През зимната ваканция бяхме на ски с децата в Пампорово. Години наред почиваме там, заради хубавите писти и чистия въздух. По обяд хапваме в местните механи и опитваме от Родопската кухня. Едно мое любимо ястие от Родопите е Родопският пататник, наред със зелевите сaрми, Родопския клин и качамака. В зависимост от района може да срещнете различни рецепти за пататник с кори или без, със сирене или без, с яйца или без, с джоджен или с чубрица, но всички са много вкусни, особено поднесени с кисело мляко.
На връщане си купихме картофи от Смолян. Чувала съм, че с тях става най-вкусният пататник, защото те съдържат повече нишесте. Дори, когато ги отцедих, на дъното на гевгира се беше отделило нишесте.
Моята рецепта за родопски пататник е с любимото краве сирене на моето семейство - Боровица, с микс от чубрица и джоджен, леко запържен предварително лук, за повече аромат и яйца. Приготвих го с много любов и се получи много вкусен пататник. Децата много го харесаха.
Продукти:
1 кг картофи
1 глава лук
3 яйца, размер М
1/4 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. ронена чубрица
1/4 ч.л. джоджен
черен пипер
сол
50 г масло
50 мл. зехтин
Обелете, измийте и настържете картофите в гевгир. Поръсете ги с чаена лъжичка сол, разбъркайте и ги оставете да се отцедят от излишната течност.
Настържете лука на ренде и го запържете с малко зехтин в тигана, до порозовяване. Охладете.
В купа разбийте трите яйца, натрошете сиренето на ситно и добавете подправките - червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен. Разбъркайте добре. Прибавете и запържения лук.
След това отцедете с ръце настърганите картофи и ги добавете и тях в сместа. Разбъркайте добре.
Стопете в тиган половината от маслото и половината от зехтина. Излейте сместа и заравнете добре. Гответе пататника около 20-25 минути от едната страна на среден огън, докато видите, че крайчетата отгоре стават златисти. От време на време затваряйте с капак отгоре. Разклатете тигана да се уверите, че пататникът се мърда.
Вземете плоска, голяма чиния, с диаметър по-голям от тигана и я захлупете отгоре. Сложете си ръкохватки и с две ръце, внимателно, обърнете тигана върху плоската чиния. След това разтопете останалото масло със зехтина и внимателно приплъзнете пататника в тигана.
С помощта на вилица обърната наобратно оформете поличката по ръбовете, така че да се завие навътре и да стои добре оформен ръбът.
Гответе пататника още 20 минути и от другата страна на среден огън. След това го приплъзнете в същата голяма, плоска чиния. Декорирайте по желание с млечен сос, зелении и репички или чери доматчета.
Да ви е сладко!
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Ани,
ОтговорИзтриванеЧуден е пататника.Аз го правя по рецепта на моя приятелка от Смолян.Само от картофи, лук и джоджен и става чуден.
Поздрави, бъдете здрави !
Здравей Ели. В Пампорово го опитах така и честно казано за мен комбинацията картоф и джоджен не е особено добра. Повече ми харесва с повече чубрица :)
ИзтриванеЗдравейте, много ми допадна тази рецепта. Може ли да ме насочите какъв е диаметъра на тигана?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, моят тиган е 22 см.
Изтриване