Търсене в този блог

сряда, 2 февруари 2022 г.

Родопски пататник

   През зимната ваканция бяхме на ски с децата в Пампорово. Години наред почиваме там, заради хубавите писти и чистия въздух. По обяд хапваме в местните механи и опитваме от Родопската кухня. Едно мое любимо ястие от Родопите е Родопският пататник, наред със зелевите сaрми, Родопския клин и качамака. В зависимост от района може да срещнете различни рецепти за пататник с кори или без, със сирене или без, с яйца или без, с джоджен или с чубрица, но всички са много вкусни, особено поднесени с кисело мляко.

   На връщане си купихме картофи от Смолян. Чувала съм, че с тях става най-вкусният пататник, защото те съдържат повече нишесте. Дори, когато ги отцедих, на дъното на гевгира се беше отделило нишесте. 

  Моята рецепта за родопски пататник е с любимото краве сирене на моето семейство - Боровица, с микс от  чубрица и джоджен, леко запържен предварително лук, за повече аромат и яйца. Приготвих го с много любов и се получи много вкусен пататник. Децата много го харесаха.

Продукти:

1 кг картофи

1 глава лук

3 яйца, размер М

70 г краве сирене Боровица

1/4 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. ронена чубрица

1/4 ч.л. джоджен

черен пипер

сол

50 г масло

50 мл. зехтин

Обелете, измийте и настържете картофите в гевгир. Поръсете ги с чаена лъжичка сол, разбъркайте и ги оставете да се отцедят от излишната течност.

Настържете лука на ренде и го запържете с малко зехтин в тигана, до порозовяване. Охладете.

В купа разбийте трите яйца, натрошете сиренето на ситно и добавете подправките - червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен. Разбъркайте добре. Прибавете и запържения лук.

След това отцедете с ръце настърганите картофи и ги добавете и тях в сместа. Разбъркайте добре.

Стопете в тиган половината от маслото и половината от зехтина. Излейте сместа и заравнете добре. Гответе пататника около 20-25 минути от едната страна на среден огън, докато видите, че крайчетата отгоре стават златисти. От време на време затваряйте с капак отгоре. Разклатете тигана да се уверите, че пататникът се мърда.

Вземете плоска, голяма чиния, с диаметър по-голям от тигана и я захлупете отгоре. Сложете си ръкохватки и с две ръце, внимателно, обърнете тигана върху плоската чиния. След това разтопете останалото масло със зехтина и внимателно приплъзнете пататника в тигана. 


С помощта на вилица обърната наобратно оформете поличката по ръбовете, така че да се завие навътре и да стои добре оформен ръбът. 


Гответе пататника още 20 минути и от другата страна на среден огън. След това го приплъзнете в същата голяма, плоска чиния. Декорирайте по желание с млечен сос, зелении и репички или чери доматчета.

Поднесете топло или студено.



Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)


4 коментара:

  1. Ани,
    Чуден е пататника.Аз го правя по рецепта на моя приятелка от Смолян.Само от картофи, лук и джоджен и става чуден.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ели. В Пампорово го опитах така и честно казано за мен комбинацията картоф и джоджен не е особено добра. Повече ми харесва с повече чубрица :)

      Изтриване
  2. Здравейте, много ми допадна тази рецепта. Може ли да ме насочите какъв е диаметъра на тигана?

    ОтговорИзтриване