Търсене в този блог

сряда, 6 октомври 2010 г.

Торта с маскарпоне, бадеми и шоколад

   Представям ви една вълшебно вкусна и изтънчена торта, която направих като изненада за рождения ден на моя колежка и близка приятелка. И аз, както и много мои колеги, съм на мнение, че това е една от най-вкусните торти, които съм яла. Горещо ви я препоръчвам! Съчетанието от кремообразен ванилено-лимонов мус в комбинация с дъхав шоколад и хрупкава подложка от бисквити, масло и бадеми е просто празник за небцето!


Продукти за подложката:

2 пакета бисквити с какао
150 гр. масло
150 гр. печени, белени бадеми

продукти за белия крем:

1 кутия сирене Маскарпоне от 500г
1 ч.ч. добре изстудена, течна, сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 пакетчета ванилия
кората от 1 лимон

продукти за шоколадовия крем:

150 мл. течна сладкарска сметана
1 1/4 натурален шоколад

продукти за украсата:

горчиво какао
физалис

   Започнете като приготвите подложката на тортата.
   Изсипете двата пакета бисквити в блендера и ги смелете, заедно с предварително стопеното масло и печените бадеми. Ще получите леко лепкави бисквитени трохи. Застелете тортена форма с хартия за печене, като се стараете хартията да покрие и страниците, и пресипете трохите в нея като леко натъпквате с помощта на лъжица. Оформете борд.  Непременно вмятам, че е много важно да НЕ натъпквате трохите прекалено силно, защото, когато стегне тортата в хладилника след това няма да можете да я режете. Целта е подложката да бъде хрупкава и мека. Сложете подложката да стегне в хладилника, докато приготвите белия крем.
  Разбийте студената сметана на сняг, след което постепенно добавяйте захарта, без да преставате да бъркате с миксера до пълното поемане и стопяване на захарта. Изсипете маскарпонето в сместа и отново разбъркайте добре. Овкусете с ванилията и лимоновата кора.
  Налейте белия крем върху стегналата подложка и заравнете добре. Приберете отново в хладилника.
  За да приготвите шоколадовия крем сложете сметаната да се затопли на котлона. Щом клокне я отдръпнете и начупете в нея шоколада. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и плътен кафяв цвят. Оставете крема да изстине и го налейте върху белия ванилено-лимонов крем. Почукайте формата, за да се заравни. 
  Охладете тортата за една нощ в хладилник, за да стегне и да поеме ароматите. Преди поднасяне поръсете с горчиво какао, с помощта на цедка и украсете с физалис.



   Да ви е сладко!  

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)

                                  

Cake with mascarpone, almonds and chocolate

I share with you a magical taste and an exquisite cake that I made as a surprise for the birthday of my colleague and close friend. I and many of my colleagues, I believe that this is one of the most delicious cakes I have ever eaten. I highly recommend it!The combination of creamy vanilla-lemon mousse combined with fragrant chocolate and crispy bed of biscuits, butter and almonds is simply a feast!



Ingredients:

2 packages chocolate biscuits 420 g
150 g butter
150 g roasted almonds peeled 

white cream products:
500g mascarpone cheese
1 cup liquid pastry cream 200 ml
1/2 cupgranulated sugar 
2 packets of vanilla 
rind of 1 lemon

products for the chocolate cream: 

150 ml. liquid pastry cream 
1 1/4 chocolate 

decoration products: 

bittersweet cocoa
Physalis

Start by preparing the base of the cake.
Pour both packages of biscuits in a blender and grind them together with previously melted butter and roasted almonds. You'll get slightly sticky biscuit crumbs. Line the baking dish with baking paper, trying to cover and pour crumbs into it, gently packed with a spoon. Shape board. It is very important not stuffing crumbs too much, because when you cool down the cake in the fridge then you can't cut it. The purpose is that the base is crunchy and soft. Put the pad to tighten in the refrigerator while preparing the white cream.
Beat cream to snow, then gradually add the sugar, without ceasing the mixer until uptake and the sugar is melted.Pour in the mascarpone and again mix well. Flavor with vanilla and lemon zest.
Pour the white cream over the biscuit base and level. Put back in the fridge.
To prepare chocolate cream put the cream to warm on the stove. Once clocked break the chocolate into it. Stir until a homogeneous mixture and deep brown color. Allow the cream to cool and pour on top of the white vanilla-lemon cream. Tap the form to level. 
Cool the cake in the refrigerator overnight to tighten and take spices. Before presenting sprinkle with bitter cocoa, using a strainer and decorate with physalis.
Enjoy 





162 коментара:

  1. Много апетитна, Ани!
    И много нежна, с този физалис!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, тортата е прекрасна!
    А и не се пече:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. О,Ани ...,о,Ани ...о,Ани ....

    Друго няма да кажа ....

    ОтговорИзтриване
  4. Хм, това е като за мене :)))
    Тортата е приказка! Ще се пробвам и аз, но бадемите, макар и да ги обичам много, ще трябва да ги намаля, че ме е страх да давам ядки на малчо.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Takmo biah vzela Maskarpone za Tiramisu,no mai shte e torta:):)

    ОтговорИзтриване
  6. един приятел прави подобна торта, но добавя и ром, наистина е уникален вкуса й :)

    ОтговорИзтриване
  7. Уаууу, страхотно изглежда!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета за позитивните отзиви, много се радвам, че тортичката се е харесала. За мен наистина е едно от най-вкусните изкушения, които съм яла!:)
    Успешна седмица ви желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, много хубава торта! Харесва ми, че няма яйца в нея. Ще я пробвам за една дама, която не яде яйца. Благодаря ти за рецептата и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, тортата изглежда страхотно, а съм сигурна, че е изключително вкусна! Наистина чудесно предложение! Благодаря за рецептата!

    Сърдечни поздрави и .. надявам се, нямаш нищо против ?

    ОтговорИзтриване
  11. Мира, благодаря ти. Тортата е много лесна и бърза, именно защото няма яйца и не се пече. Можеш да си я приготвиш винаги, когато ти се хапва нещо сладичко и то за нула време. Дано дамата, за която си я предвидила да я одобри :)

    Димитрина, поласкана съм, много ме глезиш:) Благодаря от сърце за добрите думи и препоръката в "Прочети това".

    ОтговорИзтриване
  12. Мила, Ани, тортата изглежда чудесно. Бях решила тези дни да направя тирамису, но уви- и аз ще използвам маскарпонето, за да сътворя твоята торта. Един въпрос- откъде купуваш печени белени бадеми? В магазините откривам само белени бланширани, които ми стоят леко сурови...

    ОтговорИзтриване
  13. Драга Galia, аз купувам белени сурови бадеми и ги препичам на два-три пъти за по 1 минута в микроволновата фурна. На почивките отварям, за да разбъркам. Всъщност аз така пека абсолютно всякакъв вид ядки. Става бързо и лесно. Другият вариант е, ако не намериш белени, да вземеш сурови небелени и сама да си ги обелиш, като предварително ги накиснеш в топла вода, и опечеш. Обикновено печените бадеми в търговската мрежа са солени.
    Много се радвам, че ти е харесала тортата :) Успех и ще чакам да споделиш дали ви се е усладила после :))
    Поздрави и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  14. Мила, Ани! Направих тортата за вчерашния празник на любимия човек- стана чудесна :) Благодаря много за прекрасната рецепта, сега я разпространявам сред приятелки да и се насладят и те. Продължавай да ни радваш с хубавите и интересни рецепти. Хубава вечер от Галя

    ОтговорИзтриване
  15. Галя, много ме зарадва, много! Благодаря ти;)) Сигурна съм, че любимият е бил приятно изненадан :)
    От сп. Кулинарен журнал ми писаха, че ще я запазят за Коледния им брой :)надявам се да я видим там :)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Ани, и аз мисля да направя тази прекрасна торта, но имам питане - каква сладкарска сметана използваш? Аз не купувам от растителната, а заквасената е различна, притеснявам се да не киселее от нея. Благодаря и хубав ден! Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Диана, благодаря ти, че се отби при мен:))
    Аз използвам течната сладкарска сметана на Хопла. Най-доволна съм от нея. Иначе, ако не ти допада растителната сметана можеш да я замениш с млечна течна сметана. Тя е направена от прясно мляко. Малко по-скъпа е. Такава имат Президент. Но имай предвид, че малко по-трудно се разбива и трябва да работиш с нея, непосредствено след изваждането от хладилника. Надявам се да не промени вкуса на крайния продукт все пак:)
    Успех и дано ви се услади:)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Ани,

    първо поздравления за прекрасния блог, вече опитах тортата рафаело с ягоди и всички са възхитени. Благодаря за рецептата.
    Сега искам да приготвя и тази торта по специален повод и имам следната молба– би ли ми дала ориентировъчни грамажи за бисквитите с какао, маскарпонето и шоколада. За съжаление не живея в България и имам притеснение че няма да улуча съотношенията.
    Ще я правя днес, така че ще съм благодарна за бърз отговор.
    Поздрави и още много рецепти и радост с тях,
    Мая

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Мая,
    благодаря ти за милите думи и добрите отзиви за блога. Много се радвам, че намираш интересни за теб рецепти и сте харесали тортата Рафаело.
    Относно тортата с физалиса използвай 2 пакета по 250 гр. бисквити с какао, кутия от 500 гр. Маскарпоне и около 115-120 гр. натурален шоколад. Успех и ще чакам да споделиш дали ви е харесала след това тортата :) Тя е моят фаворит!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотно, точно на време! Благодаря ти много, щом ти е фаворит, съм напълно спокойна за резултата и съм убедена, че и на майка ми ще и хареса, за чийто рожден ден ще я правя. Отначало се спрях на нея, защото изглежда много стилна, но и комбинацията на съставките звучи невероятно. Да си призная аз не обичам да хапвам сладко, но пък много обичам да приготвям и тортата Рафаело я правих вече 2 пъти, а още не съм я опитвала. :)
    Но тази ще опитам още утре и обезателно ще споделя. Благодаря ти още веднъж, че се отзова веднага и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  21. ...и така, тортата е наистина не само стилна, но и невероятно вкусна. Приготвянето разбира се не мина без препънки :) - от страх да не стане много сбит съвсем леко натисках блата и стана прекалено мек, едва я извадих от формата, понеже нямам никакъв опит с биенето на сметана, тъй като в къщи никой не обича, и тя просто не искаше да стане и това е - след 2 часа безспирно биене с миксера, успях. В този ред на мисли дали ще стане само с маскарпоне и без бита сметана? :)
    Крайният резулатат все пак беше много вкусен и красив за окото, а и успях да изненадам приятно любим човек, за което всички усилия си заслужават.
    Ще следя блога ти с интерес!
    До скоро

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Мая,
    много се радвам, че тортата ви е харесала толкова и най-вече, че майчето ти е била изненадана приятно:)
    За препънките никак не се тревожи, аз не веднъж съм ви споделяла моите перипетии с почти всяка торта, която правя:) То в това е очарованието на кулинарията:)Блатът не трябва да се натиска прекалено силно, за да не може да се реже, нито прекалено леко, за да се рони. Златната среда:) А по повод на сметаната - най-вероятно си оцелила, за късмет, лоша партида, много често се случва, да не може да се разбие. Като марки ти препоръчвам Хопла, Халта и Мегле. Аз лично ползвам само Хопла. Другото много важно правило е, че за да ти се разбие сметаната на сняг трябва задължително да е студена, да я извадиш от хладилника непосредствено преди употреба. Маскарпонето е тежко само по-себе си, сметаната го освежава и олекотява като вкус и консистенция. Сигурна съм, че ако след време направиш отново тортата няма да имаш никакви проблеми:) Поздравявам те за желанието и старанието да направиш тортата, въпреки емоциите и да зарадваш скъпата ти майка! Спокойна вечер

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Ани,

    бих искала да те поздравя за великолепния ти блог, прекрасните рецепти и не на последно място - фотографските ти умения :). Случайно се натъкнах на твоя блог и съм много очарована. Кулинарните постижения са също моя страст и много се радвам на блогове като този.
    Аз ще правя днес тортата с физалиса. Проблемът ми е, че живея в Холандия и не мога да намеря този плод никъде. Може би има и сезонност за него. Предполагам, че бих могла да използвам за украса друг плод, като например френско грозде. Искам само да те попитам дали правиш тортата във форма от 24см или е 30см? Питам защото обема на крема ми се вижда много за форма от 24см, която аз имам.
    Мерси много и с удоволствие следя твоя блог.
    Яна

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Yana,
    благодаря ти от сърце за прекрасните думи, много ме зарадва наистина:)
    Много хубаво, че си решила да се насладиш на тортата с Маскарпоне. Не се тревожи изобщо за физалиса. Украсата е изцяло по твой избор. Би могла да я декорираш с ягоди, с френско грозде, както ти предлагаш, или червени боровинки. С каквото ти хрумне. Не съм сто процента сигурна за размера на формата ми, но мисля, че е 24 см. Нямам възможност сега да проверя. Кремът е точно. Дано да съм ти била полезна и да направиш една страхотна вкусна торта за твоето семейство и гости:) Поздрави на Холандия и ще чакам да споделиш резултата:)

    ОтговорИзтриване
  25. Ани,
    сърдечно благодаря за тази рецепта. Направих я днес за Еньовден, за да почерпим за здравето на малката ни дъщеря Яна и определо ожънах овациите на гостите :)А тортите не са стихията ми. Аз малко модифицирах - замених Маскарпонето с Филаделфия и вместо бадеми сложих орехи, но въпреки тези "своеволия" резултатът беше божествен. Определено съм ти фен :) и мисля да пробвам и други твои рецепти!
    Поздрави,
    Павлина

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей Павлина,
    много се радвам, че сте се насладили на това сладко изкушение и гостите ти са останали доволни, както и малката ти принцеса:)Чудесно е, че си импровизирала. И аз много често го правя. Комбинацията от Филаделфия, орехи и шоколад съм сигурна, че е била мнооого добра!:))
    Поздрави и приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
  27. Здрасти Ани,
    тортата стана чудесна и също вървеше супер със френското грозде. Ей сега я правих пак за Еньовден, тъй като бях именничка и даже този път намерих физалиса :) Благодаря ти отново за прекрасните рецепти и нетърпение чакам новите ти предложения.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Yana,
    вие дори сте повторили тортичката, чудесно :))Много се радвам, че ви е харесала! Благодаря ти за милите думи!Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Ани,
    блогът ти е невероятно стилен, но и мнооооого вкусен. Поздравявам те искрено! Черпя идеи от теб и готвя в къщи, та чак "пушек се вдига" и в буквален и в преносен смисъл. Та, понеже в събота съм решила да правя тази великолепна торта с маскарпоне, но се колебая от кой вид бисквите да използвам - тип "Закуска" или "Еверест" - те са различни и мисля, че ще има значение за крайния резултат. Може ли да ми отговориш на този глупав въпрос?!
    П.П.В събота ще правя и копанчетата и ризотото - да видим дали ще се справя с това предизвикателство.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Ива, благодаря за милите думи. Много ме зарадва :)Много се радвам, че те вдъхновявам да готвиш.
    Въпросът ти изобщо не е глупав. Вземи Еверест или други Чаени бисквити с какао. Идеята е да се получи контраст при разрез - кафяво, бяло, кафяво. Закуска са подходящи за бисквитена торта например. Между другото аз също ще потретвам тази торта в петък - за седемдесет годишнината на татко:)
    Успех и с копанчетата. Дано ви се усладят:)

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Ани,
    и тортата и копанчетата, и ориза - всичко е великолепно! Тортата вече е любимата торта на колежките :)/ и всички я правят, като някои са заместили маскарпонете със сирене крема/. Аз не съм пробвала този вариант, но може и да опитам. Благодаря за великолепните рецепти и идеи!

    ОтговорИзтриване
  32. Ива, поздравления! Сигурна съм, че си ги шашнала с вкусна и красива торта. Разбира се, че тази торта търпи вариации, но за плътен и интензивен вкус аз препоръчвам Маскарпоне. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  33. Вчера я направих, днес едва дочаках да я опитаме :) Страхотна е тортата Ани. Благодаря за рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че ме зарадва Дани :) Браво! Сигурна съм, че се е получила превъзходна :)

      Изтриване
  34. A какво мислиш, ако бадемите се заместят с лешници?

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Дарина,

    чувствай се абсолютно свободна да експериментираш:) Това й е хубавото на кулинарията :) Ще е много вкусно с лешници също!

    ОтговорИзтриване
  36. Тази торта е наистина страхотна!Направих я с орехи,но пак се получи!Ани, благодаря ти за рецептата!На всички вкъщи е любима!Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, с орехи просто няма десерт, който да не е вкусен:) Чудесно си се справила:)Поздрави

      Изтриване
  37. Здравейте, попаднах случайно на блога ви , търсейки рецепта за торта с маскарпоне. Направих я вчера и днес за първия учебен ден я опитахме - благодаря за рецептата , свежа , лека и оригинална торта. Всички я харесаха . Непременно ще разгледам и останалите рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Inna,
      много се радвам, че тортата ви е харесала! Сигурна съм, че е направила първият учебен ден по-сладък и запомнящ се :) Поздрави

      Изтриване
  38. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  39. Страхотна е да вече няколко такива съм направил и изял :D

    ОтговорИзтриване
  40. тази торта е божествена,благодаря за рецептата-на два пътя я правя и става великолепна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че тортата ви е харесала. Най-хубавото е, че се приготвя невероятно лесно и бързо, тъй като не се пече.Поздрави

      Изтриване
  41. Ани, тортата е невероятна. Не зная колко пъти вече я правя, но наистина си заслужава и не отнема много време. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Шинка, много се радвам, че тортата ви е харесала! Наистина е вълшебна. И аз не знам вече колко пъти съм я правила и винаги е обирала овациите:)

      Изтриване
  42. Ани, невероятен фен съм ти!!!! Това е любимата торта на моето семейство, а и на всички гости, които съм черпила с нея. Толкова е сполучлива рецептата, че няма вариант да не се е получила. Вече съм я раздала на много приятелки, които също станаха редовни читателки на блога ти!!! Бъди благословена Ани и все така да ни радваш и очароваш с невероятни вкуснотийки!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Еми :) Много мило ми стана. Много ти благодаря за топлите думи. Радвам се, че блогът е извор за вдъхновение за теб и твоите приятелки. А тортата ми е фаворит и на мен! Както казваш ти, няма шанс да те издъни и винаги обира овациите на гостите. Не помня колко пъти съм я правила вече :) Ще продължавам да ви вдъхновявам, обещавам ти :)

      Изтриване
  43. Тортата изглежда великолепно..имам един въпрос обаче..нали не е прекалено сладка или най-вече прекалено тежка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      в тортата има само 1/2 ч.ч. захар, другата сладост идва от глазурата от шоколад.
      За моите разбирания не е прекалено сладка, има лек дъх на лимон. За пример на годишнината на баща ми всички гости изядоха по две парчета..:)))

      Изтриване
  44. а нали мога да експериментирам като не сложа лимон

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не бих пропуснала лимона в тази рецепта. Той балансира вкуса, сладостта и придава много приятна нотка на свежест, сякаш има алкохол в крема.

      Изтриване
  45. за белия крем сметаната се разбива..а за шоколадовия се слага директно на котлона без разбиване,нали?

    ОтговорИзтриване
  46. Тортата е страхотна.Лекичка и много изискана.Всички много я харесаха и се изяде за секунди.Ще я правя отново със сигурност. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  47. Ани, миналата седмица имахме гости и покрай рождения ден на Крис избрах тази торта. Засега оглавява класациите на всичко сладко-тортено, което сме опитвали!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Ванчони, много се радвам, че тортата ви е харесала. За следващ повод ти препоръчвам да опитате Тортата с кокос, малини и бадеми. Също мой фаворит!

      Изтриване
  48. още днес ще я пробвам Много ми допадна

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей! Искам да попитам, колко грама е тази кутия маскарпоне, защото в магазина има всякакви разфасовки?
    Иначе планирам да я направя днес, изглежда страхотна!

    ОтговорИзтриване
  50. Здравей! За един начинаещ кулинар като мен, тази торта беше перфектна! Толкова е лесна, няма яйца, няма печене, а резултатът е толкова хубав. Тъй като моята тавичка е с диаметър 27 см., реших да увелича малко количеството на бисквити и масло, а също така сложих повечко шоколад и сметана за шоколадовия крем. Благодаря за сполучливата рецепта :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, много се радвам, че тортата не те е подвела. Сигурна съм, че си обрала овациите:)

      Изтриване
  51. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравей, да попитам няколко неща:
    1. Колко е в млл течната сметана за белият крем?
    2. Колко в грамове е захарта?
    3. Това маскарпоне нещо прави ли се предварително преди да се сложи в сметаната, че дори не съм го и виждала какво представлява?
    4. Какво е това горчиво какао? Може ли конкретно марка да ми кажеш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мариета,
      сметаната е към 200 мл. Аз ползвам голяма ч.ч.
      Захарта е 100 грама.
      Маскарпонето е такова: http://www.google.bg/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.magasini.net%2Fproducts%2Fview%2Fmaskarpone-500-g&h=0&w=0&sz=1&tbnid=B7nfQ2FPm9ojbM&tbnh=194&tbnw=259&zoom=1&docid=s7dECrnlPbBy6M&ei=N7fBUpv9N8GetAaW4oCICw&ved=0CAQQsCUoAQ
      Не се прави нищо, просто се разбива със сметаната и захарта.
      Горчивото какао е обикновено, натурално какао без захар. Аз ползвам това: http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7xffxt.bg.html
      Стискам палци, успех :)

      Изтриване
  53. Здравейте! Харесах вашата рецепта и искам да я изпълня. Въпросът ми е маскарпонето пишете
    една кутия - какъв грамаж имате предвид 500 гр. ли? Благодаря Ви за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, маскарпонето е 500 г. Можете да го видите на снимка в линка на предишния коментар.

      Изтриване
  54. Въпреки че съм кулинарен инвалид се справих чудесно с тази торта, Замених бадемите с орехи, с два вида какаови бисквити я направих и пак стана.Мислих я цяла седмица, че беше за рд на съпруга ми, но наистина стана супер. И е много вкусна. Благодаря за рецептата. Сега след чийзкейка и тортата съм се насочила утре да правя бисквитената торта за именният ден на сина ми, само да питам 300 мл. заквасена сметана 300 гр ли трябва да е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мариета, много ме зарадвахте, че ви е харесала любимата ми торта. Сигурна съм, че съпругът и гостите ви са били очаровани :) Относно бисквитената торта моя е грешката, поправих я в рецептата. По погрешка съм написала заквасената сметана в мл, а тя е в грамове. 300 г е. Благодаря, че ми обърнахте внимание. Успех!

      Изтриване
  55. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  56. Тортата изглежда страхотно днес мисля да я направя но имам едно запитване:може ли без хартията за печене?Блогът е страхотен Поздравления!Хубав ден :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви много за милите думи. Можете да направите подложката и без хартия, стига да ползвате форма със свалящ се ринг.

      Изтриване
  57. Здравейте! Тортата е великолепна,вече направена с малки изменения( лимона и ванилията съм заменила с портокал и ром).Получи се много вкусна.Благодаря Ви за рецептата и чудесния блог.Поздрави1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тортата трябва да е станала много вкусна с тези добавки :) Трябва и аз да опитам :))

      Изтриване
  58. Мисля, че това ще е поредната торта от твоя блог :) Чудесни рецепти Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързо запретвай ръкави Марги, невероятна е!

      Изтриване
  59. Здравейте мила Ани,
    Пиша Ви, за да благодаря за прекрасната рецепта! Вчера вечерта се преборих (не без перипетии) с вкусното изкушение и днес успях да зарадвам приятеля ми с тази божествена торта! Благодаря Ви! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ани :) важното е, че перипетиите са завършили успешно! :) Наистина е божествена!

      Изтриване
  60. Привет Ани:)
    Най-накрая и аз да се запиша:) За тортата не знам какво да кажа просто.... мисля, че всичко за нея вече е изречено. Наистина! Толкова елегантна и същевременно несложна за изпълнение. Току-що я приготвих за трети път:) Изненадващо при първия нямах никакъв проблем и останах изненадана дори от себе си:) (не съм чак такава сладкарка:) ) При втория опит нещо се обърка при разбиването на сметаната, но не съобразих и добавих маскарпонето и крема стана толкова течен, че дори и след 24 не успя да се сгъсти:( Тази вечер се случи подобно... Започнах да разбивам сметаната, а след това да добавям постепенно захарта без да спирам да бия с миксера.... След като сложих и последната захар "сметаната" се стопи почти напълно и се получи нещо подобно на все едно разбивах масло с вода:(.... Нямам обяснение защо се получава така? Прочетох още веднъж рецептата, единственото, от което може да е, че аз слагам ванилията (която тук в Германия е ванилова захар, а не като нашата) при захарта, а не накрая, както ти си описала в рецептата. Пиша ти, защото до сега не прочетох някой с подобен "проблем" като моя. Дали ти можеш да ми помогнеш:) Ще съм ти много благодарна:)
    Още веднъж сърдечни благодарности за невероятната торта, страничка и теб:)
    Продължавай да ни радваш с разкошните си предложения:)
    Поздрави, Ани

    ОтговорИзтриване
  61. Здравей мила Ани!
    Много е неприятно това премеждие, което си имала с крема. Представям си как само си се ядосала...поне аз бих, много !! Мога да предположа две вероятности..едната е маскарпонето да е било старо и да е пресекло сметаната при втория ти опит. Случвало ми се е много пъти. Другата е сметаната да не е била студена, току-що извадена от хладилника. Това е много важно условие, за да се разбие на сняг. Каква марка сметана ползваш? Аз ползвам Хопла или Халта. С тях нямам проблеми. Ванилията не би трябвало да има значение.
    Надявам се следващия път всичко да бъде наред и да се насладите отново на това бижу :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отговора, Ани:) Варианта маскарпонето да е било старо, отпада. Първо вчера го купих и второ сега погледнах срока на годност. Сметаната също я вадя от хладилника преди да започна да я разбивам. Сметаната се разби прекрасно до момента, в който сложих цялото количество захар... Сметаната, която ползвам е най-обикновена, даже не знам каква марка е. Ще пробвам с твоите. Интересното е, че първия път, когато правих тортата нямаше никакви проблеми... Сега я пробвах (снощното изпълнение) ами не е като първия вариант:(

      Изтриване
    2. Нямам обяснение какво може да се е получило Ани. Дано следващия път всичко да мине добре :)

      Изтриване
  62. тортата е УМОПОМРАЧИТЕЛНА ... превъзходно съчетание и вкус ...за две седмици 3-ти я правих ...поздравления за автора на това превъзходство и удивително лесно приготвяне ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Така е, номер 1 фаворит ми е! Лесна, без печене и супер ефектна, винаги обира овациите! Споделяйте, за да й се радват повече хора като нас ;) Благодаря ви!

      Изтриване
  63. Ани,с удоволствие приготвих тортата! Тортата е специална и ще бъде подарък за майка ми,която има имен ден на 6 май. Благодаря за прекрасната рецепта! Сами

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сами, да ти е жива и здрава майчицата! Да й се повтаря името! :) Сигурна съм, че ще бъде повече от очарована като опита тази невероятно вкусна торта! Поздрави

      Изтриване
  64. Ани,тортата стана божественярска ! :) Само,че бисквитеният блат стана много ронлив. :( Дали е заради маслото? Ти какво масло използваш?При рязане не стоеше на парчета,но това не попречи на гостите да и се насладят. Как да избегна роненето при следващият опит? Благодаря! :) Сами

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Сами :)) Много се радвам, че направо си шашнала гостите ти с любимата ми торта :))
      Относно блата. Важно е нито да не се натъпква прекалено силно, за да не може после да се реже, нито да се остави рехово, защото ще се рони като при теб. Трябва да е нещо по средата. Разпределяш по дъното и хубаво заравняваш със супена лъжица или с ръце. След това слагаш в хладилника да стегне преди да положиш крема. Това е. Самите трохи трябва да са леко мокри като смес преди да ги изсипеш на дъното. Ако ти се види сухо (в зависимост от бисквитите) добави още малко масло и готово. Успех :)

      Изтриване
  65. Благодаря ти ,Ани! Сега изпратих рецептата ти на моя дружка в USA ,която се впечатли от снимките и разказа за вкуса и. Твоите рецепти вече обикалят света! Продължавай да твориш вкусотий! Сами

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хубава новина :) Сърдечно благодаря!

      Изтриване
  66. Аз да попитам пак за бисквитите, че нещо не съм сигурна. Някъде по-нагоре из коментарите видях - 2 пакета по 250 гр., т.е. 500гр. какаови бисквити, така ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не точно. Един пакет какаови бисквити е 210 г. , т.е. два пакета са 420 г.

      Изтриване
    2. Ани, благодаря за отговора! Днес или утре ще направя тортата и ще пиша!
      Хубав ден!

      Изтриване
  67. Ани, можеш ли да ми кажеш колко мл. е сладкарската сметана, която си ползвала, защото не мога да се ориентирам по параметрите, които си дала с чаени чаши. Притеснявам се да не я направя много сладка!
    Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  68. Ани, направих тортата! Невероятна е!
    Благодаря за рецептата и прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване
  69. Отличен избор на торта!Аз ви благодаря за доверието и милите думи. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  70. Здравей :) Извинявам се за тъпия въпрос, но от къде може да се закупи физалис :) Обиколих всички възможни магазини, но никъде не откривам. Благодаря :) Страхотни рецепти! Продължавай! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Марианка, физалис има в големите хипермаркети, като Фантастико, Пикадили, Метро, на щанда с плодовете.Понякога ако не са заредили може да изчезне, тогава го замени с друг плод, например карамбол, ще стои като звездички.

      Изтриване
    2. Много благодаря! Скоро тате има рожден ден и мисля да го изненадам с тази торта! За днес пък приготвих невероятната ти Френска селска торта, за изненада на мама. Имаш много хубави рецепти! Благодаря, че ги споделяш с нас!

      Изтриване
    3. Мариянка, радвам се, че Френската селска торта е зарадвала мама. Напоследък все за подарък я правя и така и не стига до нас :) Завиждам ти ;))) Прегръдки

      Изтриване
  71. Ани благодаря Ви за прекрасната рецепта!! Правих тортата вече няколко пъти и е уникално вкусна! Изпълних всичко както е описано и резултатът беше страхотен. Поздрави от Калифорния :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, страхотно, от колко далече ме четете :) Много ме зарадвахте!! Много се радвам, че тортата ви се получава винаги! Това е най-любимата ми торта и моята гордост. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  72. Нaтурaлния шоколaд може ли дa се зaмени с течен шоколaд?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, натуралният шоколд е с по—високо съдържание на какао, което е необходимо за втвърдяването на ганаша.

      Изтриване
  73. Ани, тортата е прекрасна! Правих я няколко пъти и вече ми е любима! Лесна е ,не се пече и резултата е ммммммммм чудесен! Благодаря ти за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че вече и на вас ви е любима. Наистина е страхотна!

      Изтриване
  74. По гнусна торта никога не бях яла,само мас и сметана!!! Не вярвайте на всичко написано в интернет!!!

    ОтговорИзтриване
  75. Тортата е прекрасна, правила съм я няколко пъти с качествени продукти става с фин вкус и е лека. Благодаря Ани!
    Галина

    ОтговорИзтриване
  76. Здравейте! АниПърво се извинявам за невежеството, и моля ако е възможно от опита Ви да опишете накратко как се поставя вафлен принт/снимка/ върху торта, тоест има ли значение върху какъв крем и евентуално негова рецепта. Ще правя за важен повод и не трябва да се излагам.Блатове и крем ползвам от тук но отгоре ме затруднява. Предварително благодаря за отделеното време и се възхищавам се на уменията и рецептите Ви!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, надявам се да не ви разочаровам, но не съм правила такъв принт. По начало не обичам торти с фонда, принтове и излишни захари и не правя такива торти. Знам, че трябва да бъде маслен крема отдолу, но подробности не мога да споделя. Сега сме пролет, бих ви посъветвала да направите красива и вкусна плодова украса, особено ако е за дете. Вижте например Боровинковата ми торта Квак—Квак.

      Изтриване
    2. Здравейте, надявам се да не ви разочаровам, но не съм правила такъв принт. По начало не обичам торти с фонда, принтове и излишни захари и не правя такива торти. Знам, че трябва да бъде маслен крема отдолу, но подробности не мога да споделя. Сега сме пролет, бих ви посъветвала да направите красива и вкусна плодова украса, особено ако е за дете. Вижте например Боровинковата ми торта Квак—Квак.

      Изтриване
    3. Благодаря за бързия отговор!Ще погледна и ще се опитам да я направя сполучлива като вашата!

      Изтриване
  77. Такамм, от изключителна важност е тортата да стане добре, защото ще я правя за приятеля ми, с когото съм отскоро и много държа да му хареса. Спрях се на тази торта, тъй като въждам много добри отзиви за нея. Чудя се няколко неща- мога ли да я направя в тавичка, защото май нямаме форма за торта в нас? Освен това се чудя дали може да се използва онова подобие на сметана, което го продават- някакъв растителен продукт беше, не се води точно сметана, но пак се използва по този начин а и на вкус май е подобно. Надали бих рискувала де, но просто ми е чудно. Освен това се чудя (отново надали ще го направя) дали мога да сложа отгоре вместо шоколад ягоди примерно. Или пък някакво сладко от горски плодове, да стане малко като чийзкейк. Колко г/д трябва да ми е широка формата и какви бисквити да взема, за да стане перфектно. Супер-мега важно ми е. Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага отговарям :) щом е супер-мега важно :))) Шегувам се, разбира се! :))
      Може да я направите в тава, но няма да е много естетично за РД..Не заменяйте сметаната с подобие на такава, използвайте течна сладкарска, най-добре Hopla или Halta. Ягодите може да сложите върху шоколадовия ганаш. Ще стане разкошно! Бисквитите са Еверест с какао. Големината на формата не мога да ви ориентирам. Обикновено я правя кръгла. Но ако я правите в тава не избирайте най-голямата си, защото ще стане много ниска. Сигурна съм, че ще му вземете акъла на приятеля ви с тази торта! Доказала се е :) Успех!:)

      Изтриване
  78. Много хубава рецепта, мисля утре да я направя имам рожденничка и ще е чудесна изненада, но искам да попитам сметаната, която ползвате със захар ли е или не, защото моятае със захар и с тази пополовин чаша захар да не вземе да стане много сладко ... също така мога ли да залея с млечен шоколад, че вкъщи не са почитатели на натуралния?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! На чудесна торта сте се спряли! Сметаната е сладкарска, да. Захарта не е много, балансира идеално Маскарпонето. Можете да го залеете с млечен шоколад, но тогава наистина тортата ще стане мнооого сладка. Сложете натурален, никой няма да разбере :)

      Изтриване
  79. Здравей, искам да попитам какво значи "щом клокне" сметаната? Колко трябва да се затопля като минути?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да клокне означава да започне да пръска. Не отнема повече от минута да се затопли сметаната. Пазете се и внимавайте да не ви опръска.

      Изтриване
    2. Да клокне означава да започне да пръска. Не отнема повече от минута да се затопли сметаната. Пазете се и внимавайте да не ви опръска.

      Изтриване
    3. Благодаря за бързия отговор! :)))

      Изтриване
  80. Здравейте, Ани!
    Бихте ли ми казали, кога трябва да отстраня хартията за печене.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След като стегне тортата в хладилника, заедно с ринга я прехвърлете, с хартията, върху поднос и внимателно я изтеглете, изпод ринга. Той ще я държи. След това го разкопчайте и отстранете.Надявам се, че го обясних добре.

      Изтриване
  81. Здравейте,какъв е размерът на използвания от вас ринг?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам още един въпрос,къде може да бъде купен физалис?

      Изтриване
    2. Здравейте, рингът ми е 24 см. Физалис има в големите хипермаркети - Фантастико, Билла, Кауфланд. Обикновено при плодовете и зеленчуците.

      Изтриване
  82. Здравейте, попадам за първи път на Вашия кулинарен блог и го намирам за наистина впечатляващ. Искам да приготвя тази торта и имам един въпрос - при прибавянето на маскарпонето към разбитата сметана бъркате с миксер или на ръка с тел/лъжица/щпатула. Въпроса ми идва, понеже съм чувала, че маскарпонето се разтича, ако се бърка с миксер .... Благодаря Ви предварително! Желая Ви все така успех в кулинарното начинание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С миксер за кратко, само колкото да се смесят.

      Изтриване
    2. Много ви благодаря за милите думи.

      Изтриване
    3. Благодаря Ви за бързия отговор! Направих тортата, понеже имах гости днес. Стана чудесна! Благодаря Ви! Успех!

      Изтриване
  83. Тази рецепта не е авторска, редно е да се спомене източникът. Преписана е едно към едно, макар че са минали години от публикацията.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен. Моля, когато отправяте такива обвинения да посочвате източника, на който се позовавате!!

      Изтриване
  84. И аз ще изпробвам тази торта едва сега!!!Но за вкуснотиите няма време и граници,нали!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте се спряли на тази вълшебно вкусна торта.

      Изтриване
  85. Здравейте, не е лошо да уточните в рецептата, че сметаната трябва да е студена. В моя случай тичах до магазина за готова торта. Обхвана ме тиха ярост след като разбивах няколко пъти и недоумявах защо се пресича. Е, прочетох в един коментар наааай-отдолу... Не съм факир в кухнята, ако знаех всичко, нямаше да се доверявам на рецепти... Като оставим това, сигурно щеше да е вкусна торта, ако не трябваше да си я сърбаме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно сте права да изпитвате дори и не тиха ярост. Много съжалявам за провалът. Тази торта е от зората на създаването на блога ми, 2010 г., когато още не съм описвала така подробно тази не маловажна подробност. В днешните ми това винаги го акцентирам, че сметаната трябва да е студена, за да се разбие. Сега ще го добавя в текста. Много съжалявам още веднъж, знам колко е неприятно рецепта да не се получи. Надявам се отново да опитате тортата!

      Изтриване
  86. Правила съм този белия крем и много искам да го пробвам на торта с шоколадов блат 2 см диаметъра, три блата. Дали ще ми стигне крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не разбрах колко см ви е диаметъра на блатовете, но при два блата 21 см ще стигне за два пласта, не много дебели.

      Изтриване
  87. Правила съм тортата 5-6 пъти.Разкошна е.Горещо я препоръчвам на всеки!��

    ОтговорИзтриване
  88. Клко е процента на какаото в шоколада

    ОтговорИзтриване
  89. Здравейте Ани. Предния въпрос е от мен просто беше проба дали ще успея да го изпратя. Тортата е правих миналата година и шоколада не стегна та затова ми е въпроса. Правила съм други ваши торти с успех. Благодаря Ви предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз ползвам белгийски или италиански шоколадов кувертюр от Змееборец. Не знам съдържанието на какао точно какво е. Ще проверя

      Изтриване
    2. 61% какао е, тъмен шоколад.

      Изтриване
  90. Благодаря Ви за отговора. Няма да се откажа и пак ще пробвам.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  91. Здравейте! Впечатлих се от тази тортичка и мисля да я направя. Искам да ви попитам, дали вместо захар сте използвали други подсладители като мед и т.н., защото някои от гостите ми не ядат сладко и иска да ги накарам да хапнат:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Емилия, никога не съм ползвала друг вид подсладител за тази торта. Имайте предвид, че е сладка и не бих ви я препоръчала за гости, които не обичат сладко. По-скоро можете да опитате някоя друга по-лека торта от моите рецепти. Опитайте Френска селска или Бърза, лесна и вкусна ябълкова торта без печене и др.

      Изтриване
    2. Здравейте, благодаря ви, Ани. Направих тортатата преди малко. Надявам се да ми се е получила. Използвах захар, защото преобладаващата част от гостите в неделя си хапват сладко. Искам да ви кажа, че имате прекрасен блог и с радост ще продължа да приемам нови предизвикателства от вас! Поздрави и хубава вечер!:))

      Изтриване
    3. Поздравявам ви Еми. Сигурна съм, че се е получила прекрасна. Надявам се дори гости, които не обичат сладко да са я харесали. Благодаря ви за комплиментите за моя блог. Радвам се, че намирате вдъхновение в него, за да радвате на свой ред близките си :)

      Изтриване
  92. Здравейте! В търсене на най-подходящата торта за наближаващата Коледа, попаднах точно на тази. Съставките в нея са ми любими, както и на именника ми. Прочетох всички коментари през годините, но ми останаха някой неясни неща.
    1во Нямам тортен ринг, имам тавичка(24см) с падащо дъно, дали ще мога да я направя в нея и дали в такъв случай да слагам хартия?(или може би само отстрани, което ще е предизвикателство :))?
    2ро Сметаната за белия крем колко мл. трябва да е?
    Тортата изглежда страшно привлекателна,100% божествена на вкус и бих искала с нея да зарадвам най-любимите си хора. Благодаря Ви предварително!
    Габи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, хартията на дъното ще помогне да не залепне. Ако искате да лепите хартия само на страните, намажете ги с бучка масло и залепете изрязана лента хартия. В описанието пише, сметанат е 200 мл. Надявам се да нямате проблеми и да се насладите на перфектна торта за празника ви. Да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви много и аз на това се надявам! Ще споделя отзиви!

      Изтриване
  93. Здравей Ани! Открих твоя кулинарен блог преди години и това беше първата рецепта, която изпробвах. Вече не броя колко пъти съм я приготвяла, но гостите ми винаги я очакват с нетърпение. Дори, когато съм поканена на гости, поемам десерта - естествено тази прекрасна, лека, лимонено-шоколадова свежест! Винаги прекрасен резултат, както и тази вечер - с дъщеричката ми я приготвихме заедно, защото утре вечер е на пижамено парти и естествено десерта е от нас! Безкрайно ти благодаря за всички прекрасни рецепти и съвети!

    ОтговорИзтриване
  94. Здравейте! Правих тортата преди 3 години. Не си спомням ,колко мл.течна сметана бях закупила? Бихте ли ми помогнали? Стана страхотна!!!! Стахотен сайт!!!

    ОтговорИзтриване
  95. Здравей, колко е 1 1/4 шоколад? Може ли да дадеш като грамаж?

    ОтговорИзтриване
  96. Nice post thank you Teofilo

    ОтговорИзтриване