Търсене в този блог

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Хумус



Продукти:

1 голяма ч.ч. нахут (или консерва)
3 стръка пресен лук (само бялата част)
3 скелидки чесън
3 с.л. лимонов сок
50 гр. сусамов тахан
5-6 с.л. зехтин
1 и 1/2 ч.л. кимион
черен пипер, сол
червен пипер и зехтин за поръсване


    Накиснете нахута за едно денонощие във вода. На другия ден го сварете в тенджера под налягане в рамките на 1,5 часа. След като се охлади го обелете, защото има дебела люспа. За ваше улеснение можете да ползвате консервиран, почистен нахут. Аз използвах пресен.
   Отцедете го и го изсипете в блендера, заедно със зехтина, лука и кимиона. Пасирайте. Добавете лимоновия сок, солта, чесъна и тахана и отново пасирайте. Ако консистенцията е много гъста можете да добавите малко от водата от варенето на нахута или топла вода.
  Сервирайте в плитка чиния. Полейте със струйка зехтин и поръсете с червен пипер. Поднесете с леко запечен на тиган с капка зехтин лаваш.

      Да ви е сладко!

Адаптирано от: списание Меню

10 коментара:

  1. Ох, обожавам... не съм слагала лук никога, следващия път ще пробвам :)
    Хубава вечер, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз го обожавам, с хубав хляб :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. много любимо ястие. и аз май го правя без лук. и аз ще пробвам с малко лучец следващия път. поздрави и хубави есенни дни от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. И ние вкъщи го обичаме. С лук не съм пробвала, ама ще пробвам следващия път.
    Хубави почивни дни, Ани! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно стана! Пробвах с лук и без и вторият вариант ми хареса повече :) Черният пипер не разбрах къде отива?
    Поздрави,
    Ани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно е въпрос на вкус Ани за лука. Ние го харесваме повече с лук, но явно други без. Важното е, че рецептата ви е харесала. Това е по-важното. Сърдечни поздрави

      Изтриване
  6. Аз правя редовно хумус у дома и ни е любимо ястие. За да постигна добър резултат, който да се хареса на арабския ми съпруг и да се доближа максимално до оригинала, съм изгледала много арабски клипове с рецепти в You Tube и да ви кажа честно, кромид лук никъде не съм срещнала. Може би няма да е неприятно на вкус, но със сигурност няма да е автентичния хумус. В крайна сметка, на когото, както му харесва....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Диана, благодаря ви за този коментар.
      Аз също съм опитвала много рецепти за хумус у дома и в заведения и по-добър вкус от този не съм постигала. Много ще се радвам ако все пак ми се доверите и го опитате. Не забравяйте, че хумусът е Близко Източно ястие, популярно сред всички групи население в тези райони. Съществуват и безброй експерименти и интерпретации на тема хумус. Ние го предпочитаме с лук, и затова ви предлагам тази рецепта.

      Изтриване
  7. Благодаря, мила, сигурно ще пробвам и този вариант. Горното го написах просто за уточнение, дано не го приемеш за заяждане! В никкъв случай и още повече с теб, която си ми постоянен извор на идеи, особено за тортите и изпитвам искрена симпатия! Отдавна ползвам твои рецепти и с голямо удоволствие " шетам" из блога ти, като се възхищавам на страхотните рецепти, прекрасните снимки и интелигентния стил! Дори си позволявам да се обръщам към теб на "ти', като към човек, когото отдавна познавам, макар че контактуваме за първи път, дано не те обиждам с това! Усмивки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че не ме обиждате. Напротив. Всички така ме наричат тук. Радвам се, че харесвате рецептите в блога и се чувствате уютно тук. Щях да се радвам също така ако дойдете на вечерята, която ще водя, защото със сигурност щеше да ви е много интересно и познато като вкус.

      Изтриване