понеделник, 12 юли 2010 г.

Тарта с мус от пилешки дробчета

   Предлагам на вашето внимание едно много изискано и вкусно предястие:

Продукти за блата:

1 яйце + 1 яйце за намазване на блата
150 гр. меко масло
250 гр. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. прясно мляко

продукти за муса:

150 гр. пилешки дробчета
2 стръка пресен лук
2 по-големи скилидки чесън
250 мл. течна сметана
1 яйце
1 с.л. стафиди
1 с.л. коняк Арманяк или друг коняк
1 с.л. вода
1 с.л. листа от пресен босилек
индийско орехче
сол и пипер на вкус

   В купа смесете яйцето и маслото за блата. Прибавете брашното и солта. Накрая изсипете и прясното мляко и разбъркайте с миксера. Оставете тестото да почине 1 час, преди да го използвате.
   Сложете стафидите, водата и коняка в малка тенджерка и я кипнете на котлона. Щом заври изключете котлона и ги оставете да изстинат. Стафидите ще набъбнат.
   Почистете пилешките дробчета, като отстраните с помощта на нож всички зелени остатъци, мембрани и жилки. Сложете ги в блендера, заедно с пресния лук и скилидките чесън и ги смелете. Прибавете яйцето и сметаната и овкусете с листа пресен босилек и индийско орехче. Изсипете останалата течност от стафидите, сложете сол и пипер и пасирайте.
   Загрейте фурната на 200 градуса. Разстелете с ръце тестото във форма с откачащ се ринг, като предварително намаслите и набрашните съда. Направете дупки по тестото с вилица и намажете с разбитото яйце.


След това печете блата 10 минути на средно ниво във фурната. Когато леко порозовее и се отдели от страниците е готова.


   Извадете я и намалете на 160 градуса.
   Поръсете блата със стафидите и налейте отгоре муса. Печете 30 минути и извадете тартата да почине преди да я разрежете на порции.
















Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Ани,
    много добро предложение :)
    Харесвам тестото за тарт
    и домашен пастет от дробчета,
    а твоя резултат е много апетитен!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Повече от превъзходно. Наистина много изискано. А това с Арманяка ... хм,само ме дразниш ...

    ОтговорИзтриване
  3. Тази тарта изглежда превъзходно, Ани.
    Незнам дали му викаш предястие, но бих заменила вечерята с него. При пръв удобен случай, ще го направя.
    Хубава нова седмица

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви дами за чудесните думи!
    Съжалявам, че се забавих с отговора, но отскочихме за малко до моренцето:)
    Няма да съжалявате ако направите тартата, наистина е много вкусна.
    Слънчева и спорна седмица.

    ОтговорИзтриване
  5. Zdravei Ani, iskliu4itelno mnogo mi haresva zeliat ti blog,iskam da te pomolia da mi pozvoli6 da preveda rezeptata ti na itlianski i da ia publikuvam v moia blog-tia e prosto fantasti4na!!! Predvaritelno ti blagodaria!!! Pozdrav Iva

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Ива, разбира се, че можеш да публикуваш всичко, което поискаш, стига да посочиш първоизточника. За мен ще бъде чест. Благодаря ти за хубавите думи за моя блог и много се радвам, че ти е харесала тартата. Наистина е фантастична:)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване