ви стане любима.
1 връзка пресен лук
1 морков
30 мл. зехтин
3 стръка праз лук
1 домат
100 г черни маслини, без костилки
3 скилидки чесън
50 г сушени домати
1 кафена чаша ориз Баланс Крина
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
2 кафени чаши вода
Подгответе си продуктите. Почистете и нарежете пресния лук и моркова на парченца.
Обелете праза и го нарежете на шайби. Оставете го настрана.
Нарежете маслините на четвъртинки, а сушените домати на парчета. Обелете и нарежете на филийки скилидките чесън. Обелете домата и го нарежете на ситно.
Почистете ориз Баланс и го измийте, с помощта на цедка.
Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и моркова, до омекване. Добавете шайбите праз лук и задушете за няколко минути, без да бъркате прекалено много.
След това добавете маслините, чесъна и сушените домати.
Оставете да покъкри още минута, две и излейте доматите. Подправете с черен пипер, сол и червен пипер.
Накрая добавете ориза и налейте 2 кафени чаши вода.
Разбъркайте и намалете котлона на минимум. Гответе под капак 30 минути, до готовност на ориза.
След това добавете маслините, чесъна и сушените домати.
Оставете да покъкри още минута, две и излейте доматите. Подправете с черен пипер, сол и червен пипер.
Накрая добавете ориза и налейте 2 кафени чаши вода.
Разбъркайте и намалете котлона на минимум. Гответе под капак 30 минути, до готовност на ориза.
Наистина любимо ястие Ани.Чудесно се съчетават тези продукти.Бих добавила и малко каперси за разкош.Много красиво, много вкусно и атрактивно простичко ястие или гарнитура.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица !
И на мен се хареса, особено като съотношение ориз и зеленчуци, в полза на последните!
ОтговорИзтриванеТова е поредната успешно изпробвана рецепта от сайта Ви.Благодаря за добре описаните рецепти.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко Силвия. Надявам се и книгата така да ви вдъхнови :)
Изтриване