В студеното, есенно време обичам да вадя арсенала от есенни ястия. Соленият пай, който ви поднасям днес е вдъхновен от есенния брой на сп. Кулинариум на Billa. Ухае на есен и на любимите ми патладжан и червена чушка. Вкусен е както топъл, така и студен. Идеален е за лека вечеря, в компанията на зелена салата, както и за училищен обяд, поради стабилната си консистенция.
500 г червени чушки
1 патладжан
1 глава лук
2 скилидки чесън
150 г козе сирене
8 яйца
4 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
връзка пресен босилек
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
сол
50 мл. зехтин
Загрейте фурната на 220 градуса.
Обелете патладжана на ивици. Нарежете го на кубчета. Почистете чушките и ги нарежете на парченца. Покрийте тава с хартия за печене. Сложете зеленчуците. Полейте ги със зехтин и ги поръсете с черен пипер, сол и риган. Печете до готовност. Охладете.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода, до златисто. Охладете.
В купа разбийте 8 яйца. Добавете натрошеното сирене, охладените лук и чесън, брашното, заедно с бакпулвера, нарязан на ситно босилек и за финал охладените печени патладжани и червени чушки. Разбъркайте всичко добре.
Покрийте дъното и стените на форма, с диаметър 24 см, със свалящ се ринг, с хартия за печене.
Излейте сместа и печете 30-40 минути, до готовност.
Поднесете топло или студено.
Да ви е сладко!
Чудесен пай!
ОтговорИзтриванеПри теб ухае на есен Ани с тази прекрасна изкушаваща рецепта.Много лесна за изпълнение , а толкова красива.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
При теб ухае на есен Ани с тази прекрасна изкушаваща рецепта.Много лесна за изпълнение , а толкова красива.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Страхотен пай, правя го за 3ти път! Благодаря ти, Ани!
ОтговорИзтриванеСтрашно много се радвам, че ви е харесал паят. Да ви е сладко. Много е подходящ за лятото.
Изтриване