петък, 11 март 2022 г.

Орехов кейк

   Бих искала да можехте да усетите невероятният аромат, който се понесе у дома, в момента, в който Ореховият кейк се печеше във фурната. Неустоим, уютен и вкусен аромат, който само един истински дом познава. 

   Рецептата е много лесна, а резултатът влажен кейк с наситен, ядков вкус.


Продукти:

3 яйца

3 с.л. меко масло

150 г кристална захар

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. канела

1 ч.ч. брашно (140 г)

1 ч.л. бакпулвер

200 г смлени орехи


за украса:

60 г натурален шоколад 

4-5 ореха, счукани на едро




Отделете белтъците от жълтъците в две купи.

Смелете орехите в блендер, като внимавате да не станат на паста. Пулсирайте до желаната ронливост.


Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете един по един жълтъците, след това киселото мляко, канелата и брашното с бакпулвера. Разбийте добре сместа до хомогенност и я приберете да се охлади и почине в хладилник за 30-40 минути. 

Загрейте фурната на 180 градуса.

След това добавете смлените орехи и разбъркайте. 


На финала разбийте белтъците на пухкав сняг и внимателно ги прибавете в сместа, като се стараете да запазите въздуха в нея.


Намажете форма за кейк с масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното.

Излейте сместа и печете кейка на 180 градуса около 50 минути, докато клечка, забодена в сладкиша, излезе суха.


Оставете да се охлади, внимателно прекарайте объл нож по ръба и потупайте купата. Захлупете с поднос, с по-голям диаметър, и обърнете кейка върху него.

Стопете на водна баня шоколад и намажете горната част на сладкиша. Поръсете с по-едро счукани орехи за красота.



Да ви е сладко!




7 коментара:

  1. Мога ли да попитам, защо се оставя в хладилника. На мен не ми стана кекса, за съжаление. Следвах стъпките, но според мен проблема е с ъс стоенето в хладилника.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ники, идеята е сместа да почине и да се хомогенизира добре, преди да се добавят орехите, от които сместа ще натежи. По принцип сладкишът е по-влажен, не е пухкав като кекс, имайте предвид, заради наличието на толкова ядки в него.

      Изтриване
  2. Той е влажен, но изобщо не ми се надул, а като гледам вашият на снимката си е прекрасен😍😍😍Ще го пробвам пак, защото ухаеше прекрасно, но няма да оставям в хладилник. Пак ще пиша😁😁😁

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Това е най-вкусният кекс, който съм правила някога. При спазване на всички стъпки точно както са описани - резултатът е впечатляващ! У дома го харесаха именно защото е по-влажен и тежък и не се налага да похапва заедно с конфитюр или мляко например, както често се случва при по-сухите домашни кексове. Благодаря за тази рецепта! :)

    ОтговорИзтриване