вторник, 21 април 2020 г.

Киш Лорейн

    Киш Лорейн - един от най-вкусните пайове, които съм опитвала! Той е истинска, френска класика. Рецептата е от района на Лотарингия, Франция. Моят вариант е с гъби и бекон. Изключително сочна и ароматна плънка с хрупкав, маслен блат. Горещо ви препоръчвам рецептата. Приготвя се много лесно, а резултатът е впечатляващ! Масленият блат е базова рецепта, която можете да ползвате и за други видове киш. 


Продукти:

200 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1 с.л. студена вода

Продукти за плънката:

200 г гъби Печурка
200 г бекон
30 мл. зехтин
200 г сирене Чедър
3 яйца
200 мл. готварска сметана
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол


Сложете в купа брашното, нарежете на малки парченца студеното масло, чукнете едно яйце и добавете малко сол. Претрийте сместа с пръсти, докато получите маслено тесто. Ако е необходимо добавете 1 с.л. студена вода, за да се спои добре. Оформете тестото на топка и го увийте във фолио. Поставете го в хладилник за 30 минути.


Измийте и нарежете гъбите. Нарежете бекона на кубчета. Запържете ги в малко зехтин в тиган, докато добият златист загар.
В купа разбийте яйцата, заедно със сметаната, индийското орехче, солта и пипера. Добавете настъргано сирене Чедър и разбъркайте добре.


Загрейте фурната на 180 градуса.

Пригответе си форма за печене на пай.


Извадете тестото, леко го намачкайте с ръце да поомекне. Поръсете плота с брашно и го разточете на голям кръг. С помощта на точилката прехлупете единия край на кръга и прехвърлете върху формата за печене. Облепете и страните. Отрежете излишъка над ръба.
Надупчете с вилица дъното и изпечете кората до златист цвят. 


Разпределете плънката от гъби и бекон върху маслената кора. 


Полейте с яйчения крем със сирене Чедър и изпечете пая за около 30 минути до готовност.




Да ви е сладко!





3 коментара: