Търсене в този блог

петък, 2 август 2019 г.

Солен, Италиански пай с прошуто и сирене Фонтина

     Обичам лятото и Италия и затова искам да ви пренеса там. Този божествено вкусен солен, Италиански пай с прошуто и сирене Фонтина е просто вълшебен. От една страна хрупкавото маслено тесто, което приготвих с брашно София Мел екстра и от друга невероятната комбинация от прошуто ди Парма, сос Бешамел и ароматното сирене Фонтина. Паят е толкова вкусен, че свършва за минути, след като се сложи на трапезата. Затова приготвих два :)



Продукти:

200 г брашно София Мел Екстра
125 г студено масло
1 яйце
1/4 ч.л. сол

125 г Прошуто ди Парма
100 г сирене Фонтина
няколко стръкчета прясна мащерка за поръсване

продукти за сос Бешамел:

50 г масло
1 с.л. брашно София Мел Екстра
1 щипка сол
1 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче

1 жълтък за намазване


Започнете като приготвите масленото тесто. Сложете брашното в купата. Нарежете на малки парченца студеното масло и внимателно го претрийте с ръце. Чукнете яйцето и добавете солта. Омесете тестото, докато стане на топка. Покрийте го с фолио и го приберете в хладилника за 30 минути да стегне.


През това време пригответе соса Бешамел като сложите тиган на котлона. Включете го на най-силната степен. Отгоре поставете 50 г масло с 1 с.л. брашно. Започнете енергично да бъркате, когато се стопи (сместа се нарича Ру) налейте прясното мляко и претрийте с дървена лъжица парченцата брашно, докато сместа стане хомогенна. Добавете солта и подправете с индийското орехче. Отстранете от котлона. 


Извадете тестото. Изрежете си хартия за печене с големината на тавата, в която ще го печете. Разточете тестото отгоре на неравен кръг. Разпределете по средата соса Бешамел. Покрийте обилно с прошуто, като оставяте около 5 см от ръба и след това настържете сирене Фонтина. Поръсете леко с мащерка. 


Прехвърлете тестото, заедно с листа хартия върху тавата и затворете навътре краищата, като леко ги застъпвате. Разбийте един жълтък и намажете външните ръбове.


Печете на загрята фурна 30 минути, до добиване на златист загар по коричката.


Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Здравейте,Ани!В този прекрасен есенен ден си планувам да направя този изкушаващ пай....обаче ,за съжаление не мога да намеря сирене Фонтина.С какво мога да го заместя,така че да се доближа до вашата рецепта? Благодаря Ви предварително и Ви желая хубав уикенд и слънчево настроение! Поздрави от Бургас!🥰❤️💐🌼🌹🥟🍥🍰🥘🥦🥬❤️💕🥰

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Александровска Джокова-Стоева. Радвам се, че паят ви харесва. Божествено вкусен е. Опитайте да замените с Грюер или Ементал.

      Изтриване
  2. Благодаря Ви!Ще опитам и с друго сирене....О ,сега видях,че съм направила грешка при попълването на профила ми.... Александра Джокова-Стоева.Хубав ден и още веднъж прекрасна неделя! Поздрави! Александра

    ОтговорИзтриване