четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Кюфтенца с доматен сос, ориз и Пармезан



Продукти за кюфтенцата:

700 г кайма смес

1 яйце

1 глава лук

3 скилидки чесън

връзка магданоз

шепа босилек

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

сол

1ч.л. едрозърнеста горчица 

Брашно за овалване

30 мл. зехтин


Продукти за доматения сос:

200 мл доматен сос

1 глава лук

2 скилидки чесън

черен пипер

сол

шепа босилек


Продукти за ориз пилаф:

1 ч.ч. ориз (200 г)

30 г масло

2 и 1/4 ч.ч. домашен, пилешки бульон


Омесете каймата и оформете с леко навлажнени ръце топчета с големина на мандарина. 

Оваляйте ги в брашно и ги изпържете от всички страни в тиган с малко зехтин. Извадете ги в чиния с капак.

За доматения сос:

Задушете в същия тиган ситно нарязани лук и чесън с малко зехтин. Налейте доматения сос. Подправете със сол и мерен пипер, както и малко босилек. Кипнете и гответе на бавен огън около 15 минути, докато леко ср редуцира. Върнете в соса кюфтенцата. Гответе още 5 минути. 


За ориза:

Измийте ориза. Отцедете го.

Стопете бучка масло в тенджерата и сложете ориза. Бъркайте енергично, докато кристализира и стане стъклен. Налейте 2 и 1/4 ч.ч. домашен пилешки бульон. Подправете с черен пипер и половин лъжичка сол. Разбъркайте, намалете на минимум и затворете капака. Готов е след 15-20 минути, когато на повърхността се появят кратерчета. Опитайте.


Поднесете ядтието като сложите ориз в чинията, отгоре върху ориза няколко кюфтенца с доматен сос и настържете Пармезан за разкош. Декорирайте със стрък свеж босилек.

Да ви е сладко!



1 коментар:

  1. Стана уникално вкусно! Много благодаря за рецептата! Определено често ще правя кюфтенцата по този начин 😊

    ОтговорИзтриване