Още в мига щом видях в кварталния плод и зеленчук лилавия карфиол и броколи, сорт Романеско знаех, че ще приготвя нещо красиво и есенно с тях. Исках максимално да запазя цветовете им, затова се спрях на витаминозна, есенна салата, която да радва окото и вкусовите рецептори.
Продукти:
глава лилав карфиол
глава броколи Романеско
10 бр. чери домати
4-5 бр. репички
50 г сурови бадеми
Загрейте фурната на 200 градуса на вентилатор.
Отстранете дръжките и листата на карфиола и броколите. Разделете ги на розички и ги сложете в тава. Полейте със зехтин и поръсете със сол. Печете зеленчуците до омекване и леко
покафеняване.
Охладете ги напълно.
В купа нарежете чери домати, репички на половинки, сложете печените карфиол и броколи и поръсете с бадеми. По желание можете леко да ги запечете на сух тиган.
Полейте със зехтин и поръсете със сол.
Да ви е сладко!
Ани,
ОтговорИзтриванене съм срещала лилав карфиол, но броколи Романеско съм опитвала.Чудесна салата ще се получи и със сурови зеленчуци .Запеченият карфиол е вкусен, но суровият е още по - вкусен.
Поздрави сърдечни !