Бих искала да можехте да усетите невероятният аромат, който се понесе у дома, в момента, в който Ореховият кейк се печеше във фурната. Неустоим, уютен и вкусен аромат, който само един истински дом познава.
Рецептата е много лесна, а резултатът влажен кейк с наситен, ядков вкус.
Продукти:
3 яйца
3 с.л. меко масло
150 г кристална захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. канела
1 ч.ч. брашно (140 г)
1 ч.л. бакпулвер
200 г смлени орехи
за украса:
60 г натурален шоколад
4-5 ореха, счукани на едро
Отделете белтъците от жълтъците в две купи.
Смелете орехите в блендер, като внимавате да не станат на паста. Пулсирайте до желаната ронливост.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете един по един жълтъците, след това киселото мляко, канелата и брашното с бакпулвера. Разбийте добре сместа до хомогенност и я приберете да се охлади и почине в хладилник за 30-40 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
След това добавете смлените орехи и разбъркайте.
На финала разбийте белтъците на пухкав сняг и внимателно ги прибавете в сместа, като се стараете да запазите въздуха в нея.
Намажете форма за кейк с масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното.
Излейте сместа и печете кейка на 180 градуса около 50 минути, докато клечка, забодена в сладкиша, излезе суха.
Оставете да се охлади, внимателно прекарайте объл нож по ръба и потупайте купата. Захлупете с поднос, с по-голям диаметър, и обърнете кейка върху него.
Стопете на водна баня шоколад и намажете горната част на сладкиша. Поръсете с по-едро счукани орехи за красота.
Да ви е сладко!
Мога ли да попитам, защо се оставя в хладилника. На мен не ми стана кекса, за съжаление. Следвах стъпките, но според мен проблема е с ъс стоенето в хладилника.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ники, идеята е сместа да почине и да се хомогенизира добре, преди да се добавят орехите, от които сместа ще натежи. По принцип сладкишът е по-влажен, не е пухкав като кекс, имайте предвид, заради наличието на толкова ядки в него.
ИзтриванеТой е влажен, но изобщо не ми се надул, а като гледам вашият на снимката си е прекрасен😍😍😍Ще го пробвам пак, защото ухаеше прекрасно, но няма да оставям в хладилник. Пак ще пиша😁😁😁
ОтговорИзтриванеРазкошен е кейка, Ани!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря Веси. :)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТова е най-вкусният кекс, който съм правила някога. При спазване на всички стъпки точно както са описани - резултатът е впечатляващ! У дома го харесаха именно защото е по-влажен и тежък и не се налага да похапва заедно с конфитюр или мляко например, както често се случва при по-сухите домашни кексове. Благодаря за тази рецепта! :)
ОтговорИзтриване