Продукти за кюфтенцата:
700 г кайма смес
1 яйце
1 глава лук
3 скилидки чесън
връзка магданоз
шепа босилек
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
1ч.л. едрозърнеста горчица
Брашно за овалване
30 мл. зехтин
Продукти за доматения сос:
200 мл доматен сос
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
шепа босилек
Продукти за ориз пилаф:
1 ч.ч. ориз (200 г)
30 г масло
2 и 1/4 ч.ч. домашен, пилешки бульон
Омесете каймата и оформете с леко навлажнени ръце топчета с големина на мандарина.
Оваляйте ги в брашно и ги изпържете от всички страни в тиган с малко зехтин. Извадете ги в чиния с капак.
За доматения сос:
Задушете в същия тиган ситно нарязани лук и чесън с малко зехтин. Налейте доматения сос. Подправете със сол и мерен пипер, както и малко босилек. Кипнете и гответе на бавен огън около 15 минути, докато леко ср редуцира. Върнете в соса кюфтенцата. Гответе още 5 минути.
За ориза:
Измийте ориза. Отцедете го.
Стопете бучка масло в тенджерата и сложете ориза. Бъркайте енергично, докато кристализира и стане стъклен. Налейте 2 и 1/4 ч.ч. домашен пилешки бульон. Подправете с черен пипер и половин лъжичка сол. Разбъркайте, намалете на минимум и затворете капака. Готов е след 15-20 минути, когато на повърхността се появят кратерчета. Опитайте.
Поднесете ядтието като сложите ориз в чинията, отгоре върху ориза няколко кюфтенца с доматен сос и настържете Пармезан за разкош. Декорирайте със стрък свеж босилек.
Да ви е сладко!
Стана уникално вкусно! Много благодаря за рецептата! Определено често ще правя кюфтенцата по този начин 😊
ОтговорИзтриване