понеделник, 1 октомври 2018 г.

Солен пай с патладжан и червени чушки

    В студеното, есенно време обичам да вадя арсенала от есенни ястия. Соленият пай, който ви поднасям днес е вдъхновен от есенния брой на сп. Кулинариум на Billa. Ухае на есен и на любимите ми патладжан и червена чушка. Вкусен е както топъл, така и студен. Идеален е за лека вечеря, в компанията на зелена салата, както и за училищен обяд, поради стабилната си консистенция. 


Продукти:

500 г червени чушки
1 патладжан
1 глава лук
2 скилидки чесън
150 г козе сирене
8 яйца
4 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
връзка пресен босилек
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
сол
50 мл. зехтин

Загрейте фурната на 220 градуса.


Обелете патладжана на ивици. Нарежете го на кубчета. Почистете чушките и ги нарежете на парченца. Покрийте тава с хартия за печене. Сложете зеленчуците. Полейте ги със зехтин и ги поръсете с черен пипер, сол и риган. Печете до готовност. Охладете.


Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода, до златисто. Охладете.

В купа разбийте 8 яйца. Добавете натрошеното сирене, охладените лук и чесън, брашното, заедно с бакпулвера, нарязан на ситно босилек и за финал охладените печени патладжани и червени чушки. Разбъркайте всичко добре. 


Покрийте дъното и стените на форма, с диаметър 24 см, със свалящ се ринг, с хартия за печене.
Излейте сместа и печете 30-40 минути, до готовност. 

Поднесете топло или студено.


Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. При теб ухае на есен Ани с тази прекрасна изкушаваща рецепта.Много лесна за изпълнение , а толкова красива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. При теб ухае на есен Ани с тази прекрасна изкушаваща рецепта.Много лесна за изпълнение , а толкова красива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване