Търсене в този блог

четвъртък, 12 август 2010 г.

Котлет от сьомга в лучен сос


   Аз отново съм на морска вълна :) Днешното ми предложение е много ароматна сьомга в сос от праз лук. Сосът се получи много, много вкусен. Според мен приятно би овкусил и телешки пържоли и пилешко месо. Рибните котлети са пържени в зехтин и подправки, но следващия път бих ги опекла във фолио във фурната. По-здравословно е, а и рибата би била по-сочна.

Продукти за соса:

3 стръка праз лук (само бялата част)
100 мл. зехтин
1/2 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. мащерка
2-3 дафинови листа
250 мл. зеленчуков бульон
1/4 ч.л. сол

продукти за жулиените от праз лук:

1 стрък праз лук (само бялата част), нарязан на жулиени
1 с.л. магданоз
2 с.л. зехтин
2 с.л. прясно издецен лимонов сок

продукти за сьомгата:

2 котлета или филета сьомга
3 стръка магданоз
1/2 ч.л. розмарин
100 мл. зехтин

за украсата:

1 с.л. общо кора от лайм, лимон и портокал
2 с.л. листа от пресен босилек
2 с.л. кедрови ядки
черен пипер


   За соса: нарежете праз лука на ситно и го задушете в зехтина и подправките с малко вода до пълно омекване. Добавяйте по малко вода, ако се изпари, преди да е готов праза. През това време сложете 250 мл. вода да заври в малка тенджерка и добавете 1/2 зеленчуков бульон.
Изсипете лука в блендера и добавете бульона. Ако искате да бъде по-гъст не слагайте целия. Пасирайте до гладкост. Добавете солта.
   За жулиените: бланширайте ги във вряща, подсолена вода за около минута. Изцедете ги и ги овкусете с нарязания магданоз, зехтин и лимонов сок. Оставете ги настрана да поемат ароматите.
  За да приготвите сьомгата налейте зехтина в тиган и добавете нарязания магданоз и розмарина. Загрейте котлона и сложете сьомгата. Пържете няколко минути, може и за малко под капак и после обърнете другата страна. Отцедете котлетите  върху кухненска хартия.
   Налейте соса във формата ка кръг в чиния и разположете върху нея рибния котлет. Поръсете отгоре с кора от лайм, лимон и портокал. Декорирайте лучените жулиени и полейте с останалия дресинг. Отстрани на сьомгата поръсете с пресен босилек, черен пипер и кедрови ядки.

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Прекрасно! Много ми допада рецептата и презентацията също. Изглежда много ароматно и апетитно!

    Усмихнат ден: Ина

    ОтговорИзтриване
  2. О, Ани!
    Срахотно!
    Сьомга със сос и букет от подправки!
    Снимките и аранжировката са невероятни!
    Поздрави и хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви мили дами, трогната съм от хубавите ви думи. Радвам се, че ви е харесала рецептата и представянето й.

    ОтговорИзтриване