понеделник, 11 април 2022 г.

Пролетна баница със сирене и пресен спанак

Дойде дългоочакваната пролет. След много пътувания най-после съм у дома. 

Обичам зеления цвят през пролетта. Обичам лапада, спанака, левурдата, пресния лук и чесън, копривата. Толкова са благодатни за различни рецепти, че не мога да се въздържа да ви предложа тази лесна и бърза, домашна баничка със спанак и сирене. Не мога да ви опиша ароматът, когато току-що е извадена от фурната и е още топла. Невероятно вкусна баница се получи. Ако обичате лапад бихте могли да направите и комбинация със спанак.


Продукти:

400 г краве сирене 

500 г пресен спанак

30 г масло

3 яйца

черен пипер

2 с.л. кисело мляко


кори за баница Сърбиянка

125 г масло

Загрейте фурната на 200 градуса.

Стопете маслото на среден огън на котлона.

Измийте и нарежете спанака. Задушете го в тиган за 2-3 минути с 30 г масло. Оставете го да изстине.

Разбийте в купа яйцата. Добавете натрошеното краве сирене.  Добавете спанака в яйчената плънка със сирене. Сложете 2 с.л. кисело мляко и малко черен пипер. Разбъркайте всичко добре.

Пригответе си тавичка за баницата. Разтворете корите на плота.

Сложете една кора на дъното и я намажете със стопеното масло. Покрийте с втора кора и отново намажете с масло. Сложете част от плънката и разнесете добре с вилица. Покрийте с нова кора, намажете я с масло и сложете втора, която също намажете с масло. Сложете отново от плънката и разнесете. Повторете в този ред, докато свършат продуктите - две кори, намазани с масло и плънка. Завършвате с кора с масло.

Намажете цялата баница с масло и я разрежете на квадрати с помощта на остър нож.


Печете баницата на силно загрята фурна 25 минути до готовност.

След изваждане я напръскайте с фини капки вода и я покрийте с кърпа за кратко.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар