Дойде дългоочакваната пролет. След много пътувания най-после съм у дома.
Обичам зеления цвят през пролетта. Обичам лапада, спанака, левурдата, пресния лук и чесън, копривата. Толкова са благодатни за различни рецепти, че не мога да се въздържа да ви предложа тази лесна и бърза, домашна баничка със спанак и сирене. Не мога да ви опиша ароматът, когато току-що е извадена от фурната и е още топла. Невероятно вкусна баница се получи. Ако обичате лапад бихте могли да направите и комбинация със спанак.
400 г краве сирене
500 г пресен спанак
30 г масло
3 яйца
черен пипер
2 с.л. кисело мляко
кори за баница Сърбиянка
125 г масло
Загрейте фурната на 200 градуса.
Стопете маслото на среден огън на котлона.
Измийте и нарежете спанака. Задушете го в тиган за 2-3 минути с 30 г масло. Оставете го да изстине.
Разбийте в купа яйцата. Добавете натрошеното краве сирене. Добавете спанака в яйчената плънка със сирене. Сложете 2 с.л. кисело мляко и малко черен пипер. Разбъркайте всичко добре.
Пригответе си тавичка за баницата. Разтворете корите на плота.
Сложете една кора на дъното и я намажете със стопеното масло. Покрийте с втора кора и отново намажете с масло. Сложете част от плънката и разнесете добре с вилица. Покрийте с нова кора, намажете я с масло и сложете втора, която също намажете с масло. Сложете отново от плънката и разнесете. Повторете в този ред, докато свършат продуктите - две кори, намазани с масло и плънка. Завършвате с кора с масло.
Намажете цялата баница с масло и я разрежете на квадрати с помощта на остър нож.
Печете баницата на силно загрята фурна 25 минути до готовност.
След изваждане я напръскайте с фини капки вода и я покрийте с кърпа за кратко.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар