Търсене в този блог

вторник, 21 април 2020 г.

Киш Лорен

    Киш Лорен - един от най-вкусните пайове, които съм опитвала! Той е истинска, френска класика. Рецептата е от района на Лотарингия, Франция. Моят вариант е с гъби и бекон. Изключително сочна и ароматна плънка с хрупкав, маслен блат. Горещо ви препоръчвам рецептата. Приготвя се много лесно, а резултатът е впечатляващ! Масленият блат е базова рецепта, която можете да ползвате и за други видове киш. 


Продукти:

200 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1 с.л. студена вода

Продукти за плънката:

200 г гъби Печурка
200 г бекон
30 мл. зехтин
200 г сирене Чедър
3 яйца
200 мл. готварска сметана
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол


Сложете в купа брашното, нарежете на малки парченца студеното масло, чукнете едно яйце и добавете малко сол. Претрийте сместа с пръсти, докато получите маслено тесто. Ако е необходимо добавете 1 с.л. студена вода, за да се спои добре. Оформете тестото на топка и го увийте във фолио. Поставете го в хладилник за 30 минути.


Измийте и нарежете гъбите. Нарежете бекона на кубчета. Запържете ги в малко зехтин в тиган, докато добият златист загар.
В купа разбийте яйцата, заедно със сметаната, индийското орехче, солта и пипера. Добавете настъргано сирене Чедър и разбъркайте добре.


Загрейте фурната на 180 градуса.

Пригответе си форма за печене на пай.


Извадете тестото, леко го намачкайте с ръце да поомекне. Поръсете плота с брашно и го разточете на голям кръг. С помощта на точилката прехлупете единия край на кръга и прехвърлете върху формата за печене. Облепете и страните. Отрежете излишъка над ръба.
Надупчете с вилица дъното и изпечете кората до златист цвят. 


Разпределете плънката от гъби и бекон върху маслената кора. 


Полейте с яйчения крем със сирене Чедър и изпечете пая за около 30 минути до готовност.




Да ви е сладко!





12 коментара:

  1. Отговори
    1. Здравейте, формата ми е 24 см.

      Изтриване
    2. Здравейте! Бихте ли споделили от къде се сдобихте с тази форма? Преобърнах света да търся същата, а всички, които намирам са 28-30 дм, което ми е твърде голямо. Мерси предварително!

      Изтриване
    3. Здравейте, мисля, че беше от DUKA, но е от по-стара колекция и се съмнявам, че сега ще я имат. По принцип всяка друга форма за печене 24 см ще ви свърши работа.

      Изтриване
  2. Обичам този киш, благодаря, че подсещаш, ще опитам твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Хей! Стана прекрасно вкусно благодаря ви

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен вкус. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) И аз още го мисля този вкус. И в най-скоро време мисля да го повторя :)

      Изтриване
  5. Здравейте, Кишът стана страхотен на вкус, но долната част на блата не ми се получи хрупкав. Идея на какво би могло да се дължи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. A пекохте ли блата до златисто, преди да сложите плънката?

      Изтриване
    2. Не, ето това съм пропуснала. Благодаря!

      Изтриване