Търсене в този блог

понеделник, 18 април 2022 г.

Унгарско Пиле Паприкаш

  Една от най-традиционните и популярни Унгарски рецепти се нарича Пиле Паприкаш. Рецептата включва крехко пиле в незабравимо богат, ароматен и кремообразен сос с пушен червен пипер! Сосът е толкова вкусен, че човек не може да спре да го опитва, уж само една лъжичка да провери вкуса и после иска още и още. 
   Тъй като гвоздеят на това ястие е именно сосът, за най-добър вкус ви препоръчвам да ползвате качествен пушен, червен пипер. Моят избор са най-новите моно подправки на Вегета. Страхотен вкус! Ползвайте само качествени продукти, така ще получите най-добър резултат.
     

Продукти:

800 г обезкостени, пилешки пържоли от бут

1 глава лук

30 мл. зехтин

2 с.л. доматено пюре

1 ч.л. чесън гранулиран Вегета

3 с.л. червен, пушен, сладък млян пипер Вегета

2 ч.ч. домашен бульон

смлян черен пипер на зърна Вегета

1 ч.л. сол

2 с.л. брашно

200 мл. заквасена сметана

пресен магданоз или босилек


продукти за яйчените нудли:

1 опаковка яйчени нудли

30 г масло

1 ч.л. сол

Почистете пилешките пържоли от бут от излишната мазнина. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер. 

Нарежете лука на ситно.

Пригответе бульона.

Загрейте зехтин в дълбок съд за готвене и запържете пилешките късчета от двете страни до леко порозовяване. Извадете в чиния. В същата мазнина задушете лука с малко водичка до омекване. След това добавете доматеното пюре, чесъна на прах, 3.с.л. пушен червен пипер и сол. Разбъркайте всичко много добре. Добавете 1 ч.ч. от бульона и разбъркайте соса. 


Върнете вътре пилешките пържоли и разбъркайте. Долейте и останалия бульон. Затворете капака и след като кипне намалете и гответе на бавен огън около 40 минути. В купа разбъркайте заквасената сметана и брашното до хомогенност. Внимателно я добавете в ястието като бъркате, така че да не се получат бучици. Затворете капака и гответе на бавен огън още около 10-15 минути. Сосът трябва да се посгъсти и уплътни. Изключете котлона и поръсете с пресен магданоз или босилек.


Кипнете 2 л. вода с 1 ч.л. сол. Отстранете от котлона и поставете във водата нудлите. След 4 минути са готови. Отцедете водата. Върнете тенджерата на котлона и ги овкусете с бучка масло и малко сол. Вземете 2-3 с.л. от соса на пилето и го разбъркайте в нудлите.


Да ви е сладко!


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)




4 коментара:

  1. какви са тези,изсмукани от пръстите рецепти!Паприкаш без пиперки-паприка означава пиперка?Основната съставка на паприкаша е пипер-зелен или червен,но пипер-чушка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не и в Унгарския вариант. Рецептата имам от моя приятелка унгарка.

      Изтриване
  2. Червения пипер да не е захар?! Преди да коментирате е хубаво малко да се осведомите! Рецептата е хубава, а може да се сервира и с кнедли от гриз.

    ОтговорИзтриване