четвъртък, 5 септември 2019 г.

Еврейски боровинков кейк със заквасена сметана

    През лятото обичам лесни и свежи десерти. Рецептата за Еврейски боровинков кейк със заквасена сметана е точно такава - лесна и много вкусна! Ухае на боровинки, които му придават лека киселинност. Приготвих го с брашно Екстра на София Мел .



Продукти:

1 ч.ч. захар
60 г меко масло
2 яйца
1 ч.ч. заквасена сметана
1 ванилия
2 ч.ч. брашно Екстра София Мел
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 и 1/4 ч.ч. пресни боровинки

2 с.л. пудра захар за поръсване


Загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете измитите боровинки в купа и ги поръсете с две супени лъжици брашно. Разклатете добре. По този начин боровинките няма да потънат. 


Разбийте с миксер захарта и мекото масло. Добавете яйцата и заквасената сметана. Овкусете с ванилия. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера  и щипка сол. Добавете го в сместа. Изсипете боровинките в сместа и нежно разбъркайте.


Намажете форма за кекс с масло и поръсете с брашно. Излейте сместа. Печете кейка 45 минути до готовност. Проверете с клечка.



Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Здравейте, направих кекса, много добре се получи, но боровинките паднаха на дъното, а бях им сложила брашно, както сте написали, имате ли идея защо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, с пресни или замразени боровинки правихте кекса? Ако сте ги оваляли в две лъжици брашно не би трябвало да потънат.

      Изтриване
  2. Страхотен кекс Ани, с боровинки не съм правила, но много ги обичам.
    Поаздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. здравейте! Разбивате ли яйцата като за класически кекс (като за пандишпан) или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не,добавям ги в последователност, както е описано.

      Изтриване
  4. Ани, направих кекса. Стана просто чудесен.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване