понеделник, 25 ноември 2019 г.

Патешко магре с портокалов сос и картофено пюре с фенел

    През зимните месеци обичам да ядем повече червени меса и птици. Патешкото магре, или патешкото филе с кожа, си е по същина червено месо. То съдържа много наситени мазнини в кожата си. Подхожда си чудесно с различни видове плодове, които разгръщат вкусовете на патешкото месо и му придават сладко-солен вкус, като ябълки, портокали, мандарини, смокини, круши, боровинки, т.н. Качествено патешко филе по това време можете да откриете в Lidl, от собствената им марка Порция свежест, които в момента, зимата, са на много изгодни цени. 
    Има някои основни правила при готвене на патешко магре, които трябва да знаете. Кожата му се маркира с нож на квадратчета и след това се поставя с кожата надолу в тигана, БЕЗ мазнина. Пече се по 4-6 минути от страна, докато отвътре остане розово, за да се реже и да е крехко. По време на печене се облива с мазнината. Оставя се завито във фолио да почине и да събере соковете си и чак след това се нарязва по диагонал. 
    Нека сега разгледаме рецептата за патешко магре с портокалов сос и гарнитура от картофено пюре с фенел, която е перфектна за посрещане на гости или за топъл, семеен обяд. Месото е божествено вкусно и се топи в устата, а комбинацията с портокалов сос е велика!


Продукти за портокаловия сос:

1/4 ч.ч. захар
3 с.л. вода
сок от 1 портокал
3/4 ч.ч. пилешки бульон
кора от 1 портокал
1 ч.л. коняк
щипка сол

2 бр. прясно патешко филе Lidl Порция свежест

продукти за картофеното пюре:

1 кг картофи
1 глава фенел
50 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

1 портокал за декорация

прясна мащерка за поръсване


За начало измийте картофите с топла вода и ги сложете в тенджера с вода, която ги покрива. Поръсете с малко сол и ги сложете да заврат. След това намалете и ги сварете до омекване под капак. Обелете ги още топли и ги върнете в празната тенджера, след като излеете водата.  


През това време обелете фенела, отстранете зелената част и го нарежете на две половини, след това на тънки полумесеци. Задушете го в тиган с малко зехтин или масло докато стане златист. След това го добавете при обелените картофи. Сложете бучка масло, 1 ч.ч. прясно мляко и подправете с индийско орехче, черен пипер и сол. Намачкайте с вилица или с прибор за намачкване на пюре.


За портокаловия сос сложете захарта и водата в малка касерола на котлона. След като заврат, с  непрекъснато бъркане, намалете котлона и оставете да се карамелизира за 5 минути. Стойте до котлона. В друг съд смесете портокаловия сок, коняка и пилешкия бульон и ги налейте малко по-малко, с непрекъснато бъркане при карамела. Сместа ще кипне. Бъркайте непрекъснато, за да се разтвори добре. След това сложете портокаловата кора и щипка сол. Оставете да поври на бавен огън, докато се редуцира и сгъсти около 10 минути. Сосът е готов.


Отрежете горния и долния капак на един портокал. След това внимателно с остър малък нож отстранете кората и ципата, като запазвате цялостта на портокала. С помощта на ножа извадете филенцата портокал между ципите. Пуснете ги в соса за 1-2 минути и ги извадете. С тях можете да декорирате чинията.

Сложете патешките филета на дъска с кожата нагоре. С помощта на остър нож направете разрези по диагонал през 0,05 мм. След това кръстосано отново диагонали, така че да се получат квадратчета по повърхността. Старайте се да режете само кожата, не и месото.
Поръсете със сол и черен пипер. Загрейте плосък тиган. 

Сложете филетата с кожата на долу БЕЗ мазнина в тигана. Когато се топи кожата пуска достатъчно собствена мазнина. Гответе 4 минути, докато кожата стане златиста и обърнете от другата страна. Гответе още 4 минути. Ако е необходимо обърнете още по 2 минути от страна или отстрани, ако са по-дебели. Обливайте с мазнината, докато се готвят. Пригответе си дъска с фолио и поставете филетата отгоре. Бързо ги завийте с фолио да починат и да съберат соковете си.


Поднесете ястието в красива чиния. Като гарнитура сложете пюрето от картофи и фенел. Върху тях стрък мащерка. Отстрани аранжирайте три портокалови филенца.
Сложете патешкото филе с кожата нагоре на дъска и под ъгъл отрежете филий с дебелина 0,05 мм. С помощта на ножа прехвърлете нарязаните парчета, както са в чинията и полейте с портокаловия сос. Поръсете с малко листенца мащерка. 


Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Здравейте, благодаря за рецептата. Смятам да я пробвам,но ми е любопитно дали патешкото магре ще е добре сготвено? Не трябва ли да се доизпече във фурна след като се запечата на тиган? Благодаря предварително. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, патешкото филе е най-хубаво, когато отвътре е розово, тогава е най-крехко и сочно. Ако го печете прекалено дълго няма да може да се реже и дъвче.

      Изтриване
  2. Ани, днес направих рецептата. Изключително вкусна е.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ви благодаря за споделянето. Много се радвам, че сте опитали рецептата и ви е харесала! :)

      Изтриване