Търсене в този блог

неделя, 22 март 2020 г.

Домашна пица #останисивкъщи

Здравейте приятели!

Надявам се, че всички сте добре и сте здрави?

Ако сте се чудили къде изчезнах, трябва да ви призная, че ми отне около седмица да се успокоя емоционално и да премина без бурята от емоции, която връхлетя всички. Вече две седмици стоим цялото семейство у дома, спазваме всички правила и едва сега мога да кажа, че се чувствам добре, започнах да свиквам със ситуацията и да посрещам всеки нов ден с надежда и усмивка.

Противно на всички очаквания, че ще имам повече време за себе си, за хубави книги, да подредя гардеробите си (нещо, което отлагам от много време, защото нямам време), да гледам любими филми, аз нямам никакво време. У дома имам две ученички в 1ви и 5ти клас. Ежедневието ми преминава в учене, обезпечаване на техниката и организиране на домашните. Поклон пред учителите. Тази задача не е никак лесна. Налага ми се да следя комуникация на всички възможни платформи от поне 10-12 учителя и да следя за изпълнението на всички задачи. Не се оплаквам. Напротив. Покрай динамичното ежедневие бях излязла от ритъм и не следях уроците на децата. Сега навлязох в тематиката и им помагам да разберат по-добре материала. Аида напредна много в технологично отношение, буквално за седмица. Имам усещането, че учи в пъти повече, което много ме радва.
Свела съм до минимум социалните мрежи. Установих, че ме натоварва ежедневно да чета статуси и различни конспиративни теории. Гледам и чета единствено надеждни новинарски източници, като БНТ, Btv, BBC, CNN и Тimes, максимум 2 пъти на ден. Контактувам само с положителни хора. Грижа се родителите ми да не остават без неща от първа необходимост.
Тренирам редовно в домашни условия. Започваме утрините си с витамини, лимон, джинджифил и плодове. Храним се здравословно, само с домашно-приготвена храна, слушаме хубава музика и прекарваме време с децата. В крайна сметка вярвам, че от цялата тази ситуация ще излезем с много поуки, по-мъдри, по-сплотени и повече загрижени за ближния.

Неделя у дома е ден за хапване на нещо любимо. С децата приготвихме домашна пица. Рецептата имам от много години от един италиански, кулинарен курс с Лео Бианки. Винаги се получава. Тестото е много вкусно. Можете да сложите каквото поискате отгоре. Ние сложихме доматено пюре, гъбки, свинско филе, Моцарела и салам. Децата казват, че е по-вкусна от ресторантите :)))


Продукти:

160 мл. вода
20 мл. зехтин
1 пакетче суха мая
250 г брашно
1/4 ч.л. сол

продукти за доматения сос:

200 мл. доматено пюре
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган
2 с.л. зехтин
сол на вкус

гъби
свинско филе
салам
2 бр. Моцарела
риган
чубрица
струя зехтин


Разбъркайте в купа зехтинът, водата и маята. Добавете половината от брашното, разбъркайте и след това добавете останалата половина брашно и солта. Разбъркайте много добре и оставете да втаса, докато удвои обема си.

В малка тенджера сложете доматеното пюре. Добавете стиснати скилидки чесън, сол, зехтин и сух риган и кипнете соса. Оставете под капак на слаб огън, докато леко се редуцира. Охладете.

Сложете хартия за печене в голяма тава. В купата с тестото сложете 1-2 с.л. брашно, така че да не лепне тестото. Поставете го върху хартията за печене и го разстелете с ръце на тънък кръг. 
Ако обичате малко по-дебела пица, не го разтегляйте много.


Загрейте фурната на 220-240 градуса.

Намажете тестото с тънък слой доматен сос.
Разпределете плънката от свинско филе, нарязани гъби, салам, поръсете с чубрица и сух риган. Полейте със струя зехтин и печете около 12-13 минути. Може да проверите с нож като леко повдигнете кората дали е добре изпечена отдолу. Поставете резенчета Моцарела и допечете за още 2-3 минути, докато приятно се разтопи.

Разрежете и поднесете топла.


Да ви е сладко!
#останетесивкъщи


4 коментара:

  1. Имам същата рецепта за тестото от Лорейн Паскал...и винаги се получава :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да страхотна е. В неделя отново я правихме с децата. Тестото е страшно вкусно.

      Изтриване
  2. Ани,
    ще изпробвам това тесто, но маята не е ли много.Всъщност има пакетчета по 7 грама суха мая, има и по 11 грама.Колко грама всъщност е твоето пакетче мая ? Френската суха мая е 11 грама, а други пакетчета / не на д -р Йоткер /мисля бяха 8 - 9 грама.
    Аз не съм на мнение,че хората трябва да остават в къщи.Особено тези живеещи в апартамент.Хората трябва да излизат сред природата,без са имат контакт с други хора.Но застоя в къщи в апартамент е по - скоро вредно отколкото полезно.Моята майка е на село и излиза да работи в градината.Сега има страшно много работа през пролетта.А що се отнася за тази пораза коронавируса това е първото изпитание.Ще има още и по - страшни изпитания.Тепърва започват.Дано харата се осъзнаят и придобият по - силна вяра.
    Чудесна е пицата, записвам съставките за тестото .Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Тестото за пица е хубаво да "узрее" в хладилник няколко дни. Става по-вкусно и полезно.

    ОтговорИзтриване